Kayak Jagers 45 De prachtige winterbaarzen van het Haringvliet (2)

Kayak Jagers 45

De prachtige winterbaarzen van het Haringvliet (2)

Door Daniel van der Post

Als je eenmaal een plek hebt gevonden waar de baarzen zich ophouden, is het zeker aan te raden om het daar een volgende keer nogmaals te proberen. Al is dit zeker geen zekerheidje en kunnen de baarzen het, zelfs wanneer ze er zitten, totaal laten afweten.

Het blijft een spelletje waarbij doorzetten en blijven variëren en zoeken uiteindelijk loont. Maarja, dat geldt eigenlijk voor elke visserij.


Het Haringvliet, een schitterend water om op zoek te gaan naar de dikke winterbaarzen.

In de winter periode gebruik ik graag klein rubber vanuit mijn Hobie Outback Kayak. Het werpend vissen heeft bij mij altijd de voorkeur daar het een bijzonder leuk spelletje is. Lekker actief vissen, spelen met je kunstaas en wachten op die ene verlossende aanbeet.

Je kunt hier tevens in korte tijd vrij grote stukken mee afvissen. Door veel te variëren in zowel diepte als snelheid, krijg je veel informatie over hoe de stek eruit ziet qua bodemverloop en over de eventuele aanwezigheid van roofvis.

Je kunt er ook zeer secuur mee vissen en een stek echt centimeter voor centimeter nauwkeurig uitwerpen. In de winter is traag vissen vaak de sleutel tot succes. Bij mij zijn de laatste tijd toch een aantal dingen opgevallen.

Vaak is het ‘hoe trager, hoe beter’ en zelfs als je al een tijdje op een stek hebt gevist en denkt: “Het gaat hem niet worden hier”, maak dan een zelfde soort worp om vervolgens je kunstaas nog trager dan traag binnen te vissen. Je wordt dan toch nog regelmatig getrakteerd op een aanbeet van een flinke baars.


Net als je denkt dat de baarzen een voorkeur voor klein aas hebben krijg je dit…

Wat ik door een recente bootsessie met Frank van Vliet heb gemerkt en later ook tijdens diverse kayaksessies, is dat het formaat van je kunstaas -in dit geval een softbait- een belangrijke rol kan spelen of je wel of geen aanbeten krijgt.

Je zou kunnen zeggen, zeker in het midden van de winter met een watertemperatuur van een graad of 3 a 5, dat de baarzen liever een wat grotere ‘hap’ willen hebben.


Frank met een mooie.

Dat de energie die ze moeten leveren voor je aasje beter besteed is bij een wat groter aasje. Echter, het tegendeel wordt de laatste tijd keer op keer bewezen: een wat kleinere softbait van een centimeter of 9 scoort beduidend beter dan een 12 centimeter grote softbait.

Qua kleuren voor je softbaits ligt het ook vaak aan de helderheid van het water. Natuurlijke kleuren doen het vaak goed maar soms doen UV-kleuren zoals bijvoorbeeld Firetiger het goed.

Het is maar net waar je vertrouwen in hebt, de presentatie van je aasje is belangrijker, denk ik.


Dagje op de boot met Frank van Vliet.

Midden in de winter vis ik graag mijn softbaits dus zo traag mogelijk en het liefst nog met wat stopjes erin tijdens het binnenvissen. Vaak zijn deze korte onderbrekingen tijdens het binnendraaien de momenten dat de baars toeslaat!

Maar het traag vissen valt niet altijd mee, zeker als er behoorlijk wat wind staat wordt de driftsnelheid met de kajak al gauw wat te snel. Je kan dat compenseren met je mirage drive (aandrijving van de Hobie kajak) maar er is ook een andere mogelijkheid. En dat is het gebruik van een driftzak, en dat werkt uitstekend.

Ik heb deze driftzak aan mijn Anchor Trolley Kit bevestigd maar je kunt hem ook direct aan je kayak (of boot) monteren.

Wat de driftzak in feite doet, is je driftsnelheid vertragen en dat is precies wat ik voor deze visserij graag wil hebben. Een lage driftsnelheid zodat je nog nauwkeuriger je stek kunt bevissen en je softbait traag kunt aanbieden.


Met lichte loodkopjes op zoek naar de baars.

 

Wat ik zo leuk vind aan deze baarsvisserij is doordat je het kunstaas traag wilt aanbieden, je ook lichte loodkoppen dient te gebruiken. Denk hierbij aan een grammetje of 3,5 tot 7.

 

Zodoende kun je met lichte spinhengels aan de gang en een prachtige sport beleven. De baarzen zijn goede knokkers en geven zich niet zomaar gewonnen.

Ga je het een fractie dieper zoeken dan zal je ook al gauw een iets zwaardere spinhengel nodig hebben. Echter loodkoppen zwaarder dan 14 gram gebruik ik vanuit de kajak zelden.

Nee, mijn voorkeur ligt daardoor op het ondiepe met lichte kopjes. Zoekend naar die prachtige dikke winter baarzen van het Haringvliet.

'till the next adventure,
Daniel van der Post

Wilt u meer informatie over het vissen vanuit een kajak of heeft u een vraag of suggestie m.b.t dit artikel dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of via mijn website: Daniels Fishing Experience

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: augustus zeer slecht…
Willem Moorman -
image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -