**KLAAR**          “LENTE GULLEN”

“LENTE GULLEN”

Door Joop Folkers

Dat de natuur van streek is, is zo langzamerhand genoegzaam bekend. Neem bijvoorbeeld vriend kabeljauw. Een vissoort, waar vrijwel uitsluitend tijdens de wintermaanden op werd gevist. Het gulseizoen liep gewoonlijk van pakweg half oktober tot eind maart. Daarna volgde een korte rustpauze, en stapte je zo rond eind april begin mei weer over op de paling/zeebaarsvisserij.

Oke, natuurlijk werd er ook destijds rond de wrakken best wel een gulletje gevangen maar de topvangsten van vooral zware vissen lagen toch altijd rond de wintermaanden. Tegenwoordig lijkt alles langzaam maar zeker toch te veranderen. Zo moest je in het “geijkte” seizoen keihard vissen en heel wat wrakken afvaren om een leuke klus gul te kunnen vangen! Kortom vriend kabeljauw leek geheel van het toneel te zijn verdwenen.

                       


Maar dan zo maar uit het niets, verschijnen ze tijdens het voorjaar ineens weer in grote aantallen rond de wrakken. Waar ze vandaan komen is en blijft een raadsel. Het meest voor de hand liggend is dat ze op hun doortocht naar het noorden de wrakken opzoeken om voedsel te zoeken. Maar ook de visserij op het open water (zandbodem) leverde de afgelopen weken naast de nodige grove schar en wijting best nog wel een leuk aantal gullen op. Kortom, langzaam maar zeker is er in onze Noordzee toch een bepaalde verandering gaande waar we nauwelijks notie van hebben.

Gul is in principe een vissoort die zich gedurende de zomermaanden graag in het noordelijk deel van de Noordzee ophoud omdat de zeewatertemperatuur daar beduidend wat graadjes lager ligt. Logischerwijs zou je dus veronderstellen dat ze hier momenteel niets meer te zoeken hebben in deze tijd van het jaar. Zeker niet gezien de gegevens van de vele biologen, die beweren dat de temperatuur het zeewater steeds verder oploopt.

Aangezien het weer volop tijd is voor een zeebaarsje besloten we afgelopen week weer eens een dagje met de Blue Whale mee te gaan. Gezien de leuke resultaten van de afgelopen novembermaand hadden we dan ook goede hoop op wat mooie zeebaarzen. Maaaarrr niks zeebaars, alleen gul en een enkele pollak bleken geïnteresseerd in ons kunstaas.

                       


Tijdens de Westlandcup die zaterdag 28 mei voor de kust van Ter Heijde werd vervist, werd door de meeste boten gul gevangen. Er was zelfs een boot bij die maar liefst 12 leuke gullen op het open water wist te vangen! Hoe bedoel je veranderingen! Het moet niet veel gekker worden. We wachten af en houden je op de hoogte!

ANDEREN LAZEN OOK