Kieuwgreep. 3

Kieuwgreep. 3

Door: Berthil Bos

We hadden het er al over de slijmlaag van de snoek. Deze laag beschermd de vis tegen ziektes en infecties. Een gezonde vis heeft een laag die intact is en dat willen we graag zo houden. Je zult begrijpen dat bij het beetpakken van de snoek deze laag beschadigd kan worden. Om dit beschadigen tot een minimum te beperken hanteren velen van ons de ‘Kieuwgreep rechtstreeks’ uit het water.

Hierdoor komen we alleen met de hand tegen het kieuwdeksel in aanraking met de vis en blijft de rest ongedeerd. Vooral bij de grotere snoeken (70 +) is de nek greep niet meer te doen en moet je de snoek wel in één keer bij de kieuwen pakken. Vissen boven deze maat worden te groot voor een goed houvast. Het voordeel van grotere snoeken is het feit dat deze vissen wat rustiger ‘’tekeer’’ gaan tijdens een dril en landing. Ook heb je natuurlijk meer ruimte voor de kieuwgreep.

 
Te groot voor de nekgreep, maar voor de kieuwgreep voldoende ruimte.

Het is eigenlijk veel gemakkelijker een kieuwgreep bij een wat grotere snoek toe te passen, dan bij die springerige kleinere broertjes of zusjes. We gaan weer op dezelfde manier te werk en drillen de vis kort maar goed uit. Tikje op de kop om te zien of de vis is afgemat en de hand gaat richting kieuwdeksel.

We kijken aan welke kant de dreggen zitten en gaan nu met je zwakke hand naar binnen. Kan je niet goed zien waar de haken zich bevinden, dan toch eerst even de nekgreep zonder de vis uit het water te tillen. We laten de vis dus in het water en hebben op deze manier meer controle om goed te bekijken waar het kunstaas of dreggen zitten.


Alles strak, deze vis laat ik niet meer los.

Omdat je bij deze actie beide handen nodig hebt en dus de hengel neerlegt, moet je niet vergeten om de molen of reel open te zetten. Mocht de vis een laatste vluchtpoging ondernemen, dan ben je in ieder geval niet je hengel kwijt. Oké terug naar de directe kieuwgreep. Je zwakke hand gaat naar binnen, waarbij je er tegelijk voor zorgt dat de lijn met kunstaas op spanning blijft.

Doe je dit niet dan kan bij een onverwachte beweging het kunstaas ongecontroleerd richting de hand gaat. Nu niet direct met een zwaai de vis naar binnen halen, maar alles even controleren en eventueel aanpassen. Is het zo dat de snoek mooi voor in de bek gehaakt is dan hoef ik de snoek niet eens geheel uit het water te halen.


De directe kieuwgreep in vier fasen...


...waarbij je altijd met het...


Alles strak, deze vis laat ik niet meer los.


...onverwachte rekening moet houden.

Dit heeft het voordeel dat mocht er iets onverwachts gebeuren, de vis niet uit je hand valt met kunstaas en al. Pas als ik het beest van de scherpe dreggen heb ontdaan, haal ik hem binnen voor een eventuele foto of gewoon om hem even te bewonderen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de vis niet van de dreggen kan ontdoen, alvorens je hem binnen haalt.

Dit is altijd een moment van enig risico, omdat de snoek zich kan gaan verzetten tegen zijn arrestatie. Vaak voel je het wel aankomen als deze bijvoorbeeld zijn staart gaat krommen of hij zijn kieuwen gaat uitzetten. Maar hoe ervaren je ook bent, het komt vaak ook zonder aankondiging. Laat de snoek tijdens dit tegenstribbelen nooit los en knijp je handpalm nog wat vaster tegen de kieuwdeksel.

Dit is ook de reden waarom ik bij de kieuwgreep zoveel mogelijk vingers naar binnen wil hebben. Hierdoor kan ik als het moet de vis in een soort bankschroef zetten. Bij het spartelen, komen de bovenkant van je vingers gegarandeerd in aanraking met de weerhaakjes op de kieuwbogen. Dit heeft als gevolg dat je vingers er uit komen te zien als rosbief met af en toe veel bloed.


Als je goed kijkt zie je de staart zich krommen, uitkijken nu!

Je moet maar denken, dat als je mans genoeg bent om de strijd aan te gaan met Nederlands grootste roofvis (met echte tanden), je dit maar voor lief moet nemen. Eventueel ontsmetten, pleister erop en trots zijn op deze tijdelijke littekenen. Er zijn ook speciale handschoenen op de markt die je handen beschermen tegen de scherpe tanden en tandjes.

Mijn eigen ervaring met deze hulpjes is dat het jou wel beschermd, maar niet de snoek. Veel van deze handschoenen zijn voorzien van antislip delen waardoor je naar m.i. de slijmlaag alsnog beschadigd. Verder mis je het gevoel om de snoek goed en op de juiste manier vast te pakken. Als je met je blote hand tegen de uiterst waardevolle kieuwbogen aankomt, zal je direct je greep gaan corrigeren, terwijl je met de handschoen tussen deze levensaders kan belanden zonder het te voelen. Ook kan het aantrekken van de handschoen je uit je drilconcentratie halen, met een verspeelde vis als gevolg.


Je handen hebben het soms zwaar te verduren, maar is ook een teken dat je wat gevangen hebt.

Niets voor mij dus een dergelijke handschoen, maar bij het juiste gebruik wel af en toe een oplossing. Ondanks dat de kieuwgreep het voordeel heeft dat de slijmlaag van de vis intact blijft en de snoek automatisch de bek opendoet, heeft deze landingsmethode ook nadelen. Ik had het al over de onvoorspelbaarheid van de snoek, ook als je hem met de kieuwgreep in de hand hebt.

Door het wild spartelen, komt er behoorlijk wat druk te staan op de aanhechting van de kaak en de kieuw. Vooral bij grote dames kan door het gewicht hier teveel druk op komen te staan, waardoor dit soort scharnier uit zijn kom schiet. Het gevolg is dat de vis zijn kieuwen niet meer kan gebruiken.


Houd bij het terugzetten goed de kieuwen in de gaten en laat de vis pas los als ze bewegen.

Kijk daarom altijd bij het terugzetten of de snoek zijn kieuwen goed kan bewegen. Grote zware snoeken zou je eigenlijk moeten ondersteunen tijdens het onthaken, maar hiervoor ben je al je beide handen nodig.

Dit is mede een reden waarom ik grote snoek het liefst in het water onthaak, waardoor het water de vis als het ware ondersteunt. Lukt dit om welke reden dan ook niet, gebruik dan in de boot, als je het goed voor hebt met Esox, een zacht onthakingsmat om veel van het gewicht weg te halen. Op de kant kan je het gras als mat gebruiken.

Het is niet altijd mogelijk om een snoek met de handen te landen en hebben we een hulpmiddel nodig. Het schepnet staat bij veel roofvissers in een negatief daglicht omdat je bij verkeerd gebruikt de snoek kan beschadigen. Bij goed gebruik is het voor mij een onmisbaar hulpmiddel.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -