image description

Kajakvissen in Noorwegen op heilbot! Deel2

Wij visten voornamelijk met de 62 en 82 grams versie van Sandy Andy op dieptes tot 35 meter. Door de vorm van de loodkop op de Sandy Andy zijn ze stukken sneller beneden dan een reguliere loodkop. Dat is een groot voordeel en je vist daardoor veel efficiënter met relatief licht materiaal.

De W3 Powerstick 15-50 is zeer geschikt hiervoor, in het verleden visten we ook wel lichter, maar dan heb je de kans dat zo’n pollak zich simpelweg dood vecht. Vandaar, aangezien wij het meeste willen terugzetten, dat we wat zwaarder vissen.


Zelfs op de 18 cm / 180 gram Crazy Daisy hebben we diverse grote pollakken gevangen!

Wanneer je wat zwaarder vist en de slipafstelling wat strakker staat, voel je ook beter de kracht van de vissen!! Is de Sandy Andy eenmaal beneden (wel belangrijk om even de bodem te voelen) dan vissen wij die langzaam langs de onderwaterberg of talud terug naar boven. Waarbij de aanbeten in de gehele waterkolom kunnen plaatsvinden! Wanneer de pollak actief is, kun je ook gerust vrij ondiep bovenop het bergje vissen! Qua kleuren lijkt het niet heel veel uit te maken, het zit hem meer in de vorm van zijn natuurlijke prooi de zandspiering. Zwaar favoriet bij de pollak is Sandy Andy door de rijkelijke aanwezigheid van zijn natuurlijke prooi, de zandspiering, waar de Sandy Andy op gebaseerd is.

Kabeljauw

De meest talrijke vissoort welke aanwezig is in de wateren van Noorwegen en ook bij Vega. Je kunt ze op alle dieptes verwachten van een paar meter tot wel 70 meter diep (dieper vissen wij niet omdat het niet nodig is!). Over het algemeen kun je zeggen dat dezelfde lengteformaten een beetje bij elkaar hangen/liggen.

De hele kleintjes van 30 tot 40 cm zul je aantreffen op ondieptes of ondiepe onderwaterbergjes, vaak samen met kleine koolvis. De wat grotere tot 60 cm zullen vaak net daaronder hangen en regelmatig is het water dusdanig helder dat je ze met een polariserende zonnebril zo ziet zwemmen.

Voor het wat betere slag tot aan vissen van dik een meter kun je vissen rond (wederom) onderwaterbergen /structuren maar ook op / langs taluds bij zandstroken waar de stroming overheen loopt. De grote zitten vaak wat dieper. Zeker onderwaterbergjes/structuren welke grenzen aan dieper water wat richting de 100 meter gaat, is interessant voor de dikke kabeljauwen.


Een kleintje met een prachtige rood/oranje kleur gevangen met een garnaal imitatie. (salty the shrimp)

Vaak zie je ze ook op de fishfinder staan, kabeljauw is zeker ook niet de meest slimme vis! Zijn ze actief dan happen ze naar alles, zijn ze dat niet dan is het een ander verhaal! Toch kun je ze vaak alsnog triggeren tot een aanbeet, al is het maar een enkeling. Bij actieve kabeljauw haal je de bodem niet eens en wordt je softbait onderweg al op gevangen door een kleinere soortgenoot die wat hoger in de waterkolom zit.

Dieper vissen

Wanneer wij wat dieper vissen, tot circa 60 meter, dan laten we bij voorkeur de 180 gram Crazy Daisy gewoon zakken tot de bodem. We vissen hem dan langzaam terug naar boven waarbij ook de kabeljauw er soms lang achteraan zwemt! Vaak zitten die grotere kabeljauwen wat dieper (60 meter) maar wel in grotere scholen. Je ziet die wel gemakkelijk op je Lowrance fishfinder en vaak zul je de hele school mee naar boven zien komen wanneer je een vis haakt.


De grote zitten vaak wat dieper! zo ook deze buffel van +/-115 cm! gevangen met de 18 cm / 180 grams Crazy Daisy in Glow Gadus kleur.

Wij hebben meerdere stekken rond Vega gevonden waar de kabeljauw regelmatig rondhangt, maar niet altijd actief is. Zijn ze actief dan vang je de één na de ander, zijn ze dat niet dan is het treiteren/proberen voor een aanbeet. De W3 Powerstick 15-50 gram en W8 Powercast PF edition 25-100 gram zijn prima hengels voor de kabeljauw, zeker aangezien je niet werpend vist op die grotere kabeljauw op diepte. De Crazy Daisy is daarbij wat robuuster dan de Sandy Andy en daardoor wat meer geschikt voor de kabeljauw, zeker als het de één na de ander is.


Toch wel het gaafste moment van de trip is de dubbele hook up samen met Thomas rond een onderwaterberg met beide een Heilbot van over de meter!

Heilbot

De meest aansprekende vis en zeker ook de leukste om te vangen! Wie wil er nou niet een gierende slip, met meerdere geweldige runs achter elkaar, van deze uit de kluiten gewassen platvissen ervaren. Het zijn echte rovers welke je kunstaas zeker niet alleen in de buurt van de bodem pakken. Nee, de aanbeet kan in de gehele waterkolom plaatsvinden, zelfs in het oppervlak!!

Het formaat van de heilbotten, dat wij met de Hobie kajaks vangen, ligt gemiddeld tussen de 85 en 110 cm, met af en toe een uitschieter naar beneden of naar boven! We vangen ze het liefst werpend met de Sandy Andy (62 & 82 gram) of slepend met een Crazy Daisy van 180 gram. Maar we hebben er ook gevangen met een Westin heilbot rig voorzien van een aasvis in de vorm van een kleine koolvis.


Mooie Heilbot onder de kayak!

Het landen van deze brute vissen gaat, zo hebben wij ondervonden, het gemakkelijkst met een groot (snoek) landingsnet. Verleden jaar hebben we de eerste met een gaf geprobeerd, maar zodra je ze gaft, gaan ze volledig op tilt. Terwijl ze zich vrij rustig houden met een landingsnet en je ze dan met de kieuwgreep kunt pakken. Dat vinden ze vele malen fijner dan een gaf! Waarbij gezegd dient te worden dat wij van de 35 gevangen heilbotten er 33 of 34 hebben teruggezet!


Zomaar een heel klein stukje van de Navionics kaart rondom Vega. Met als voorbeeld bij de rode pijlen mogelijke Heilbot stekken voor de werpende visserij. Vis je veel van dit soort stekken af dan kom je ze vroeg of laat vanzelf een keer tegen!

Heilbot stekken

Wij hebben de heilbotten op meerdere stekken gevangen, welke er ook qua structuur divers uitzien. Zanderige, lange plateaus welke op 15 tot 35 meter diepte liggen, waar de stroming mooi overheen loopt, zijn absoluut het proberen waard. Zeker als zulke stroken aan dieper water grenzen, dan kun je de heilbot, zowel op de plaat als waar het water als het ware tegen de plaat aanbotst, zeker verwachten. Heb je eenmaal zo’n strook gevonden en heilbot gevangen, dan kun je op deze stekken vaker een heilbot verwachten.

Maar het zijn zeker niet alleen zulk soort stroken waar de heilbot jaagt. Wij hebben er ook veel gevangen rond onderwaterbergen, welke bij voorkeur aan dieper water grenzen en waar de stroming mooi langs/over loopt. Zeker als zo’n onderwaterberg een klein plateau heeft aan de voet, wat grenst aan dieper water, dan kan er heel goed een heilbot op liggen.

Heilbot gevangen precies op de schuine kant van een zandplaat, welke langzaam de diepte in verdwijnt. Het water liep mooi over de zandplaat en deze heilbot lag te wachten wat er van de plaat af kwam zwemmen.

Plateaus die liggen op 15 tot 35 meter diepte zijn perfect! Dieper hoef je niet te vissen voor de heilbot, al zul je ze dieper ook wel vangen. Het zijn echt wel zichtjagers die of ergens liggen of patrouilleren en naar boven kijken wat er zwemt. Wanneer zo’n platte besluit ‘ik wil het hebben’ dan komen ze het ook beslist halen!


Heilbot op Crazy Daisy waarbij er gelijk een waypoint word gezet op de Lowrance HDS 9 Live.

Schitterend visrijk land

Je ziet aan de voorbeelden dat je niet altijd van te voren weet wat je gaat vangen. Het kunnen alle drie de genoemde soorten zijn! Waarbij je dus best ook de nodige aanbeten zult missen. Want of het nou een pollak of een voorzichtige heilbot is, dat is soms best lastig in te schatten. Het zwemt allemaal door elkaar en de ene dag is een onderwaterberg voorzien van kabeljauw en de andere dag is het pollak. Dat maakt het natuurlijk tot een ontzettend gave visserij en het is mede de reden waarom zoveel sportvissers elk jaar naar Noorwegen trekken.

Naast de fantastische omgeving, de ellenlange zonsondergangen, vergezichten en de nagenoeg ongerepte natuur, is elke minuut die je daar bent puur genieten, waarbij het vangen van een mogelijk monster eigenlijk een bonus is. Wanneer je kijkt wat daar allemaal rondzwemt en vliegt als je daar in je nietige kajak ronddobbert: van prachtige, grote visarenden tot aan spelende otters, kleine walvissen en zelfs orka’s!


Wat een bizar gave spectaculaire vergezichten met zelfs een heuse hallo!

Al had dat laatste niet per se gehoeven voor onze groep, maar ze waren gelukkig alleen op doorreis! Toch een opmerkelijk moment wanneer je op een windstille dag ineens iets heel groots hoort ademhalen op 50 tot 100 meter afstand en je daarna drie vinnen dik een meter boven het water ziet uitsteken... Achteraf wel een mooi verhaal natuurlijk, waar we het onderling nog geregeld over hebben.


Vega, een waar paradijs voor de avontuurlijke kayak visser!

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post

Heb je nog vragen of opmerkingen omtrent dit artikel of heb je een vraag over het vissen vanuit een kajak, dan kun je altijd een mailtje sturen naar info@danielsfishingexperience.com of een kijkje nemen op mijn website www.danielsfishingexperience.com.

ANDEREN LAZEN OOK