Kerstbomen tegen aalscholvers

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland

Kerstbomen tegen aalscholvers

In de visvijver ‘t Beers Kuiltje van hengelsportvereniging ‘De Drie Baarzen’ uit Middelbeers, zijn vorige week kerstbomen als beschutting tegen aalscholvers en als opgroeigebied voor jonge vis geplaatst. Deze proef met kerstbomen is op advies van Sportvisserij Zuidwest Nederland en Sportvisserij Nederland uitgevoerd.



De vereniging probeert hiermee op een goedkope manier maatregelen te treffen om de visstand te verbeteren. De komende jaren zal de visstand nauwlettend gevolgd worden, zodat ook andere vereniging hun voordeel met deze proef kunnen doen.

Aanleiding
De vangsten op ’t Beers Kuiltje vallen de laatste jaren tegen, waardoor het ledenaantal van De Drie Baarzen langzaam terugloopt. Om deze reden heeft de verenging een Kort Advies aangevraagd bij Sportvisserij Nederland. Dit Korte Advies liet zien dat het aanbrengen van meer beschutting een van de mogelijkheden zou zijn om de visstand te verbeteren. Na overleg met Sportvisserij Zuidwest Nederland is besloten om een betaalbare proef te starten met het aanbrengen van kerstbomen.

Uitvoering
De winter hielp een handje bij het plaatsen van de kerstbomen. Vier vrijwilligers van De Drie Baarzen hebben namelijk samen met twee medewerkers van Sportvisserij Nederland de bomen in rijen op het ijs geplaatst. De locatie op de vijver waar de bomen zijn geplaatst, ligt voor de ingang van een deel wat als paaigebied is ingericht. Dit is ook de plek waar ’s winters de meeste aalscholvers op jacht zijn. De bomen zijn met een polyethyleentouw en tiewraps vastgemaakt, met om de vier bomen een verzwaring in de vorm van een stoeptegel.



Nu de dooi is ingezet, zullen de kerstbomen zich vol zuigen met water en zinken. De bomen staan dan in principe rechtop en geven maximaal beschutting aan vis. Daarnaast geven de fijne takken algen, wieren en kleine waterdiertjes de mogelijkheid om zich te vestigen, wat uiteindelijk de productie van de vijver zal vergroten.

Vervolg
HSV De Drie Baarzen zal de komende jaren aan de hand van de vangsten en de aanwezigheid van aalscholvers kunnen zien of het aanbrengen van kerstbomen effect heeft gehad. Daarnaast wordt gekeken of over één of twee jaar een visserijkundig onderzoek uitgevoerd kan worden.

De totale levensduur van de kerstbomen is ongeveer 10 jaar. Aanbevolen wordt dan ook om elke 3 à 4 jaar kerstbomen bij te plaatsen, zodat niet ineens alle kerstbomen verdwenen zijn. We hopen dat deze eenvoudige en goedkope maatregel daadwerkelijk effect heeft op de visstand van (kleine) visvijvers. Indien succesvol, stimuleert Sportvisserij Zuidwest Nederland andere verenigingen uiteraard om de komende jaren zelf aan de slag te gaan met het verzamelen en plaatsen van bomen!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -