**KLAAR**              Pike               Challenge 2005 van start

Pike Challenge 2005 van start

Door Lance senior

Het belangrijkste internationale snoekfestijn is weer van start gegaan op Lough Derg in Ierland. De European Pike Challenge 2005 belooft weer een heel spektakel te worden. Maar liefst 90 deelnemers vanuit heel Europa strijden maandag, dinsdag en donderdag om de eer en natuurlijk de enorme prijzentafel in een driedaagse wedstrijd.

                       


Winnaar is degene die over drie dagen het grootste totaalgewicht aan snoek weet te vangen. Iedere deelnemer heeft verplicht een bewaartank in de boot waarin de gevangen vis meteen na de vangst naar een van de zes weegpunten wordt gebracht. Daar wordt door een van de stewarts de vis snel en deskundig in een speciale weegzak gewogen en vervolgens teruggezet. Het welzijn van de snoek is daarbij van het grootste belang.

Het succes van dit internationale toernooi wordt onder andere toegerekend aan de lokatie waar het gehouden wordt: het snoekrijke Lough Derg in Ierland, een meer dat vooral bekend is om zijn bestand aan grote snoek. Weinig wateren in Europa bieden zoveel kans op het vangen van een metersnoek als Lough Derg. Van de vele snoeken die vorig jaar tijdens de Pike Challenge zijn gevangen, waren er maar liefst 15 snoeken bij die op basis van hun vastgestelde gewicht boven de meter geweest moeten zijn.

                       


Dat ook Nederlandse vissers in de loop der jaren buitengewoon succesvol zijn geweest blijkt wel uit het feit dat Ferdinand Heijerman dit internationale toernooi drie keer op zijn naam wist te schrijven. Ferdinand woont inmiddels al 10 jaar aan Lough Derg en heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Zijn website (www.pike-ireland.net) biedt veel nuttige informatie en tips over het snoekvissen op Lough Derg, boothuur, visgids etc

De eerste dag van de Pike Challenge werd geteisterd door harde wind en harde stortbuien. Er blies een windkracht 7 uit het zuiden, hetgeen betekent dat de wind in de lengterichting van het meer stonden. Ervaren grootwatervissers weten wat dat betekent: erg hoge golven! Tijdens buien waren er zelfs windstoten tot 100 km per uur, hetgeen de situatie er niet beter op maakte.

                       


“Kleurrijke Ierse sportvissers maken zich op voor de eerste dag”

Gezien de zware omstandigheden waren de vangsten zoals verwacht niet optimaal, maar met 42 snoeken mag je toch erg tevreden zijn. Daaronder een aantal beste exemplaren van ruim 6 kg en de grrotste vis op de eerste dag was met 7,5 kg voor de Ier Pat Murray. Hij staat daarmee voorlopig op de 2e plek. De eerste plaats wordt ingenomen door een ander Ier Dave O’Shaugnessy met 3 snoeken een totaal gewicht van 8,3 kg. De top tien bestaat uit 8 Ieren, 1 Duitser en een Engelsman. De Duitser Marc Wenger Jr. staat in het klassement op de 6e plek met 2 vissen en 6,4 kg en daarmee staat hij eerste in het klassement voor bezoekende vissers. Marc Timmermans uit Belgie staat op de 19e plek met een snoek van 1,7 kg.

Op de tweede wedstrijddag wordt iets minder wind verwacht, hoewel het nog steeds om een windkracht 5 a 6 gaat. Total Fishing zal uiteraard verslag doen en houdt u op de hoogte.

                       


De Pike Challenge wordt o.a. mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring van Eagle/Lowrance en Van Zelst (alias Sylvanboten) uit Zoetermeer. John Ezendam van Eagle/Lowrance stelt de nodige Fishfinders beschikbaar en Van Zelst geeft voor de zoveelste keer in het bestaan van dit toernooi de hoofdprijs weg in de vorm van een prachtige aluminium boot van het bekende topmerk Sylvan. Dat mag ook wel eens gezegd worden!

Kijk voor meer informatie over Ierland op: www.ierland.nl en voor de vismogelijkheden op: www.angling.ireland.ie


 

ANDEREN LAZEN OOK