image description

Kayak Jagers 60 Hobie OutbackĀ  2017 (2)

Kayak Jagers 60  

Hobie Outback  2017 (2)  Het riggen van de kayak  

Door Daniel van der Post

Telkens weer een terugkerend ritueel na het aanschaffen van een nieuwe kayak is het personaliseren van je vaartuig zodat deze uiteindelijk aan al je persoonlijke wensen voldoet.

Oftewel het gaat hier over het riggen van de kayak met hengelsteunen, fishfinder, camera’s en dergelijke. Het is een proces wat ik altijd als leuk ervaar en toch ook telkens weer net wat anders uitvoer dan bij mijn vorige kayak.

Er is tegenwoordig dermate veel keuze als het gaat om welke accessoires je op de kayak wilt hebben dat het ook best de moeite waard is om je hierin wat verder te verdiepen.

En bijvoorbeeld eens te kijken hoe ze dat in andere landen te doen waar het kayakvissen (dankzij het klimaat) vele malen groter is dan hier in Europa.


De nieuwe Lowrance HDS 9 Carbon is echt een perfecte match voor op de Hobie Outback kayak.

Lowrance HDS 9 Carbon Fishfinder
Het mooie van de Hobie kayaks is dat ze nauw samenwerken met Lowrance, dat op fishfindergebied dezelfde naam heeft als Hobie op kayakgebied. Namelijk technisch hoogstaand, kwalitatief robuust en zeer betrouwbaar.

Het mooie aan deze samenwerking is dat de Hobie kayaks zoals ook aangegeven op de kayak Lowrance ready zijn. Wat wilt zeggen dat Hobie bij het ontwerpen van de kayaks rekening heeft gehouden met de fishfinder en met name de transducer van de Lowrance toestellen, zodat deze transducer netjes weggewerkt kan worden in de kayak en dat is een groot pluspunt.

Het plaatsen van een Lowrance toestel op een Hobie kayak is tegenwoordig dan ook kinderlijk eenvoudig. In mijn geval komt er een Lowrance HDS 9 uit de nieuwe Carbon serie op de kayak met een TotalScan Transducer. Die kan dus geplaatst worden op de daarvoor aangewezen locatie doormiddel van de Hobie TotalScan Transducer plate.

Dankzij deze twee in één transducer wat in feite deze TotalScan Transducer is,  daar het een combinatie is van de normale transducer en de structure scan transducer is, heb je enkel en alleen deze transducer nodig voor je normale fishfinder weergave, je structure scan en side imaging. Qua fishfinder is de Lowrance HDS 9 Carbon echt een super apparaat waarop alle details te zien zijn.

Screen shot van de Lowrance HDS 9 Carbon met een schooltje aasvis weergegeven op de normale fishfinder modus de downscan (blauw) en de sidescan (groen) waarop te zien is dat de aasvis zich aan de rechterzijde van de kayak bevindt.

Hengelsteunen
Eén van de eerste accessoires die je logischerwijze op de kayak wilt zetten zijn hengelsteunen, waarbij ik deze keer wederom voor het kwalitatief goede merk RAM heb gekozen. Maar wel voor een ander type hengelsteun dan in het verleden namelijk de RAP-394-SSBMPU.

Dit is een nog vrij nieuwe serie waarbij er nu een montage blok op de kayak zit bevestigd in plaats van het kogelgewricht. Het is nu een click en play systeem (Spline Post Montage) dat zeer handig en snel is te plaatsen en te verwijderen.

Daarnaast zorgt de vertanding ervoor dat er vele afstelmogelijkheden zijn en deze ook behouden blijven door het Spline Post click systeem.


Supertevreden met deze hengelhouder van RAM. Niet alleen zijn ze gefixeerd maar je hebt de hengel ook geheel buiten de kayak zitten wat het gebruikersgemak ten goede komt.

Diezelfde vertanding zorgt er ook voor dat de hengelsteunen niet meer kunnen wegdraaien wat bij het kogelgewricht wel het geval is wanneer men deze niet snoei vast zet (wat overigens wel kan met behulp van een tangetje maar dat terzijde).

Tot nu toe bevalt dit nieuwe RAM systeem prima en duurt het letterlijk amper een seconde voor het monteren/demonteren van de RAM Tube na/voor een visdag.


De base mount welke op je kayak wordt bevestigd, met daarin de vertanding voor de Spline Post verbinding en een lock om het geheel te vergrendelen/ontkoppelen.


RAM Tough tube met Spline Post verbinding.

In de volgende aflevering: het anker, het luik en mounts.

Wilt U meer over de Hobie kayaks of heeft U een vraag over bijvoorbeeld het riggen van de kayak dan kunt U altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website :  Daniels Fishing Experience of je kunt natuurlijk ook mijn kayak dealer Johan van Kooten contacten.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -