image description

Kayak Jagers 41 Oosterschelde update

Kayak Jagers 41

Oosterschelde update

Wat gaat de tijd toch snel…, het is alweer even geleden dat er een geschreven stukje van mij voorbij is gekomen op dit platform. Maar nu gaan we er weer vol tegenaan, met gelijk een nieuwe onderwatervideo. Ditmaal geen zoetwater visserijmaar een uitstap naar het zoute.

De Oosterschelde om precies te zijn en wat gaat het er daar ruig aan toe zeg !! De stukken zeewier vliegen voorbij alsof er een tropische storm woedt. Het is ook duidelijk een kwestie van eten of gegeten worden waarbij het strijdtoneel wel wat weg heeft van een oorlogsgebied.

Het voorzichtig benaderen en inspecteren van het (kunst)aas wat je op het zoete wel eens ziet gaat hier totaal niet op. Ben zeer benieuwd wat jullie van de beelden vinden!!


Bizar om te zien hé?

Korte update van de laatste maanden
Voor ik verder op de toegevoegde beelden in ga, eerst een korte update van de laatste paar maanden. Ik ben de laatste tijd druk bezig geweest om een eigen website in elkaar te zetten dat mijn blog vervangt.

De naam van de website is Daniels Fishing Experience en het doel ervan is verspreiden van informatie in de breedste zin van het woord.

Natuurlijk kajakgeoriënteerd maar zeker ook voor de niet-kajakvissers is er veel interessante kost te vinden, zoals bijvoorbeeld de onderwatervideo’s van het Volkerak en Oostvoornse meer. Het is een tijdrovend project maar het resultaat mag er zijn (hoop dat jullie dat ook vinden) en het zal de komende tijd nog flink worden uitgebreid.

World Predator Classic
Naast de websiteperikelen is er ook nog de World Predator Classic (W.P.C.) waarvoor er de nodige tijd in het voorvissen is gestoken. De W.P.C. Kayak Open is een belangrijke driedaagse wedstrijd voor kajaks die als kwalificatiewedstrijd is aangestipt voor het heuse wereldkampioenschap kajak vissen dat plaatsvindt in Louisiana (Amerika) later dit jaar. 

Het is dit jaar met name door de weersomstandigheden een zeer ‘boeiende’ editie geworden. Het evenement wat normaliter op het Haringvliet (Hellevoetsluis) word bevist werd geteisterd door hevige winden vijf tot zes Bft. Waardoor de aangewezen zones met de dag werden gewijzigd/aangepast waardoor al het voorvissen in feite voor niks was geweest.

Ondanks alles kwam ik na drie dagen vissen als winnaar uit de bus en mag ik Nederland gaan vertegenwoordigen op het WK (heel veel zin in !!)



Maar nu terug naar de toegevoegde video, Waterwolf onderwaterbeelden van de Oosterschelde. Zoals de meeste wel weten houd ik altijd wel van een uitdaging. Het idee was en is om te proberen om een Oosterschelde rog of haai op beeld te krijgen.

Aangezien ik nog nooit een rog in Zeeland te hebben gevangen en ik letterlijk aan de voet van de Oosterschelde woon lijkt me dat een leuke uitdaging. Of het lukt, geen idee. Het is waarschijnlijk een bijzonder lastige opgave! Ik ben inmiddels al een paar keer erop uit getrokken om, wat ik denk, interessante plekken te bevissen.

Helaas beperkt de Waterwolf camera wel enigszins de stekkeuzes. De eerste uitgekozen locatie blijkt gewoon te diep blijkt te zijn en er is onvoldoende licht. Het vissen op 15 meter en dieper kan daardoor geschrapt worden en dat is best jammer daar ik vermoed dat de roggen en haaien in wat dieper water zitten.

Het vissen in water tot een meter of acht gaat prima qua beeld en de video speelt zich dan ook af op water van gemiddeld vier tot acht meter. 

Zoals je in de video kunt zien vis ik met natuurlijk aas in de vorm van steekzagers (bij voorkeur) of indien deze niet voorradig zijn met kweekzagers. (Beide verzorgd door de firma van Dixhoorn te Yerseke)

Dit is een prima aas om beide target soorten te vangen. Het is nu alleen nog een kwestie van zoeken naar de juiste stekken. Tot nu toe heb ik vier verschillende locaties bevist en eigenlijk is het resultaat overal min of meer hetzelfde.



Veel zeewier, krab, een grondel soort en kleine zeebaars en geen enkel teken van een haai, een rog of überhaupt een platvis. Ik zal dan ook op zoek moeten naar andere locaties. Dat is overigens geen probleem daar er mogelijke stekken in overvloed zijn.

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op materiaalkeuzes, onderlijnen en vismethodes maar nu beperk ik me tot wat er zo al op beeld te zien is. Het is nog een beetje zoeken naar de perfecte camera setup maar wat vooral opvalt is hoe verschrikkelijk snel alles gaat.

Vaak duurt het amper 10 seconden voor de eerste grondels of krabben je aas hebben gevonden. Waarbij er ware vreetorgies ontstaan en de krabben letterlijk rollebollend met elkaar in de clinch liggen. Eten of gegeten worden

Vervolgens zie je de zeebaarzen zoeken waar het aas ligt en zich zonder na te denken tussen de krabben storten om het aas proberen te stelen. Deze kleine zeebaarzen zwemmen in scholen en kunnen zich geen tijdverspilling veroorloven daar dan zijn broertje of zusje er met de buit vandoor gaat. Nou denk je misschien het gaat toch slecht met de zeebaars ?



Ja, dat klopt helemaal! Het betreft hier jonge exemplaren die misschien nog wel vijf jaar nodig hebben om paringsrijp te zijn en misschien wel 10 jaar om een lengte van 70 tot 80 centimeter te halen. Maar het is wel goed om te zien dat de Oosterschelde een kraamkamer is voor jonge vis (en dat die  ook aanwezig is) die hopelijk ooit volwassen worden. 

Wat je verder in de video ziet is een ander soort krab die een beetje weg heeft van een spin. En daarnaast ook stukken bodem die een beetje lijken op koraalachtige gebieden. Het is in ieder geval zeker geen saaie platte zandbodem zoals ik die eigenlijk wel verwachte op sommige plekken.

Daarnaast zie je ook nog een mul zwemmen. Opvallend is dat ik bijvoorbeeld nog geen enkele platvis heb gezien en dat vind ik best vreemd. Je zou toch wel een bot verwachten zo nu en dan, zeker op het ondiepe waar ik het meeste heb gevist.

Het levert wel een hoop fraai beeldmateriaal op en ben dan ook zeer benieuw wat de komende sessies gaat brengen.  

Till the next adventure….

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: augustus zeer slecht…
Willem Moorman -
image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -