**KLAAR** NKS Lithse Ham wedstrijdkalender

NKS Lithse Ham wedstrijdkalender

Afgelopen zondag 26 januari waren de omstandigheden eindelijk weer goed genoeg om de op één na laatste wedstrijd voor de finale van het NKS te laten plaatsvinden. Twee weken geleden werd de wedstrijd op de Maas/Lithse Ham immers afgeblazen vanwege het extreem hoge water. De enige juiste beslissing omdat vissen nagenoeg onmogelijk was.

                       


”Een prachtige visdag”


Er verschenen dit weekend 47 boten met bemanning aan de start die er gezien de omstandigheden, een waar visfestijn van maakten. Het werd een boeiende wedstrijd met echt geen slechte vangsten voor de tijd van het jaar. Om tijdens een wedstrijd 170 maatse snoekbaarzen ter meting aan te bieden, is zeker niet verkeerd. Daarnaast ook nog de nodige snoeken en 25 baarzen groter dan 30 cm.

Er was, zo meldde onze waarnemers ter plaatse, in de voorafgaande weken wel erg veel geoefend voor deze wedstrijd. De meeste vissen werden daar toen gevangen op een diepte van rond de 15 meter, terwijl het water erg helder was. Daarna kwam het hoge water waardoor het allemaal erg troebel werd. Inmiddels was het doorzicht al weer aardig verbeterd maar nog lang niet zoals de Lithse Ham normaal is. En zoals zo vaak bleek ook hier dat troebel water de lichtschuwe snoekbaars omhoog laat komen. De meeste vissers die dat snel doorhadden en visten tussen de 8 en 10 meter gingen er met de prijzenpot vandoor. Ervaren vissers zoals het koppel Rob Blom en Wessel Overeem hadden het spelletje snel door en werden met 12 vissen grandioos winnaar! Frenk Elings is de podiumplaats op het Haringvliet kennelijk goed bevallen want opnieuw viste hij zich, weliswaar met een andere vismaat, naar een topklassering. Nu 2e met maar liefst elf maatse vissen. E.Land en C. Bloemert konden goed in de buurt blijven met eveneens 11 vissen, terwijl de nummers 4 (Hein Ooms en Joost Stegeman) en 5 (Willem Bruul en Cor Lucas) beiden stopten met 8 vissen.

                       


“Ervaring gaf de doorslag voor de hoofdprijs”


De wedstrijd begon met uitstekend weer, waarbij zelfs de zon zich nog even van de beste kant liet zien. Uiteindelijk werd het snel minder en waren de laatste uurtjes nat en guur. De accommodatie en verzorging op de camping was in een woord fantastisch. In de ochtend bij het inschrijven was de kantine reeds open met verse warme koffie. In de namiddag, toen de meeste visser koud en nat terugkwamen, was er volop hete erwtensoep en zelfs uitstekende en warme kroketten. Wat wil je als sportvisser nou nog meer?

De wedstrijd werd over de gehele Lithse Ham vervist wat op zich een moedig besluit van de organisatie was omdat vooraf niet helemaal duidelijk hoe groot de oppervlakte was. Het werd even spannend toen bleek dat een aantal controleurs zich hadden afgemeld, maar door de mobiele nummers van de twee overgebleven boten te verspreiden kwam alles nog goed. Heel goed zelfs want de controles waren zeer nauwkeurig en professioneel (o.a. geen botsen met boten tec.) Ze werden dan ook terecht na afloop in het zonnetje gezet door organisator Paul Goedvolk.

                       


“Roy Krielaard (13 jaar) uit Aalst won samen met zijn vader een finaleticket en was terecht apetrots.”

En dan de locale verschillen over de plas: zo kregen sommige boten absoluut geen beet op spiering terwijl de nummers twee (Elings/ Teunisssen) hun kunstaas al na

                       

een uur inwisselden voor spiering en …11 vissen vingen. Ook anderen hadden die ervaring…....ervaren spieringvissers vingen niets, andere locale coryfeeën visten ook met spiering en vingen wel!? Rob Blom ving alles met kunstaas, vooral de eerste 4 uur, daarna viel het stil…. hij zag daarna wel in zijn buurt anderen met spiering vangen. De nummers 3 (Land en Bloemert) visten stug door met alleen maar shads en vingen ook 11 vissen. Wat is logica bij het snoekbaarsvissen? En dan de prijs voor de grootste vis. Dennis Fabritius ving op 10 meter met een wit shadje een kanjer van 80 cm. ..... En hij viel (opnieuw) in de prijzen met een grote Baars (3e met 41,5 cm) R.Poelwijk had met 72 cm de tweede grootste snoekbaars en Hein Ooms tekende met 71,8 cm voor de derde prijs. De lijst om de Mercury-Eaglecup wordt nog steeds aangevoerd door het koppel Lucas-Bruul die dit jaar in een bloedvorm steken. Zij maken bijna geen fouten en vissen zeer constant. Petje af voor deze sympathieke mannen. De wedstrijddag werd in een leuke sfeer afgesloten met de inmiddels traditionele tombola, die op charmante wijze door Natascha Goedvolk werd gespeeld. Binnenkort de laatste wedstrijd in Maurik die vóór de finale zal worden gevist en waarvan u, zoals altijd, een actueel verslag op Total Fishing kunt verwachten.….Tot dan!



 

 

ANDEREN LAZEN OOK