**KLAAR**              RICHARD               SANDERS NEDERLANDS KAMPIOEN WEDSTRIJDVISS

RICHARD SANDERS NEDERLANDS KAMPIOEN WEDSTRIJDVISSEN

Van de NVVS

Het door de landelijke sportvissersbond NVVS georganiseerde Nederlands Kampioenschap Zoetwatervissen voor senioren op zaterdag 11 september jongstleden, is gewonnen door Richard Sanders uit Gieten. Hij wist met 3500 gram vis het meeste gewicht in de schaal te leggen.Tweede met 2240 gram werd Kasper Bloemen uit Schinveld en derde met 1240 gram Dick Berends uit Opheusden.

                       


“De top drie van Nederland op het NK 2004 met in het midden de kersverse kampioen Richard Sanders”

De wedstrijd die werd gehouden aan het Prinses Margrietkanaal nabij het Friese Kootstertille werd drie uur lang geteisterd door een snoeiharde wind dwars over het water. Met name de vissers in de sectoren D en E moesten daardoor keihard werken om de hengels in de wind en dobbers op hun plaats te houden. Velen besloten dan ook van de internationaal toegestane maximum hengellengte van 13 meter af te zien en met een ‘stokje’ van vier of vijf meter dicht bij de kant te vissen. Dat leverde op dit deel van het kanaal gemiddeld de meeste vis op. In het begin, toen lange hengels nog enigszins waren te mannen, een enkele dikke brasem, daarna onder de kant vooral veel kleine voorn, baars en pos.

In A, B en C was dat bepaald niet het geval. Daar kregen veel vissen wat zij ook probeerden niet één keer beet. De oorzaak is ongetwijfeld de baggerwerkzaamheden, die daar tot vrijdag voor de wedstrijd plaatsvonden en vooraf niet bekend waren bij de organisatie.

Mede door de harde wind en stroming kleurde het water bruin van de modder en was de vis naar elders vertrokken. Alleen op de kop van het parcours op de eerste vijf nummers van de A-sector werd veel kleine vis gevangen. Door een gelukkige stekloting zat daar op A-1 de kersverse kampioen Richard Sanders. Onder toeziend oog van supporters en zijn vrouw, die elke gevangen vis noteerde, viste Sanders meer dan 70 vissen bij elkaar.

                       


Nederland telt circa 1.6 miljoen sportvissers waarvan een belangrijk percentage wel eens meedoet aan een viswedstrijd. Enkele duizenden sportvissers houden zich echter bezig met wedstrijdvissen op topniveau. Zij doen mee met federatieve selectiewedstrijden voor deelname aan het NK. Daarnaast doen zij ook mee met de Nationale Topcompetitie, die hen de mogelijkheid biedt zich te kwalificeren voor deelname aan internationale wedstrijden zoals interlands, het EK en het Wereldkampioenschap.

 

 


ANDEREN LAZEN OOK