Kayakvissen wordt steeds populairder

Kayakvissen wordt steeds populairder

Door  Bram Hullekes

Het vissen vanuit een kayak wordt steeds populairder. Wereldwijd is dit al wat langer gaande maar ook in Nederland en de rest van Europa neemt het kayakvissen steeds grotere vormen aan. Een kayak biedt de mogelijkheid om te gaan vissen op ontoegankelijke stekken en wateren.

Er vallen ook steeds meer plekken af die voorheen voor kant- en bootvissers ontoegankelijk waren. Door de steeds verder aangescherpte natuurbeschermingsregels wordt het ook niet makkelijker. De kayak en de bellyboot vormen dan vaak een ideale oplossing en uitzondering op deze regels. Voor vele kayakvissers gaat het naast het vissen en varen ook om een bepaalde beleving van hun sport. 


De kayaks die het meeste geschikt zijn voor de kayakvisserij zijn de zogenaamde SOT’s (Sit On Top).

Je waant jezelf meer één met de natuur en verplaatst je over het water zonder enige hulpmiddelen. Je kunt je geruisloos op het water begeven en door een geringe inspanning toch goed over het water verplaatsen. Voor het afleggen van afstanden en het verplaatsen over het water tijdens het vissen wint de kayak het van alle andere, niet-gemotoriseerde vaartuigen.

De kayaks die het meeste geschikt zijn voor de kayakvisserij zijn de zogenaamde SOT’s (Sit On Top). Hier zit je eigenlijk meer op de kayak en niet meer erin. Dit heeft als voordeel dat de kayak vrijwel onzinkbaar is en de risico’s in gebruik daardoor ook kleiner zijn geworden. Je hoeft dus ook niet meer te kunnen eskimoteren omdat je niet echt in de kayak vastzit met je onderlijf.


Er zijn al vele typen en soorten van deze kayaks te verkrijgen.

Er zijn al vele types en soorten van deze SOT kayaks te verkrijgen, er is voor ieder wat wils. Verschillende kayakfabrikanten hebben zich al toegelegd op de hengelsportmarkt. Deze zogenaamde viskayaks zijn voorzien van allerlei extra opbergmogelijkheden en hengelhouders. Grote merken in de verschillende type viskayaks zijn ondermeer Hobie, Wilderness en Ocean kayaks.

De kayak leent zich voor vele vormen van vissen maar is bij uitstek geschikt voor de roofvisser. Je kunt met de vliegen-, spin- of verticaalhengel echt prima aan de slag vanuit de kayak. Zelfs voor het gebruik op water met stroming en het zoute getijde water is de kayak geschikt. De kayak is namelijk door zijn hoge ligging ten opzichte van het water meer gevoelig voor wind dan voor stroming.


De kayak leent zich voor vele vormen van vissen maar is bij uitstek geschikt voor de roofvisser.

De meeste kayaks worden tegenwoordig gemaakt van kunststof  in verschillende types en kleuren. Dit materiaal heeft als voordeel dat het sterk is, goed tegen een stootje kan en natuurlijk ook licht van gewicht is. Transport en opslag zijn problemen waar iedereen met een watersportvoertuig tegen aan loopt. Je hebt vaak een trailer en een stallingsplek nodig voor je boot. Om over onderhoudskosten en tijd maar niet na te denken.

De meeste kayaks kunnen gewoon buiten in de tuin worden bewaard en zijn vrijwel geheel onderhoudsvrij. Als je na gebruik het zout of het zand van de bewegende delen afspoelt is dit eigenlijk meer als voldoende. Voor degene die bij zijn woning geen tuin of garage heeft en ook geen dakdragers op zijn auto kan monteren, kan voor een opblaasbare kayak variant kiezen.

De bodemvorm van de opblaasbare kayak kan veel stijver worden tegenwoordig in vergelijking met vroeger. Door de nieuwste technieken is de bodem vaak ook beschermd tegen impact van onderaf en deze versteviging maakt hem weer koersvaster dan menig andere opblaasboot. Dit was bij de eerdere opblaasmodellen vaak een groot nadeel. De luchtcompartimenten zijn gescheiden zodat de boot bij een lekje niet volledig leegloopt. Deze kayak past dan ook weer achterin de auto, caravan of in het bagageruim van de camper. Zo kan de kayak ook mee op visvakantie!


Zeker voor het buitenland een uitkomst !

Het gewicht van de kayaks verschilt per model, maar het grootste gedeelte van de beschikbare types zit tussen de 20 en 40 kilo. Er zijn types waar je ook met 2 personen vanuit kunt vissen. Ideaal als je wilt vissen met je zoon of dochter. De kayaks variëren in lengte van 3 tot 6 meter.


Aan het kayakvissen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden!

Door de omvang en dus niet het gewicht, is het toch vaak lastig de kayak alleen te water te laten. Voor de kayak zijn transportbandensetjes verkrijgbaar die het mogelijk maken de kayak over allerlei terrein te verplaatsen aan de waterkant. Je hebt ook geen trailerhelling nodig om te water te gaan en kunt vrijwel langs elke dijk, rietkraag of gewone beschoeiing het water inglijden. Hengel mee en een selectie aan vismateriaal en vissen maar!

Aan het kayakvissen zijn natuurlijk ook risico’s verbonden! Onderschat deze risico’s niet en ga goed voorbereid het water op. Je zult in je keuze voor het type water ook verschillende afwegingen moeten maken. Het is altijd verstandig om met meer dan 1 persoon te gaan. Mocht je toch alleen gaan vissen zorg dan dat er iemand is die weet waar en wanneer je gaat vissen.

 
Als kayakker heb je een grote wendbaarheid op het water

Bel deze persoon na afloop dan op om te melden dat je klaar bent met je kayakvistrip. Als kayakker heb je een grote wendbaarheid op het water. Je bent op het water wel de zwakste deelnemer. Je moet er dus ook van uit gaan dat een boot je niet ziet en je moet dan ook geen voorrang proberen af te dwingen. Als je ‘s avonds gaat vissen of tegen het vallende licht, zorg dan dat je zichtbaar bent voor de overige watersporters. Over veiligheid bij het kayakvissen is veel te vertellen maar daar komen we later een keer op terug.

Zelf vissen wij erg veel in de Zeeuwse Delta en daar zien we geregeld andere kayakvissers. Niemand kijkt meer raar op bij het zien van een kayakvisser. De Oosterschelde, Noordzee, Grevelingen, Oostvoornsemeer en het Veersemeer lenen zich erg goed voor de kayakvisserij. Wij vissen zelf uitsluitend vanuit de Hobie kayaks omdat de voordelen ten aanzien van elke andere kayak erg groot zijn. Sinds enkele jaren is er een revolutionaire uitvinding gedaan voor de kayakmarkt.


Zelf vissen wij erg veel in de Zeeuwse Delta en daar zien we geregeld andere kayakvissers.

Deze is op de markt gebracht door het merk Hobie, bekend van de Hobie catamarans wereldwijd. De zogenaamde Mirage drive aangedreven kayak. De Mirage-drive is een beenaandrijving. Door een inspanning met de benen wordt de kayak voortbewogen door de flippers onder de kayak. De kayak wordt bestuurd door middel van een roerblad achterop.

Dit type kayak heeft heel veel voordelen voor de visser. Je hebt namelijk je handen vrij tijdens het vissen. Door het gebruik van een peddel wordt je beperkt in het vissen en het afleggen van afstanden. Verder zijn de benen 4 a 5 maal zo sterk als de armen en kun je ook ongetraind prima met de Mirage kayak weg. Hobie is inmiddels wereldwijd gezien de marktleider geworden op het gebied van de zogenaamde viskayaks.


Je zult ervaren als je gaat kayakvissen dat het benaderen en belagen van een vis een heel andere beleving is.

Zelf ben ik erg enthousiast over het kayakvissen en als je een beetje sportief bent aangelegd en graag buiten in de natuur verblijft, al dan niet met een hengel, dan denk ik dat deze sport zeker iets voor je is. Wij verhuren inmiddels ook viskayaks en organiseren ook vistrips gedurende het jaar. We zijn jaarlijks aanwezig op de Visma en staan altijd open voor vragen. Kijk gerust een op www.viskayaks.nl voor een kleine impressie van het kayakvissen!

Je zult ervaren als je gaat kayakvissen dat het benaderen en belagen van een vis een heel andere beleving is als vanaf de kant of een boot!  Hopelijk veel kayakplezier gewenst!