image description

Kayak Jagers 40 Waterwolf camera op het Oostvoornse meer (deel 2)

Kayak Jagers 40

Waterwolf camera op het Oostvoornse meer (deel 2)

Door Daniel van der Post

Het is inmiddels eind mei en dat betekend dat het nieuwe roofvis seizoen voor de deur staat. Maar voordat de focus volledig terug naar het zoete gaat, eerst nog een nieuwe onderwatervideo van het Oostvoornse meer (OVM). Wederom een zeer spectaculaire video waarbij duidelijk te zien is hoezeer het OVM verandert gedurende het voorjaar en met beduidend meer platvisactie.

Wat me opgevallen is dat het water tijdens de maand april maar voornamelijk in mei steeds groener word als gevolg van de stijgende watertemperatuur met de daarbij behorende algen groei die het water zijn groenige kleur doet geven.

Voor een zichtjager als de forel is dat niet ideaal. Dit is dan ook duidelijk merkbaar in de vangst resultaten die dan ook langzaam
teruglopen in de maand mei.

Mooie zilverkleurige ‘bruine’ forel.

Bij de bot is het een totaal ander verhaal. Doordat de watertemperatuur stijgt, zoeken deze platte rovers steeds vaker het ondiepe op waarbij ze steeds vaker in het gebied komen waar ik met de Waterwolf onderwater camera actief ben, tussen de 0.5 en 4 meter.

Daar deze rovers geregeld achter het kunstaas aankomen, geeft goed weer dat de bot een echte rover is, en niet alleen het kunstaas vinden ze interessant ook van de camera konden ze niet afblijven!


Fraaie bot op een Westin Wobler.

Qua vegetatie gaat het de afgelopen maand ook snel. Het is opvallend dat er toch (ondiepe) gedeeltes zijn waar niet zoveel groeit en dat op andere plekken de bodem lijkt te worden overwoekerd door een draadalg-achtige plant.

Deze laatste zal bij de botvissers duidelijk herkenbaar zijn daar deze in no time je kunstaas (of meer waarschijnlijk, je dropshot loodje) doet veranderen in een groene bal die zich ook nog eens lastig laat verwijderen.

Er zijn ook stukken waar wat hogere begroeiing staat maar het is duidelijk te zien dat deze ook min of meer overwoekerd wordt door diezelfde draadalg.

In het voorgaande deel beschreef ik de aanwezigheid van de kleine kwalletjes. Deze zijn ondertussen flink gegroeid en zijn zeker al een centimeter of vijf in diameter en veel duidelijker waarneembaar.


Het Oostvoornse meer bij zonsopkomst.

Dan om op het gedrag van de forel terug te komen. Zeker bij de kleinere exemplaren komt er toch een duidelijk patroon in beeld waarbij ze zigzaggend achter je kunstaas zwemmen en telkens voorzichtig bijten/onderzoeken waar ze nou eigenlijk achteraan zwemmen.

Soms is het net genoeg en haken ze zichzelf en blijven ze kortstondig effe hangen maar vaak ook voel je slechts een flauw tikje op de hengel en gebeurt er niets.

Over het algemeen gedurende het voorjaar word het steeds lastiger om de forellen te vangen en lijken ze toch ook voorzichtiger te worden.


Dit slag bruine forel is een mooi voorbeeld van een typische OVM vis.

Voor nu zit mijn forelseizoen erop maar ik keer volgend jaar zeker weer terug naar dit zeer unieke en fantastische water. Qua vangsten was het toch iets minder dan het jaar ervoor (zeker regenboogforel). Het is wel mooi om te zien dat de ‘bruine’ (beek)forel het erg goed doet op het OVM en ook een goede groei laat zien.

De vissen die zo’n drie jaar geleden zijn uitgezet zijn nu allemaal rond de 60 cm en dat zijn toch hele mooie exemplaren om te vangen op licht materiaal.

Till the next adventure…

Heeft U nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of wilt U meer weten over het kajak vissen in het algemeen dat kunt U altijd een mailtje sturen naar daniel@yakfishing.eu .
Met vriendelijke groet van Yakfishing member,
Daniel van der Post

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: augustus zeer slecht…
Willem Moorman -
image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -