image description

Kantsnoek 127

Door Sjak Kroet.

Het is zondagochtend 16 september, goed er is van de week wel wat regenwater bijgevallen, wat hopelijk genoeg is om de stroming op te zoeken, in ieder geval mijn auto staat al geparkeerd.

De spinhengel en het schepnet zitten beide al aan mijn draagtas vastgeklikt, zodat ik deze zo meteen op mijn rug kan meesjouwen door een verlaten grasland. Tja, die oude waterverbindingen van weleer kun je niet zomaar bereiken daar moet je zo af en toe ook een hindernisbaan voor overbruggen. Naam ruim 20 minuten stappen door een prachtig grasland hoor ik het geruis van stromend water.

Stromend water.

Het viswater is echt glashelder en het stroomt hier gelukkig. De perfecte match om hier de snoek te zoeken. Ook vandaag vis ik met shads van 10 cm groot, aan een loodkopje van 5 gram zodat je de actie in de shad goed kunt doseren. En als alle ingrediënten dan kloppen… Juist, dan sta je direct met een kromme hengel… Fish on!! Niet normaal, wat een knal. Effe opletten want de snoek duikt terug de kolken in en komt met een  krachtsprong omhoog. De enkele haak zit perfect en al meteen mag ik de eerste kantsnoek scheppen, binnen!

Binnen!

Tjonge, wat een superstart en wat een mooie vis. De yellowspots in de schubbenjas van de snoek zijn oogverblindend mooi. Iets wat kenmerkend is voor de groenjassen in dit watergebied. Effe vlug meten; 68 cm echt nog eentje die nog wel wat kan doorgroeien. Terugzetten, shad checken en door, wat een bliksemstart. De looproute is werkelijk super en het weerbeeld is fantastisch. De natuur is ongerept en de waterverbinding is vanouds. Omringd door een eeuwenoude eikenbos, of dat ik door een tunnel loop!

Tunnel…

Het middaguur nadert en ook deze waterverbinding loopt hier plots onder een boerenweggetje door. De gehelen omgeving veranderd hier. Een bomenland wordt een boerenland maar de beek blijft uitdagend genoeg als het speldaas paniekerig uiteen spat zodra mijn shad passeert. Tjonge, ook het loopkantje is veel ruimer want nu kan ik lekker doorhalen zonder een overhangende tak te raken of te toucheren. Inmiddels ben ik al aan de overzijde van de weg waar een oude boomstam de perfecte koffieplaats creëert en waar een diepere geul in de beek mijn uitzicht vormt.

Koffieplaats…

Als ik dan lekker aan een dampend kopje koffie zit te nippen stop er plots een tractor in de berm, en roept een boerenknul luidkeels; hier zit niks, dat was vroeger zo hahaha. Ik zwaai een keertje en lach diep in mijn vuistje, als de tractor uitbeeld verdwijnt.

Tja, dat heb ik nu het liefste dat ze denken dat er niks meer zit of is te vangen in dit soort beken hahaha. Het fonteinkruid wat door de stroming tegen het kantje wordt aangedrukt zegt mij genoeg en dan heb ik het nog niet eens over het speldaas wat hier rondhangt.

Goed ik snap deze knul ergens ook wel want sportvissers tref ik hier ook zelfde of nooit. Het kleine viswater wordt onderschat want er zit veel meer vis als men denkt maar daar kom je pas achter als je ze gaat zoeken. Snel schenk ik nog een 2de kop koffie in en eet vervolgens nog vlug een extra boterhammetje zodat ik ook deze diepere geul in de beek volledig kan uitkammen.

Als alles kort daarna weer is opgeruimd, kijk ik mijn ogen uit als direct bij de eerste inzet mijn shad snoeihard wordt gepakt, controleren, snokken beet!!

Whooo, lekker zeg, wat een aanbeet, supervet gewoon, kicken dat is het. Als ik dan tijdens de dril mijn schepnet los klik hoor ik opnieuw het geluid van die tractor!!!

Met een hoepel kromme hengel in de ene hand en het schepnet in de andere hand zie ik die zelfde boerenknul uit de tractor springen en roept; zo dat is een beste’ hangt die!! Tja ,hij hangt roep ik terug maar scheppen gaat nog niet er zit nog te veel power op.

Tijdens de dril merk ik dat de interesse en het respect van die knul behoorlijk veranderd. Sterker nog, hij wordt zelfs laaiend  enthousiast, als de snoek voor het eerst onder de kant wegdraait met een volgende escapeklap.

De eindfase van de dril volgt als de snoek voor het eerst omhoog komt en wild met haar kop slaat. Springend en klapperend geeft ze nog echt alles in de eindfase waardoor de knul zegt,; dit is echt supergaaf wat een skone snoek. Dan hangt ze stil voor de kant en kan het schepnet eronder. De 2de  kantsnoek of wel zondagsvis is binnen. Het rubberen schepnet wat lekker nat is, bied de juiste bescherming voor de snoek. Die zo onbeschadigd maar dan ook direct wordt verlost van die ene enkele haak. Mondje open, shad lossen…

Shad lossen…

De lawaaierige boerenknul staat nu muisstil en vol bewondering kort naast me en zegt; wat een mooie snoek en wat zijn die kleuren prachtig mijnheer! Naar een kort kijkmomentje verdwijnt de snoek die 66 cm groot was, weer tussen het fonteinkruid en ook een knetterende tractor verdwijnt kort daarna voor de tweede keer uitbeeld. Naar nog wat metertjes peuteren tussen het groenwatergewas verdwijn ook ik uitbeeld.

En lach ik tijdens de looproute terug naar de auto, nogmaals in mijn vuistje, “hier zit niks hahaha” grapjas!! Volgende week ga ik weer betijdsoppad zeker nu de weerkaarten een serieuze nazomer voorspellen. Lekker weer in alle vroegte achter de snoeken aan, ik heb er nu al weer zin in…….

Tot dan!!