**KLAAR** **KLAAR**              Eerste               Zalm in de Waalse Maas sinds 193

Eerste Zalm in de Waalse Maas sinds 1935!!

In de vistrap van Lixhe in de Maas (net bovenstrooms van Borgharen) is op 31 oktober 2002 een echte Atlantische zalm gevangen. Het was een vrouwtje van 72 cm lengte met een gewicht van 3100 gram. Sinds 1935 is er geen zalm meer gevangen in Wallonie, en dit is dus een hoopvol teken op herstel van de zalm in de Maas.

                       


Een kerngezond vrouwtje van 72 cm…

De belangrijkste paaigebieden van de zalm liggen in de Ardennen in de zijriviertjes van de Maas, en als de zalm deze gebieden weer kan bereiken dan kan de soort zichzelf weer voortplanten. Sinds de bouw van de moderne vistrap bij Lixhe in 1998 wordt hier volop gemonitoord door de universiteit van Luik. Alle vis die door de trap omhoog trekt wordt in een kooi gevangen en onderzocht, en vervolgens weer losgelaten. De laatste jaren ving men daar steeds meer zeeforel, die nauw verwant is aan de zalm. Maar nu dan eindelijk ook de zalm. De zalm is door de universteit van Luik uitgerust met een radiozender en weer in de Maas teruggezet, zodat dit vrouwtje op haar verdere reis naar boven gevolgd kan worden, op zoek naar een fijne vent….

Belgie heeft in 1987 een herstelprogramma voor de zalm gestart (Zalm 2000), waarbij jonge zalmen worden gekweekt en uitgezet, de paaigebieden in de zijrivieren van de Maas worden hersteld en vistrappen worden aangelegd in de Maas en de zijrivieren. Bovendien is en wordt er heel wat onderzoek verricht om dit te doen slagen.

Nu de eerste zalm helemaal uit zee de Maas is opgetrokken om in de Ardennen te paaien is dit een beloning van alle inspanningen tot nu toe, en geeft het goede hoop op het herstel van een duurzame populatie zalm in de Maas. Maar hoe is die zalm naar boven gekomen terwijl er nog twee vistrappen ontbreken in Nederland?

                       


Deze unieke vis had ook een prachtige kop

De vis wist toch de stuw van Grave te passeren door de scheepvaartsluis in te zwemmen en is met de schepen mee omhoog geschut. Bij Borgharen heeft de zalm zeer waarschijnlijk gebruik gemaakt van het kleine scheepvaartsluisje naast de stuw. Dit wordt in het najaar 2x daags geschut door medewerkers van Rijkswaterstaat speciaal voor de optrekkende zalm en zeeforel, zolang de vistrap nog niet klaar is.

Echter, 1 zwaluw maakt nog geen zomer: Er zijn heel wat optrekkende zalmen nodig om een zichzelf instand houdende populatie terug te krijgen in de Maas, maar mede dankzij de serieuze inspanningen van Rijkswaterstaat en vele anderen, is er een hoopvol begin!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -