**KLAAR**                De snakehead expeditie (slot)

De snakehead expeditie (slot)

door Luc Coppens

Het is ondertussen middag geworden en alle boten komen samen voor de lunch. We hebben een mooie plek met paar bomen uitgekozen die ons de nodige schaduw bezorgen voor de komende drie uur.

Tijdens de lunch toont Eddy, de lokale specialist die ook zijn pluggen zelf maakt, ons zijn vangst. We worden er een beetje stil van. Hij had vijf echt mooie vissen, waaronder een snakehead van wel 4 kg. Hoe goed hij ook vist, Eddy staat erom bekend zijn vis mee te nemen. Ik vind het zonde, maar hier ligt er niemand wakker van.

                       


“Een topstek voor de snakehead…”

Na de lunch en de rust vissen we verder. Ik vraag Francois om opnieuw op de giant snakehead te gaan. We hebben nog maar een paar dagen en ik verlang naar een grote vis. We verkassen naar een gebied met iets dieper water, het is weer ontzettend warm en opnieuw ben ik zeiknat van het zweet. De snakes draaien werkelijk overal en we weten niet waar we het eerst moeten gooien. Na een paar uur en misschien wel 400 worpen verder nog steeds geen aanbeet en dat terwijl we misschien al 100 vissen hebben zien draaien.

Vol agressie

De volgende stek is op meer open water met hier en daar een obstakel. Het duurt niet lang of Francois vangt een prachtvis van ruim 4 kg, wat een kracht heeft dit beest! Ronnie en ik zijn op dat moment nog aan het experimenteren met duikende pluggen. We schakelen meteen terug op oppervlaktekunstaas. Een uitgerekende worp doet mijn plug precies op de plek belanden waar ik een vis zag jagen, garantie voor een aanbeet en geloof het maar: vol agressie knalt deze grote vis op mijn aas en opnieuw verspeel ik de vis binnen de minuut. Grrrrrrr!

Voor wie zich afvraagt hoe dit kan, hier de uitleg: deze grote vissen duiken na een goede aanslag verrassend snel naar de bodem en zwemmen zich daar vast. Vervolgens trekken ze de haken recht en dat is de truc. Met mijn baitcaster en reel kan ik simpelweg niet snel genoeg lijn opspoelen om de vis voor te zijn. Het is daarom dat Francois, die met een snelle molen vist, minder vissen verspeelt. Nu pas heb ik het spelletje door. Spijtig dat ik er te laat achter kom, want morgen is alweer de laatste dag en een molen heb ik niet bij me.

                       


“Dit formaat is bijna niet te houden, zo snel en krachtig..”

Maar niet getreurd, ik vang er nog eentje waar ik blij mee ben. Het is een vis van rond de drie kilo, prachtig getekend en beresterk voor zijn formaat. Iedereen kampt met hetzelfde probleem en allen verspelen grote vissen. Tot de drie kilo gaat het nog wel, maar bij de grotere vissen is het een ander verhaal. Ronnie verspeelt een grote vis omdat zijn reel het begeeft tijdens de aanslag. Boeddha lacht, hij geeft geen grote vissen prijs.

Laatste dag

De laatste visdag is aangebroken. Ronnie en ik kregen alles bijeen meer dan 100 waterexploderende aanbeten, waar we ongeveer 20 procent van konden verzilveren. Wat toch bijzonder weinig is.
Qua kunstaas waren wij deze expeditie eigenlijk alleen maar succesvol met kleine pluggen, voorzien van een buzzerblad of propeller. De talloze lures zonder propeller die we geprobeerd hebben brachten geen enkele aanbeet op met uitzondering van de spinnerbait die dus eigenlijk ook voorzien was van een buzzerblad.

                       


“Het meest succesvolle kunstaas met buzzerblad”

Afscheid

Het moment waar ik altijd zo’n hekel aan heb is gekomen: het moment dat we afscheid moeten nemen van Sanghop en de zijnen. Het hele Thaise avontuur heeft een diepe indruk op me gemaakt en mijn interesse in deze cultuur is nog sterker dan vorige keer aangewakkerd. Ik wil iedereen dan ook waarschuwen: pas op, het werkt verslavend. Het klimaat, het eten, de mensen, jazeker ik zal het missen. Maar zodra ik in de gelegenheid ben kom ik terug. Chok dee krub, good luck!

Sportvissers die nog meer informatie willen kunnen Luc via de redactie van Total Fishing een mailtje sturen.De avonturen van Luc en de mogelijkheden aldaar hebben op veel sportvissers indruk gemaakt.

Total Fishing wil een inventarisatie maken van sportvissers die mogelijk interesse hebben in een georganiseerde trip naar hetzelfde gebied. Bij voldoende belangstelling kunnen we daarmee een reisburo benaderen, die deze trip naar het domein van de snakehead kan organiseren. Dus heb je interesse, meld je (zonder enige verplichting) aan, dan kunnen de mogelijkheden onderzocht, en een eventuele prijs bepaald worden.. info@totalfishing.nl