**KLAAR**              Dé                Roofviswedstrijd van het Noorden

Dé Roofviswedstrijd van het Noorden

Op zondag 2 oktober werd de roofviswedstrijd te Delfzijl vervist. Het eerste uurtje was het fris, maar daarna zorgde schitterend najaarsweer ervoor, dat het vispak uitgedaan kon worden en dat sommige deelnemers zich met zonnecream moesten insmeren. Heerlijke temperaturen om te vissen, alleen was het afwachten of de vissen er zelf ook zin in hadden.

                       


Er was deze dag geen stroming in het water aanwezig. De ene keer lag het water er spiegelglad bij, dan stond er weer een lichte kabel op het water. Dit in combinatie met het felle zonlicht op relatief ondiep water, zorgde ervoor dat er hard gewerkt moest worden om de vis tot aanbeten te verleiden.

Aan deze vrije wedstrijd op baars, snoek en snoekbaars, deden 40 boten (koppels) mee. De deelnemers kwamen uit heel Nederland (behalve Overijssel en Zeeland) en Duitsland. In totaal werden er deze dag 55 baarzen en 108 snoekbaarzen gevangen die de vereiste maat hadden.

                       


“Het eerste uurtje was het nog fris, daarna schitterend najaarsweer”

Er werd ’s morgens slecht gevangen. Het winnende koppel van vorig jaar ving rond 12.00 uur hun 5e vis, op dat moment waren er meerdere koppels met een hoger aantal en ging het koppel v.d.Ploeg-Tuinenga aan kop met 8 vissen. Opmerkelijk was dat de meeste vissen tussen 13.00 uur en 14.00 uur gevangen werden. Het koppel ten Buur-Jonkman profiteerden hier ook van en vingen 4 vissen op rij, waardoor zij met 9 vissen weer hoop kregen om hoog te eindigen. Op hetzelfde moment gaven v/d Ploeg-Tuinenga 2 vissen ter meting en hadden er op dat moment 10 stuks. Het zou een close finish worden tot het laatste moment, met nog 2 uur te gaan.

                       


De uiteindelijke winnaars:

De grootste snoekbaars:
1e R. v/d Kooi (73 cm)
2e A. Langbroek (69,9 cm)
3e F. Monsma (67 cm)
4e J. v. Dijk (63,5 cm)
5e W. Bruul (62,5 cm)

                       


“R. van de Kooi ontving de prijs voor het vangen van de grootste snoekbaars”

De grootste baars:
1e T. ten Cate (41,3 cm)
2e J. Faber (38,5 cm)
3e E. Bleyié (37,5 cm)
4e J. de Vries (37,3 cm)
5e K. Venema (36,5 cm)

                       


De bootprijs (meeste aantal vissen/cm’s ):
1e A. ten Buur en E. Jonkman aantal: 14 (609,9 cm)
2e T. v/d Ploeg en H. Tuinenga aantal: 13 (562,7 cm)
3e M. Heynen en F. Doetsch aantal: 11 (478,0 cm)
4e T. Kroon en W. Overeen aantal: 11 (462,2 cm)
5e A. Bosland en J. Bosland aantal: 8 (300,3 cm)

                       


“A. ten Buur en E. Jonkman vingen de meeste vissen en wonnen daarmee de bootprijs”

Opmerkelijke gebeurtenissen:
Er werd geen enkele snoek gevangen deze dag, wel was de wedstrijdleiding getuige van het verspelen van een snoek door één van de deelnemers. De bokaal van de grootste snoek kon dus niet uitgereikt worden en de daarbij behorende prijs, een dieptemeter, werd in de loterij verdeeld.

Er waren deelnemers die de reglementen niet kenden, er was een koppel die de baarzen overboord zette, ze wisten niet dat deze ook meetelden!

Er werd een bijzondere vangst gedaan van een wind van 41,7 cm, deze vissoort dingt niet mee tot de prijzen, maar is wel een vermelding waard.

De pechprijs ging naar de heer R.Kip, die een vis aanbood ter meting. De vis ging door het landingsnet het water in, er bleek een gat in te zitten!

De wedstrijdleiding, onder leiding van dhr.J.Stokroos, die dit hele gebeuren organiseerde onder de vlag van de Nautische Unie, kan terugkijken op een zeer geslaagde dag. Zij boden iedereen gratis snert, gehaktballen en drankjes aan wat zeer gewaardeerd werd door de deelnemers.

                       


“Wedstrijdleider Dhr. Stokroos aan het roer, had de zaken goed voor elkaar”

De controleurs en bardames die vrijwillig hun goede werk verrichten, werden nog beloond met stevig applaus en een rollade. Uiteraard werd er nog een woord van dank uitgesproken richting alle sponsoren, zoals EVIN, M.D.S.I, Dé Roofvis e.a. Zij en vele anderen hadden er voor gezorgd dat er zo’n groot prijzenpakket beschikbaar gesteld werd, zodat bijna elke deelnemer wel met een prijs naar huis ging. Vanwege het goede verloop van de wedstrijd en naderhand de gezellige sfeer, werd er aangekondigd dat er volgend jaar weer een roofviswedstrijd georganiseerd zal worden.


 

ANDEREN LAZEN OOK