**KLAAR**                Reactie op stellingen grote baarzen

Reactie op stellingen grote baarzen

door Piet Driessen

                       


“Baars voor jong en oud”
Met veel interesse heb ik de artikelen en stellingen over het vangen van grote baarzen gelezen van Willem Stolk en Han van den Eertwegh. Door zoveel mogelijk ervaringen en gegevens via Total Fishing naast elkaar te leggen krijgen we een steeds beter beeld van de harde praktijk. En dat is het enige wat uiteindelijk telt.


Ik zal aan de hand van mijn ervaringen in dit artikel op de diverse stellingen in gaan, omdat vooral de grote baars, hoog op mijn favorietenlijst genoteerd staat. Grote baarzen zijn voor mij vissen boven de 35 cm. Bakken van baarzen zijn vissen die boven de 45 cm komen en geloof maar dat deze nog op diverse wateren rondzwemmen. De rivieren en de daar aan grenzende plassen scoren vaak de grootste baarzen. Mijn ervaringen worden gedeeld met nog een aantal fanatieke baarsvissers die het klappen van de zweep ook kennen.

                       

Rivieren en plassen scoren vaak het beste.

Bodemstructuur
Willem heeft het over een bepaalde bodemstructuur en Han spreekt over vlakke gedeeltes in de buurt van boten. Mij visie hierop is dat structuur van groot belang is. Of dit een talud, obstakel op de bodem, boot of overhangende takken zijn maakt niets uit, het is allemaal structuur, ook al zit dit boven of onder water. Dus elke afwisseling kan baars aantrekken. Maar het blijft zoeken en belangrijk is goed te onthouden waar en wanneer er iets gebeurd betreffende de activiteiten van de baars.

Windrichting
Stelling dat de windrichting niets uit maakt klopt mijns inziens 100% ! Er zijn totaal geen verschillen als we het hebben over het vangen van grote baars. Het is echter wel zo dat als de wind wisselt, de (grote) baarzen vaak maar 1 x per dag jagen en wanneer met de wind een paar dagen uit dezelfde richting waait er soms wel 3 keer per dag wordt gejaagd.

 

Temperatuur
De stelling dat onder de 5 graden de baarzen minder bijten is gemiddeld genomen waar denkt men. Volgens mij lijkt dit zo maar klopt het niet , omdat men als het kouder word op de verkeerde plaats vist. Vaak wordt gedacht dat men op dieper water moet vissen als de temperatuur naar beneden gaat en dat is m.i. een verkeerde gedachte. Wij vissen altijd met vriesweer op water van 1 a 3 meter diep en beginnen vaak in de oeverzone. De grote baarzen, en dan heb ik het nu even over de beruchte 40+ baarzen, trekken vooral in de ochtend kort in de oever of liggen tegen de boten aan gedrukt of staan zelfs helemaal in de rietkragen en onder bomen in de oever. Met Johan en Humbert viste ik twee winterdagen op baars en daarbij zaten 11 baarzen van 40 tot 46 cm, gevangen op water van 1 a 3 meter diep en platgedrukt tegen de boten in dit geval. Viste je er 2 meter langs kwamen ze er niet uit en visten we strak tegen de boten kwamen ze los.

                       


Ook in de winter vaak ondieper als gedacht wordt.

Kleur van het winteraas.
Willem heeft duidelijk meer succes op geel en bij Han maakt het niet veel uit.
Door de vele gegevens die ik krijg van de riviervangsten en uit eigen ervaring kan ik stellen dat ze beiden gelijk hebben (hoe is dat nu mogelijk zou je zeggen) Dat is vrij snel verklaard omdat op de Rijn-Waal-Lek-en IJssel de kleuren geel en wit vaak als beste uit de bus komen in de winterperiode. De Maas heeft dit duidelijk niet en hier moet je dan ook veel en snel schakelen om de goede kleur op sommige dagen te vinden. Persoonlijk denk ik dat de temperatuur hier veel mee te maken heeft omdat de Maas gemiddeld 4 graden hoger is (Dus temperatuur kan ook invloed hebben op de kleur). Op dieper en troebel water zal de kleur zeker wat minder invloed hebben maar daar is de beweging vaak weer van groot belang. Veel vissers zijn de laatste jaren overgegaan op fellere bewegingen en dit heeft al vele grote rovers hun zelfbeheersing laten verliezen

Werpend vissen levert meer op.
Werpend vissen of diagonaal levert zeker meer vis op dan verticaal vissend
Verder wil ik wel even toevoegen dat in de wintermaanden het slepen van pluggen tot ca. 10 cm ook zeer zware baarzen kan opleveren.

                       


Vergeet ook de pluggen niet in de winter.

Voor 10 uur bijna geen grote baarzen.
Wij vangen voor 10 uur bijna altijd de zware baarzen en dan ook de zwaarste moet ik zeggen. Oorzaak kan liggen in het feit dat wij direct in de oever en onder de boten beginnen, wat de meeste vissers echter niet doen, zoals hierboven beschreven. Dus bij deze stelling verschillen de meningen, maar dat maakt het uitwisselen van gegevens ook juist zo boeiend.

Als er één grote baars wordt gevangen zitten er meer.
Dit is gemiddeld genomen waar moet ik zeggen, maar onze toppers (van 45 tot 53 cm) zijn nagenoeg altijd vissen geweest die alleen lagen. Op deze stekken vingen we dan ook geen andere baarzen. Vissen tot 45 cm worden vaak met meerdere baarzen gevangen.

Ten slotte
Nog iets over het vissen op diep water. Ik hou daar niet zo van en waarom zou ik ook als het gemakkelijker kan op ondiep water. Daarbij komt dat de vissen geen schade oplopen door het drukverschil. Verder zijn ook de havens en sluizen zeker topstekken in deze periode. Denk bij kunstaas ook eens aan een bladpilker, omdat deze voor ons wel 70% van de zware winterbaarzen oplevert. En tenslotte: Laten we zuinig zijn op onze vriend Perca en ze zeker in deze tijd goed behandelen. Veel baarsplezier toegewenst!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -