**KLAAR**          Afsluiting           fantastisch zeebaarsseizoen!

Afsluiting fantastisch zeebaarsseizoen!

door Joop Folkers

We hebben een fantastisch zeebaarsseizoen achter de rug. Zowel op Total Fishing als in het enige zoute specialistische maandblad “Zeehengelsport” stonden regelmatig prachtige foto’s van grote zeebaarzen die langs vrijwel de gehele kust werden gevangen. Maar ja, zoals gebruikelijk komt nu eenmaal aan alles het bekende einde, en moesten we ook dit jaar weer afscheid nemen van een toch wel fascinerend zeebaarsseizoen.

                       


Een fascinerend seizoen…

Een zeebaarsseizoen dat overigens gekenmerkt werd door grote verschillen. Zo ving je ineens een week lang vrijwel allen maar dikke “beren” en zo moest je het weken lang doen met kleine scholenbaarsjes. Zeebaarsvissers in het noorden hadden het over enorme scholen kleinere zeebaars en beduidend minder grove vissen dan voorafgaande jaren. Bootvissers uit het zuiden, die hun geluk in hoofdzaak rond diepe wrakken zochten, vingen juist weer wel veel grote zeebaarzen. Kortom soms kan het per gebied enorm verschillen.

                       


Per gebied grote verschillen..

Na de zware west-noordwester storm van eind oktober, hadden we eigenlijk zoiets van; “zo klaar ” het toch al relatief lange zeebaarsseizoen is nu echt voorbij. De grote scholen zeebaars trekken, zeker nadat de zee zo op zijn kop heeft gestaan, in de regel door dieper water (pakweg rond de 20 meter) verder naar hun overwinteringsplaats. Veel vismaten hebben hun boot daarom direct na die hevige storm maar “winterklaar” gemaakt. De zeebaarshengels en dito molens kregen de bekende grote beurt en verdwenen weer in het rek. Echter, twee dagen later viel de wind vrijwel helemaal weg en tja, dan kruipt het bloed toch weer waar het eigenlijk niet gaan kan! Onze hengels en molens werden weer uit de stelling gerukt en visklaar gemaakt. De boot werd uit zijn kortstondige winterslaap gewekt en nog geen half uur later weer vrolijk in een kalme branding te water gelaten. Ons gevoel had ons niet bedrogen want we vingen die dag maar liefst 12 grote vissen. Superbaarzen die het uiterste van ons materiaal vergden, waaronder een echt zware vis van maar liefst 8.5 kilo en helaas net geen nieuw Nederlands record. Maar oh, wat een lekker toetje, van een toch al zo mooi zeebaarsseizoen.

                       


Een mooie afsluiting..

Ook de dag erna was het weer raak. De keiharde aanbeten volgden elkaar soms snel op. Ze lieten er geen twijfel over bestaan en pakten werkelijk alles wat er in hun buurt kwam. De meeste vissen hadden het kunstaas dan ook zwaar geslikt. Op dinsdag 5 november gingen we eigenlijk tegen beter weten in nog een keer zee op. “Als ik een aanbeet krijg ben ik alweer dik tevreden”; zei mijn vismaat. En eigenlijk dacht ik er net zo over. Maar tijdens de eerste drift was het mijn vismaat die een dikke dreun op zijn hengel kreeg gevolgd door een waanzinnige run. Hij moest werkelijk alle zeilen bijzetten om de zeebaars het vrije water in te kunnen dirigeren. Na een bloedstollend gevecht van zeker 10 minuten, verscheen er een prachtig mooie zeebaars aan de oppervlakte. “Zo, ik kan naar huis want ik heb mijn aanbeet beet gehad” grijnsde hij!

                       


Dit jaar veel mooie vissen

Nou, ook dit werd al weer zo’n unieke dag om bij te schrijven in de boeken. Terwijl de wind helemaal wegviel, kregen we de ene mooie aanbeet na de andere. Omdat de weersvoorspellingen voor de komende dagen erbarmelijk slecht waren besloten we die dag zo lang mogelijk op zee te blijven. Een goede keuze, want aan het eind van de dag betrok de lucht en begon er al een stevig windje vanuit het zuidwesten te waaien. Was dit dan toch het definitieve einde van een heerlijk zeebaarsseizoen of…..?? Helaas moet ik deze vraag met ja beantwoorden. Tja, je kan het natuurlijk net zo gek maken als je zelf wilt maar eens moet je toch de handdoek in de ring gooien en je neerleggen bij het feit dat moeder natuur haar gestekelde dicipelen terug heeft geroepen naar hun overwinteringsverblijf….. Waar ze precies overwinteren, het beste kunstaas en nog veel meer zeebaarsnieuws lees je in een serie hagelnieuwe winterreportages…..op Total Fishing natuurlijk!

ANDEREN LAZEN OOK