**KLAAR**          Garnalen trekken,          een heerlijk tussendoortje!

Garnalen trekken, een heerlijk tussendoortje!

Door Joop Folkers

Onze Noordzee garnalen zijn wereldberoemd om hun heerlijke romige smaak! Nadeel is echter weer dat ze het qua grootte sterk af moeten leggen tegen andere, vaak Aziatische soorten. Maar juist omdat ze zo fantastisch lekker smaken, trekken we er jaarlijks een paar keer op uit om een mooie klus bij elkaar te “sprokkelen”!

                       


Tja, ik weet niet waarom, maar garnalen slepen heeft gewoon iets. Gewoon lekker samen met je maat, in je waadpak tot aan je borstkas van links naar rechts (vaak tussen de strekdammen) door dat stromende water banjeren! Daarna gewoon op het strand zo’n grote bal vis, garnalen en krabben uit sorteren op een plastic zeiltje. Opvallend, zijn de vaak leuke reacties van de vele wandelaars, die versteld staan van “onze oogst” na zo’n korte wandeling door kleine geultjes en ondiepe zandbanken. Het moet gezegd dat het altijd weer een verrassing blijft als je achterkant van je netje opent! Soms barst het van het groen, dan weer van de zwemkrabben maar over het algemeen mogen we niet klagen als het over “grove” garnalen gaat. Het (garnalen) seizoen loopt van pakweg eind september tot half december.

                       


“We hebben dicht onder de kant gesleept”

De garnalen verschijnen in deze periode dicht onder de kant om kuit af te zetten. Gedekte tafel voor alles wat vis heet dus! Het is dan ook in deze tijd van het jaar dat er enorme scholen wijting onder de kant verschijnen die zich op hun beurt weer tegoed doen aan deze lekkernij! Maar helaas, is ook de beroepsvisserij gedurende deze maanden super actief. Met hun alles verwoestende netten, kanjeren ze net effe buiten de strekdammen heen en weer. Overigens weer kaassie voor de vele meeuwen, die zich na het schoonspoelen van het dek volop tegoed doen aan de vele duizenden kleine meestal dode (plat-)visjes!

                       


“Veel kleine platvisjes”

De beste kansen op een lekkere klus garnalen maken we tijdens het afgaande water. Vraag me niet waarom, maar in tegenstelling tot de zeebaarsvisserij waarbij we het liefst glashelder water hebben maken de beste garnalen vangsten juist weer met vuil zanderig water! Omdat het weer goed was hebben we de boot te water gelaten en dicht onder de kant gesleept. Het succes was overweldigend!

                       


Heel veel, vooral grove garnalen op nog geen 2 meter water. Ook barstte het van de kleine tong, tarbot, schol, zeebliek en mini zeebaarsjes! Omdat we slechts langzaam varen om ons kleine net aan de grond te kunnen houden overleefd alle kleine vis! Heel opvallend was het grote aantal tarbotjes zo dicht onder de kant! Na ruim twee uur hadden we meer dan genoeg garnalen en kon de pan op het vuur. Binnen een tijdsbestek pelden we met vier personen ruim 8 kilo grove garnalen weg. Juist omdat deze garnalen geen conserveringsmiddelen bevatten zijn ze nog veel lekkerder van smaak. Uiteraard is invriezen mogelijk al moet ik wel vermelden dat je ze maximaal 2 maanden en zeker niet langer in de vriezer kunt bewaren. Na deze periode worden ze wat taaier en traniger van smaak! Garnalenvissers die dezelfde dag al lopend met hun kleine netjes tussen de strekdammen van Ter Heijde sleepten, vingen opvallend mooie dikke tongen!

                       


”Gezellig met de familie een avondje pellen”

Voor het slepen van garnalen met de boot of vanaf de kant is geen vergunning nodig. Wel moet je rekening houden dat je sleepnetje niet breder mag zijn dan 150 cm. Vanaf de kant heb je geen zeef nodig maar officieel heb je die in je bootje weer wel nodig! Onzin, maar vooruit dat is typisch Hollands nietwaar. Het van groot belang dat je de garnalen voor het koken zeer nauwkeurig spoelt, zodat je werkelijk alle zandresten verwijdert.

Zelf gebruiken we voor het koken een ruime soeppan, die we voor driekwart vullen met water. Wacht tot het water kookt en laat daarna een benodigde portie garnalen in het water zakken. Wacht hierna tot het water weer begint te koken. Er ontstaat dan een schuimrand aan de oppervlakte. Zet het gas op dat moment even laag en je zal zien dat de schuimlaag in elkaar zakt. Tijd om het gas weer hoog te draaien tot het schuim weer verschijnt. Herhaal deze handeling drie keer en je garnalen zijn goed doorgekookt. Laat ze een paar minuten uitlekken in een vergiet en strooi ze hierna uit op een dikke laag kranten en laat ze afkoelen. Hierna zijn ze klaar om te pellen. Kortom leuk om te doen en heerlijk om te eten. Het eindproduct mag er dan ook zijn.

                       


”Om te smullen!!”

Heb je interesse ga dan eens in een speciaalzaak kijken voor een garnalennetje. Meestal vindt je dit soort zaken rond de havens als die van Scheveningen of IJmuiden. Eet ze!

Nog even de wettelijke eisen op een rijtje;

Het vissen met een sleepnetje op bijvoorbeeld garnalen met een boot is aan niet-beroepsvissers toegestaan onder de volgende voorwaarden:

De lengte van de boot moet kleiner dan 8 meter zijn. Er moet een handzeef aan boord zijn met een lengte van tenminste 80 cm en een breedte van tenminste 60 cm, voorzien van gladde draadvormige spijlen met een onderlinge afstand van tenminste 7 mm. Het net mag maximaal 225 cm breed en maximaal 70 cm hoog zijn (de zogenaamde ‘borden’ mogen maximaal 70 cm hoog zijn). Alle gevangen gequoteerde vissoorten, zoals schol, tong en kabeljauw moeten weer worden teruggezet.