**KLAAR**                          NVVS               START TOPCOMPETITIE

NVVS START TOPCOMPETITIE

Al een aantal jaren wordt gedacht aan een andere en vooral betere opzet van het wedstrijdvissen in NVVS-verband. En in het verleden zijn al eens wat nieuwe ideeën op het gebied van selecteren uitgeprobeerd zoals een keuzecommissie en het promotie-degradatiesysteem. Beide hadden zowel voor- als nadelen en uiteindelijk bleken ze geen lang leven beschoren. Ook de zoete naselectie blijkt zo zoetjesaan aan vervanging toe. De weg naar deelname aan internationale wedstrijden moet namelijk breder worden en de mogelijkheid tot die verbreding moet over een langere periode van het jaar worden uitgesmeerd. Tot afgelopen najaar visten ‘geplaatsten’ van het NK Zoet samen met leden van de Nationale Selectie enkele (na)selectiewedstrijden, waarna de coaches bepaalden wie zij uiteindelijk meenemen naar het WK, EK, Meerlanden- of NeDuLuxwedstrijd. Vissen in november betekent, zeker als het vroeg wintert, bijna altijd magere vangsten. Je kunt dan niet laten zien wat je als wedstrijdvisser echt waard bent! Het aantal wateren waar de naselectie kan worden gevist is bovendien in het najaar erg beperkt.
Om tot een veel breder beeld te komen van wat er aan top-wedstrijdvissers en zeker ook aan jong talent in Nederland aan het water zit, is de NVVS ter vervanging van de huidige naselectie druk doende met de opzet van een Topcompetitie Zoetwatervissen.

                       


“Interessante ontwikkelingen voor de witvis-wedstrijdvissers”

Deze competitieserie bestaat uit 8 wedstrijden in de periode van maart t/m oktober. Dus één topcompetitiewedstrijd per maand! De wedstrijden zullen groots worden neergezet. Aankleding, publiciteit, de top van de Nederlandse wedstrijdvissers en een aanzienlijke prijzenpot (geld en materialen). Voor de deelnemers aan de competitie bepalen de resultaten van hun zes beste wedstrijden de plaats op de “ranking”. Deze plaatsing aan het eind van de competitie bepaalt wie in de nationale selectie jeugd en senioren zit. Uit deze nationale selecties kiezen de coaches de leden van de Nederlandse teams voor de diverse internationale wedstrijden.

LICENTIE
Deelname aan deze competitie is mogelijk door het kopen van een licentie. De prijs voor een seniorenlicentie bedraagt € 50,- en voor jeugdvissers € 25,- voor de acht wedstrijden. Hierbij is men uitgegaan van 150 seniorenlicentiehouders en 50 A-juniorenlicentiehouders. Daarnaast is per wedstrijd ruimte voor nog eens 50 niet-licentiehouders ofwel dagdeelnemers. Zij doen alleen mee voor de dagprijzen en nemen niet deel aan de competitie.
De licentiegelden hebben tot doel om naast het organiseren van deze topcompetitie vooral onze internationale wedstrijdvisserij beter te kunnen financieren. Te denken valt bijvoorbeeld aan ruimere trainingsmogelijkheden voorafgaande aan internationale viswedstrijden. Uiteindelijk zijn het de licentiehouders waaruit de internationale teams worden samengesteld. Omdat de organisatie van de topcompetitie ook per wedstrijd interessante dagprijzen wil kunnen uitreiken, dient er voor elke wedstrijd inschrijfgeld te worden betaald. Gedacht wordt aan € 15,- per wedstrijd voor licentiehouders en € 20,- voor de dagdeelnemers. U ziet dat deelnemen aan alle wedstrijden al een voordeel oplevert van 8x5 of te wel € 40,-. Kort door de bocht zou de licentie dan nog maar € 10,- kosten!

ERVARING
Door aan acht wedstrijden aan vaak totaal verschillende wateren verdeeld over het hele land mee te doen, krijgen onze coaches een veel beter beeld van de prestaties van onze topvissers / licentiehouders. Daarnaast is er steeds sprake van een grote wedstrijd met 250 deelnemers verdeeld over steeds 5 sectoren en een mooie prijzenpot. En terwijl alle licentiehouders alles op alles zetten om binnen hun eigen competitie elke wedstrijd zo goed mogelijk te presteren, doen de dagdeelnemers natuurlijk hun stinkende best om binnen hun sector van die toppers – jong of oud maakt niet uit - te winnen en een dagprijs mee naar huis te nemen. Daarnaast doet men als dagdeelnemer tussen de licentiehouders natuurlijk geweldig veel wedstrijdervaring op op het gebied van dobbervissen. Goede wedstrijdvissers nemen weliswaar zelf vaak het initiatief, maar kijken zeker ook heel vaak af bij anderen. En van goed afkijken valt heel veel te leren! U heeft inmiddels al begrepen dat de acht wedstrijden van de Topcompetitie geheel volgens de wedstrijdregels van de internationale wedstrijdbond CIPS (Confédération Internationale de la Pêche Sportive) zullen verlopen. Dus vissen met dobbers die onderhangend lood kunnen dragen. En dat betekent vaste stokken tot maximaal 13 meter, bolognesehengels en matchhengels.
In het maartnummer krijgt u op de wedstrijdpagina’s van het Visblad de laatste ontwikkelingen van deze topcompetitie, waar in ieder geval onze nationale wedstrijdtop thuishoort, desnoods als toeschouwer!

LOCATIES EN DATA
De eerste van acht wedstrijden is op 28 maart aan het Julianakanaal bij Stein / Berg a.d. Maas.Op 30 april wordt gevist aan het Kanaal door Voorne ( Voornse Kanaal ). De derde wedstrijd is op 9 mei aan de Lage Vaart tussen de Blauwe brug en de Vaartse plas. Vervolgens vist men op 13 juni aan het Coevorder-Vechtkanaal. Op 3 juli wordt het erg groot water, want dan is de wedstrijd aan het Gooi-en Eemmeer. De wedstrijd op 28 augustus is aan het Noord-Willemskanaal bij Vries. Op 26 september vist men aan het Lateraalkanaal en de wedstrijd van 23 oktober tenslotte is aan het Noord-Hollandskanaal bij Spijkerboor. Zoals gezegd, tellen voor de competitie de zes beste resultaten van acht wedstrijden mee. Of men kan eventueel twee wedstrijden missen.

AANMELDEN VOOR DE TOPCOMPETITIE
Sportvissers die mee willen doen aan de topcompetitie kunnen aan aanmeldingsformulier aanvragen bij de NVVS, tel: 033-4634924. Dit aanmeldingsformulier dient uiterlijk 28 februari 2004 toegestuurd te worden aan de NVVS. Deelname is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en zullen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.


 


ANDEREN LAZEN OOK