image description

Kantsnoek 134

Door Sjak Kroet.

Het is zondagochtend 4 november mijn dobber staat al en drijft heel langzaam stroomafwaarts in hét viswater van een klein riviertje. Wat hier door landerijen, bosranden en een uitgestrekt gebied van fruittelers stroomt.

Een prachtig gebied waar ik nu in ieder geval fatsoenlijk kan slepen en de fladderende actie beter kan uitbuiten zodra mijn aasvis de stroming pakt en opvalt in de bovenste waterlaag. Het viswater is kraakhelder en de oeverzone staat nog mooi vol met waterplanten en rietstengels. Ideaalbeeld want de snoek kan hier vanuit de stroming opduiken maar ook vanonder de waterplanten te voorschijn komen, dobbervissen is kicken!!

Dobbervissen….

Naar dik een uur struinen nadert mijn dobber een iets brede zone en stuur ik mijn aasvis door de binnenbocht. De ideale lijn, de juiste richting in, als deze in ene beweging keihard onder knalt, beet!! Meteen zoek ik contact, de dobber is in geen velden meer te zien, ik vis met een takel dus doorhalen…. Whooo, de snoek hangt en ramt werkelijk snoeihard de stroming in, wat een sport.

Met mijn drie meter langen vishengel van Shimano controleer ik de dril en kan ik langzaam de snoek naar de kant sturen. Het is geen monster maar een dappere zestiger die vol energie goed gas geeft en mijn ochtendrondje oppoetst al ze door de waterplanten naar mijn schepnet glijdt. Nog een laatste klap, lijn strak houden….

 

Lijn strak houden….

Ik klik mijn schepnet los en met de waterplanten op haar neus schuift ze over de rand, binnen. De takel die voorin de bek hangt is meteen gelost en de snoek kan binnen de minuut via het zelfde schepnet terug wat snel gaat want ze is direct verdwenen. Ook mijn aasvis is verdwenen door deze gulzige groenjas, had hem toch echt nodig dus hahaha. Al snel dobber ik verder en geniet ik met volle teugen van de omgeving. Tja, snoekvissen is niet alleen maar vis vangen voor mij, de omgevingsomstandigheden doorkruisen, het struinen door moedernatuur en het uitzicht over de landerijen zoals hier is voor mij de ultieme ontspanning!!

 
Ultieme ontspanning!!

Als een kolossale rietkraag aan mijn kant dan mijn looproute blokkeert en ik effe een ommetje moet maken om mijn weg te kunnen vervolgen zie ik dat ook het middaguur al ruim is gepasseerd en ik meteen neer plof voor een koffiepauze. Lekker uit de wind, achter het riet, in het groene gras en met een dampende kop koffie wat wil een mens nog meer! Met trots kijk ik naar mijn vismolen waar ik er twee van heb, de Stella 5000sw serie van Shimano wat mijn betreft de beste vismolen ooit gefabriceerd.

Deze molen is snel, betrouwbaar tijdens het drillen maar bovenal niet kapot te krijgen, duurzaamheid ten top. Je kunt er zelfs mee spinvissen en groot kunstaas wegzetten zonder enkel probleem. De snelheid die in deze vismolen zit zorgt ervoor dat het reactievermogen optimaal overkomt waardoor ik in de winter met gemak shads van 25 centimeter controleer, een topper!
 

Een topper!

Zo’ en nu verder kan nog mooi een extra uurtje doorlopen want nu de dagen een stuk korter zijn is je vistijd beperkt. Langzaam volg ik mijn dobber en daar waar ik mijn aasvis afrem ontstaat telkens weer een fladderende, verleidelijke, hapklare catcher die plots wordt gevolgd en gepakt, beet!

Mijn dobber schiet werkelijk als een raket onder en zonder twijfelen haal ik meteen diepdoor en bonkt er een tweede kantsnoek deze visdag onder mijn hengeltop. Lekker is het drillen, zeker als je het zoekend oog kunt volgen en je weet waar de snoek zich bevindt. Mijn Stella geeft geen krimp en naar een stevig knokpartijtje komt ze bovendrijven, kop op….
 

Kop op….

Het schepnet is nu handig want het enkele dregje hangt keurig in de onderlip waardoor ik ze direct kan lossen. Een zeventigplus kantsnoek, mooi getekend en zo strak als een hout. Kenmerken voor dit water waar het altijd stroomt en de snoeken echt moeten knokken voor hun ligplaats. Ook nu heeft de snoek de dode aasvis meegenomen en om nog een volgende aan te prikken is gezien de terugtocht niet verstandig. Dus efkes alles op de kant en dan omkeren mars!!


 
Omkeren mars!!

Tjonge, is toch nog een hele wandeling maar goed de auto is in het vizier. Tijdens de autorit terug denk ik al weer aan een volgende snoekvisdag, wat bij mij niet raar is hahaha. Het plan van volgende week is simpel; of dobberen met doodaas, of werpen met grote shads!!!

Waar is nog een vraag; met doodaas kan ik in een verloren grindgat terecht maar ook in een bossloot waar ik dit jaar een prima waterstand heb geconstateerd en grote scholen witvis heb gezien. Werpend met grote shads zal ik in de bollenstreek een brede boerensloot kunnen uitkammen, die grenst aan de achtertuin van een oud collega.

Als de natuurlijke eigenschappen het verschil mogen maken dan is het waarschijnlijk het bos in wat voor mijzelf ook een compleet nieuwe uitdaging zal zijn in onbekend viswater, of toch de bollenstreek in waar het gevoel van vroeger overheerst!? Nog effe afwachten dus maar dat ik ga snoekvissen, daar is geen twijfel over mogelijk hahaha.
Tot dan!