**KLAAR**                  Materiaaltips voor nieuwe                   Roofvisseizoe

Materiaaltips voor nieuwe Roofvisseizoen

door Piet Driessen

De maand mei staat in het teken om de materialen weer op orde te brengen. Dit omdat op zaterdag 26 mei het roofvisseizoen op snoekbaars weer van start gaat. Het vissen op snoek volgt op zondag 1 juli.

                       


“26 mei kunnen we los…”


Hengels

Ik gebruik mijn hengels veel en heb ze regelmatig op de rand van de boot of langs de oever liggen. Zij zullen dan ook zeker het nodige onderhoud nodig hebben. Hoe doe ik dat ? Eigenlijk is dit heel gemakkelijk. Als ik thuis kom poets ik ze met een vochtig doekje met lauw water schoon en laat ze dan even drogen. Daarna heb ik een droog doekje klaarliggen met teakolie of bijenwas. Even inwrijven en ze gaan er niet alleen mooi van blinken maar het is vooral heel goed voor het materiaal. Ze gaan hierdoor beslist langer mee, omdat kleine beschadigingen niet indrogen.


Molen/reel

De molen of reel is een ander verhaal. Veel vissers zie je een molen of reel uit elkaar draaien om er nieuw vet in te doen of wat olie in aan te brengen. Dit is absoluut niet nodig met molens en reels die de laatste 6 jaar gemaakt zijn. Leg ze een aantal uren op een doek op de verwarming. De molen of reel wordt dan warm, waardoor het vet of de olie dunner wordt. Draai daarna een aantal keren met de slinger rond en vet en olie zitten weer prima verdeeld in de lagers, het kan niet gemakkelijker.


Lijnen

Vissen we met nylon dan is het belangrijk dat we de gehele lijn goed nakijken. Spoel de lijn buiten helemaal af en loop dan met een droge doek de lijn na. Bij twijfel over beschadigingen de lijn altijd verwijderen! Mijn dyneema lijnen haal ik helemaal van de spoel en zet deze andersom op de molen of reel. Op deze manier kan ik weer een seizoen zonder zorgen vissen. Ik heb op dit moment dyneema lijnen van 4 jaar waar ik nog 100% vertrouwen in heb.


Kunstaas

De haken van pluggen, spinners, lepels en zelfs van takeltjes voor dood aas worden altijd nagekeken op scherpte, omdat dit vaak het wel of niet vangen van onze rovers betekent. Ik vis alleen met haken die vlijmscherp en niet te dik zijn. Denk er wel aan dat de dikkere haken iets zwaarder zijn en daarom gebruik ik bij het verwisselen een maatje grotere dreg, omdat ik dan weer op het juiste gewicht, waarop het kunstaas is afgesteld, zit . Verder voorzie ik de zwaardere pluggen van dubbele splitringen ter voorkoming van het losraken bij kopschudden. Balsapluggen laten we na een succesvolle visdag thuis drogen en behandelen we op de bijtplekken met nagellak Op deze manier zijn ze weer waterdicht.


Niet vergeten

Ik heb altijd een lijst klaarliggen om voordat ik ga vissen deze even na te lopen. Er is niets vervelender dan iets te vergeten. Hierbij een voorbeeld van mijn lijstje:

Fototoestel, dieptemeter + sonde, schepnet, brandsof + schenkslurf, gereedschap motor, anker, roeispanen, reserve wiel trailer en kruissleutel, accu, vispet, regenpak, handdoek, markeringsboeitjes, telefoon, onthakings gereedschap, hakenvijl, meetlint, vergunning vangstregistratiepapieren en natuurlijk mijn JJ kunstaasredder. Tenslotte onze hengels en kunstaas en eigen brood en koffie.

                       


“Allemaal veel mooie vissen toegewenst”


Boot

Ook onze boot moet regelmatig worden nagekeken. IJzeren boten schuren we goed af en behandelen deze met silolak. Dit het beste voor ijzer en laat geen nadelige stoffen in het water achter. Kunststofboten kunnen we met warm water en een borstel brandschoon krijgen en daarna in de botenwas zetten Aluminium boten hoeven we alleen maar met warm water en borstel schoon te maken. Kalkaanslag kan gemakkelijk met natuurazijn worden verwijderd. Heb je een vlonder in de boot dan is een rubbermat ideaal. Ze worden niet zo snel glad en zijn geluiddempend.


Tenslotte

Rest mij een ieder een geslaagd roofvisseizoen te wensen met mooie rovers. Wees zuinig op onze vissen en behandel ze goed. Hou verder de stroperij goed in de gaten en zie je zaken die niet door de beugel kunnen bel dan onmiddellijk het landelijke nummer van de AID (045-5466222) Zet dit nummer vast in het geheugen van je telefoon zodat je het altijd bij de hand hebt. Veel succes!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -