**KLAAR**                Het Veerse meer op zijn best                   (deel 1)

Het Veerse meer op zijn best (deel 1)

door Luc Coppens

Vissen in het Veerse meer gaat over één vissoort, de forel. Dat lijkt eenzijdig, maar tegelijkertijd ook weer niet, want de forel in het Veerse meer is op zeer veel verschillende manieren te vangen. Een water waar ik met enige trots terug mag kijken op twintig jaar ervaring.


                       



Mijn eerste avontuur op het Veerse meer begon toen ik als jongen van 14 mee mocht met mijn vader op zijn wekelijkse visdag. Nog steeds ben ik onder de indruk van mijn eerste forel op dit immense water, nooit zal ik vergeten hoe hard de aanbeet op mijn oranje Abu-spinner overkwam. Zoiets had helemaal niet verwacht, het leek wel magie. Sindsdien draagt het Veerse meer een speciale plaats in mijn hart.


Voor doorzetters

Sinds een jaar of vier terug ben ik de gelukkige bezitter van een visbootje en maak daar ondertussen dankbaar gebruik van. Een wereld van mogelijkheden is voor me opengegaan en de stekken waar ik vroeger van droomde liggen nu binnen bereik.
Toch is er hoop voor degenen die onze sport vanaf de kant uitoefenen, zeker als je weet dat een groot deel van de vissen in de buurt van taluds buitgemaakt wordt. Het is echter zaak tijd te investeren en keihard door te zetten want het Veerse meer is beslist een water voor doorzetters. Ga niet uit van dagen met tien forellen maar ga uit van het feit dat een dag met twee vissen een succes is. Een verrassing ligt altijd op de loer. Kijk niet gek op als er ineens een forel ‘formaat zalm’ van een pond of 10 op het kunstaas knalt. Ik heb het zelf al mogen meemaken, en vanaf de kant! De voldoening bij die enkele gevangen vissen is evenwel enorm. Ook qua natuur, want je waant jezelf aan de kust van Denemarken of Zweden. Wil je de uitdaging aangaan dan is dit een kans om gemotiveerd te raken om een van Nederlands prachtigste wateren te bevissen.

                       



Winterpeil

Het meer is niet catch & release, je mag er vier maatse forellen meenemen. Let op, dit is natuurlijk niet verplicht, als je begrijpt wat ik bedoel.
Gedurende het gehele jaar is het Veerse meer best helder te noemen en dat is voor ons kunstaasvissers een belangrijk aspect. Toch zit er verschil in helderheid van het water en meestal is het op zijn best in de winterperiode.
Het Veerse meer kent twee waterstanden, winterpeil en zomerpeil.
Als het winterpeil in gebruik genomen is, zo omstreeks november en tot ergens in mei, zijn bijna alle taluds voor de wadende visser bereikbaar. Een waar eldorado voor vliegvissers of kunstaasvissers.


Vanuit een bootje

Als bootvisser hoef je hier niet te sukkelen om een helling te vinden en -zeker in de winterperiode- is je auto parkeren helemaal geen probleem. Ik heb tot op heden nog geen enkel water gevonden met zoveel uitstekende en door middel van borden aangegeven trailerhellingen. Om er enkele te noemen: bij Kamperland; bij het plaatsje De Piet en aan de Dam bij Vrouwenpolder.
Eenmaal op het water blijkt dat een dieptemeter onmisbaar is omdat we het voornamelijk dienen te zoeken tussen dieptes van 1,5 tot 8 meter. Hierbij is het niet gezegd dat ze niet in dieper water te vinden zijn maar ik ga even uit van mijn eigen ervaring. Het gebruik van een GPS kan hier een welkome luxe zijn om de toch wel gevarieerde taluds in te plotten, doch het is niet noodzakelijk.

                       



Als beginner raad ik je aan om trollend in de buurt van de talrijk aanwezige taluds te blijven en je kunstaas aan te bieden tussen de 2 en 4 meter diepte ongeacht de diepte onder de boot. Met deze basis in gedachten kan je een flink stuk water bevissen en leer je het water kennen. Het mag voor onze Veersemeerforel best snel gaan, maak niet de fout om te denken dat je hier met wintersnoeken te doen hebt. Verdubbel gerust je normale trolsnelheid. Niet zelden zal een forel het aas voor tientallen meters volgen zonder toe te slaan en dan gaat het niet om de kleinste vissen maar over vissen met een respectabel verleden. Uit ervaring heb ik geleerd dat af en toe de motor versnellen en vertragen een aanbeet kan uitlokken op deze zoutwaterovers.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -