**KLAAR**                Giga gullen vangen dankzij                   licht materia

Giga gullen vangen dankzij licht materiaal

door Bennie Muizelaar

In de maanden waar we als sportvissers de kans krijgen om de echte grote kabeljauwen in de Noordzee te vangen is het wel eens goed om kritisch naar de techniek te kijken.

Dat deze manier van vissen een zaak is van goede voorbereiding en een gedrevenheid, die door onze echtgenotes soms gezien wordt als een obsessie, nemen we er maar bij. Als de weersgoden het maar even toelaten dan gaan we ervoor. Soms echter zijn de veelbelovende weersberichten vaak verschillend met het weer van de volgende dag. Maar door hoge veiligheidseisen te stellen en de goede boot met Volvo 485 pk kamewa waterjet aandrijving zijn we echt bevoorrecht in deze situatie’s. Eens aangekomen op de wrakken waar we willen vissen maken we meestal slechts een driftje.

                       Als we vis haken gaan we direct op koers om te ankeren en maken we alles klaar om gericht te vissen. Eenmaal geankerd, dieptemeter uitschakelen en het feest kan beginnen. Het is voor ons reeds enkele jaren duidelijk dat de grote kabeljauwen reeds heel wat pilkers van het formaat heipaal voorbij hebben zien komen en deze blijven bij ons dan ook thuis, evenals de zeepieren.
Wij vissen op de wrakken die gemiddeld op diepte’s van 30 a 45 meter op ons wachten, echter wij vissen met dynema lijnen van slecht 20 lbs diameter 18 a 20/100 Hierdoor zijn we in staat met pilkertjes van 80 tot 150 gram te vissen en niet te vergeten met een jigkop van 112 gram tot 165 gram met hierop een shad van 15 of 22 cm. Door deze subtiele aasaanbieding en het goed ankeren van de boot is het mogelijk op een optimale manier het kunstaas aan te bieden en ook de grote kabeljauwen hiermee te verleiden en… te vangen.

                       Het vangen van deze grote vissen is een kwestie van goedgecontroleerd en met overleg drillen en zelfs waar nodig lijn geven. Het is zo dat als de visser maar hard genoeg trekt, de kabeljauw nog harder gaat trekken met veelal lijnbreuk als gevolg. Wij hebben dit reeds ervaren met grote kabeljauw en andere grote vissoorten zoals de amberlack in Florida.
Door enkele vissers aan wie wij dit vertelden werd veelal ongelovig gereageerd. Ook geen wonder want zij krijgen 300 gram maar net op de bodem en als ze lijn durven geven dan gaat elke vis het wrak in. Dat het vissen met deze lichte pilkers en jigkoppen even anders is als het klassiek Pilkeren, dat hebben wij alleen in positieve zin ervaren. We vangen aanzienlijk meer grote vissen en de sport aan een lichte hengel zoals de Shimano Compre jerkbait 6,6 ft of 7 ft , of de Sea Bass specialist geven een extra dimensie aan het vangen van giga gullen.