image description

Kantsnoek 118

Kantsnoek 118  

Door Sjak Kroet  

Het is zaterdagochtend 13 januari. De hoge waterstand heeft ook zijn voordelen voor mij als kantvisser.

Want zo ben ik nu lopend onderweg naar een waterverbinding waar het hoge water nodig is om überhaupt te kunnen vissen. 

Het is niet ver van mijn woonhuis vandaan. Dit oude landschap staat vooral bekend als een leefgebied voor dassen. Hoe leuk zou het geweest zijn als ik nu in alle vroegte een das tussen een dergelijke houtwal zag zoeken naar voedsel. Maar helaas dat is jammer genoeg niet het geval. Nee, de das is een schuw dier, die vooral nachts actief is en zijn burcht nu niet verlaat. 


Het oude landschap…

Prachtig is het wel zo in alle vroegte door de ochtenddauw. De kleine weilandjes, akkers, houtwallen, heggen, bosranden en de bosvennen maken de wandeling naar de visstek tot een avontuurlijk tochtje. 

Doordat de bosvennen nu helemaal overlopen en de aanliggende zijslootjes ook tot de nek gevuld zijn met regenwater kunnen nu zelfs de snoeken die normaal gesproken daarin verstopt liggen doorgang vinden naar een andere ligplaats. 

Deze snoeken zijn net als de dassen wel heel schuw en alert dus bij enige onraad zijn ze vertrokken. Zo, nu linksaf het bospad volgen, nog 100 meter en ‘finish’. De stek ziet er fantastisch uit. Normaal staat er in deze oude waterverbinding nauwelijks water, nu stroomt het hier.


Oude waterverbinding.

Mooi want nu kan ik hier mooi met een dobber vissen. Ik heb kleine makreeltjes bij die niet alleen prima kantelen en oplichten tijdens het driften maar ook heerlijk ruiken. 

Al snel staat mijn dobber en dwarrelt er een heerlijk makreeltje stapvoets rond. Struinend vissen is vandaag niet nodig want ik zit lekker tussen de beschutting en kan mijn dobber of links of recht laten afdrijven. Dat is spannend want zo heb ik dubbele kansen op een aanbeet. 

Echt koud is het vandaag niet aan de waterkant. En vanuit mijn positie kan ik niet alleen mijn dobber goed in de gaten houden maar heb ik ook prima uitzicht. Echt genieten, zeker met een warme kop koffie tussen duim en wijsvinger.


Vanuit mijn positie.

Goed, ik weet als geen ander dat het niet makkelijk wordt om hier een snoek te vangen maar als je alles weet... Het gaat mij vooral om de passie voor snoek en het hengelsport-avontuur. 

Uit mijn noties van weleer blijkt dat de snoeken hier niet opgestapeld liggen en ook niet groter worden dan 85 centimeter. Wat wel met rood omcirkeld was opgeschreven is het uiterlijk: strakke flank, puntige snuit, jagerskleur supergaaf en dat is de missie! Het is inmiddels al laat in de middag.

De koffiekan staat leeg en heel even dacht ik al aan opruimen, als mijn dobber stagneert en precies in de kleurscheiding in het water keihard onderploft… Beet! Dit dobbersignaal maakt het dobbervissen op snoek zo mooi, hengelsport in het kwadraat.

Ik spring op, zoek contact en haal keihard door, hangen. Pfff, eindelijk…. De snoek komt kopschuddend omhoog, het makreeltje is verdwenen maar ze is goed gehaakt. Een volgende vluchtpoging laat mijn hengeltop diep doorbuigen, wat een dril!

Ik heb mijn schepnet al bij het handvat, als ik langzaam meters lijn terug win. Een schim bolt op en voor het eerst kan ik de snoek goed zien. 

Ohhh, is toch een mooie kantvis, zeker geen meter maar voor deze omgeving een prachtig exemplaar. Nog enkele meters, het schepnet eronder, haar typische jagerskleur in elke schub valt direct op, supergaaf. 

De dobber en het takeltje in de bovenkaak zijn snel verwijderd uit die puntige snuit. Met 79 centimeter is dit echt een fantastische kantvis die je hier alleen met hoogwater kunt treffen. 

Deze kantsnoek is niet bewonderenswaardig om haar omvang maar vooral om haar afkomst wat haar strakke uiterlijk verraadt. Zelfs tijdens het terugzetten omarm ik ze iets langer dan normaal wetende dat ik ze misschien wel nooit meer in handen zal hebben als ze uit beeld verdwijnt.


Strak uiterlijk.
 

Als ik niet veel later, alles netjes opgeruimd, de kant achter me laat en in looppas verdwijn uit deze prachtige omgeving, was het avontuur werkelijk de moeite waard. Zeker door de vangst van die ene prachtige, strakke jager!

Een plan van aanpak voor aankomende week is er nog niet, eerlijk gezegd. Maar als je niet gaat vissen, dan vang je sowieso zeker niks, dus we zullen zien….

Zie je!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gesloten tijd voor snoek vanaf 1 maart
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Nog zo’n 5 weken….
Willem Moorman -