**KLAAR**                              Hoe simpel werkt een lepel?


Op de redactie van Total Fishing komen veel vragen binnen over het vissen met kunstaas. Over het vissen met lepels werden het er echter zoveel dat we op zoek gingen naar een auteur die daar echt alles van afweet. Vanzelfsprekend kom je dan terecht bij de bekende Paul Korver, maker van de fameuze Pako-lepels. Paul is niet alleen een van de aardigste mensen uit de hengelsport, maar maakt ook nog eens een van de beste kunstaasjes. Helaas worden ze vaak vroegtijdig weer opgeborgen in de kunstaasdoos omdat men niet goed weet hoe er mee te vissen of omdat men een (vaak goedkope) kopie heeft gebruikt. Paul gaat proberen via een serie artikelen op Total Fishing daar meer duidelijkheid in te scheppen. Namens de redactie veel leesplezier met Paul!


Hoe simpel werkt een lepel?


door Paul Korver

Het antwoord op deze vraag is al even simpel. Heel simpel ! Volgens mij althans. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat als je het eenmaal weet, alles even simpel is. Maar zo werkt het niet. Aan de hand van het aantal en het soort vragen wat ik krijg, blijkt het toch minder makkelijk te zijn, of te begrijpen.

                       

Vaarten waar Paul graag zijn lepels laat zwemmen

Allereerst wil ik iets uitleggen met wat voor een hengel je de verschillende soorten lepels vist. Als eerste voorbeeld wil ik nemen een Pako-S, 10 gram licht. Daar neem ik dan ook een 10 grams spinhengel voor. Begrijp me niet verkeerd; een 15 grams hengel kan ook. Ik ben niet zo een zeiker, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar een 10 grams spinhengel. De keuze van de hengel is

                       

Pako-T

                       


Pako-ST

                       


Pako-S

                       


Pako-LS

                       


Pako-9

                       


Pako-20
overigens niet alleen afhankelijk van het gewicht van het kunstaas, maar ook van de actie c.q weerstand in het water. Bijvoorbeeld een Pako-9 weegt 11 gram, maar geeft meer weerstand in het water doordat deze nogal breed uitslaat. Daar gebruik ik dan ook een 15 grams spinhengel voor. Een Pako-ls slaat wat minder breed uit, weegt 15 gram en is hier goed aan te vissen. In principe kun je volstaan met 2 hengels om de hele Pako range te vissen. Een 15 grams hengel en een 30 grams hengel. De 30 grammer gebruiken voor de Pako-12, 20 en 30 grams versie. Voor mij is het duidelijk dat je een Pako-9 niet aan een 80 grams jerkbait hengel kan werpen, maar in de praktijk blijkt niet iedereen dit te begrijpen. Ik was laatst bij mij in de polder aan het vissen toen ik iemand tegen kwam die klaagde dat je een dunbladige Pako niet kan werpen. In een oogopslag zag ik waarom hij deze klacht had. Hij probeerde dit te doen met inderdaad een 80 grams jerkbait hengel met daaraan een Pako-9 die 11 gram weegt. Ik heb een zelfde lepel aan mijn spinhengel gedaan en laten zien dat er wel degelijk goed mee te werpen is. Al moet ik toegeven dat je er geen wereldrecord mee kan werpen. In de polder of op een vaartje hoef je overigens zelden verder te werpen dan pak hem beet een meter of 15. Nu is het wel zo dat ik meestal voor werpend vissen de wat smallere modellen gebruik. Ze pakken wat minder wind en zijn daarom wat makkelijker te werpen. Goed, tot zo ver de hengels. Dunbladige Pako lepels zijn bedoeld voor ondiep water. Met ondiep water bedoel ik water tot 2 meter diep. Daar hebben we in Nederland nogal wat van. Vooral polderwater, wat zelden dieper is dan 2 meter. In dergelijk water is naar mijn smaak te ondiep vissen onmogelijk. Stel we vissen inderdaad in een vaart waar 2 meter water staat (in het midden) dan staat er aan de kant hoog uit 80 cm. Als je de lepel naar de overkant werpt en je sluit de beugel van je molen dan is tegen die tijd de lepel al 20 cm gezakt. Je kunt hem dan binnen vissen als een spinner. Probeer de lepel in eerste instantie in zicht te houden, mits het water helder genoeg is uiteraard! Zo kun je een beetje inschatten hoe snel je moet binnen vissen en kun je ook mooi zien wat de lepel doet. Er blijken nog heel veel snoekvissers te zijn die denken dat snoek altijd strak tegen de bodem aan ligt. Dit is een misvatting. Snoek ligt ook heel vaak op half water of in het oppervlak. Zeker in de zomer. Al ligt de snoek dicht tegen de bodem. Hij, of eigenlijk liever zij, komt echt dat metertje wel omhoog om de lepel te pakken. Je kunt uiteraard ook best van tijd tot tijd wat variatie aanbrengen in het binnen vissen. In het water wat ik zo even beschreef kun je de lepel ook af en toe even stil laten vallen. Deze manier heeft mij al heel wat keren vis opgeleverd. Vooral voor snoeken die hem volgen is dit vaak een reden om de lepel een flinke knauw te geven.

                       

Paul Korver met een mooie lepelvis

Een en ander gaat niet op voor water minder als 1 meter diep. Dan pak je alleen maar vuil. Dit meldt de lepel overigens onmiddellijk. Bij het kleinste grassprietje komt de lepel onmiddellijk het water uit. In principe heb je geen anti kink middelen nodig als je op de juiste snelheid binnen vist. Maar wat is nu de juiste snelheid? De juiste snelheid is als de lepel net niet gaat draaien! Want het draaien kun je beter aan een spinner overlaten. Daar is namelijk een spinner voor. Die dient te draaien en een lepel niet! Zoals ik al eerder zei: dunbladige Pako lepels zijn bedoeld voor ondiep water. Hetgeen niet wil zeggen dat je ze niet in kan zetten op diep water, maar daar wil ik het de volgende keer over hebben. Voor wie meer wil weten met betrekking tot kleuren, gewichten, modellen en vangst resultaten, kan mijn site bezoeken www.pakobaits.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -