Jerkbaits van A tot Z (2): Eén worden met je jerkbait

Jerkbaits van A tot Z (2):

Eén worden met je jerkbait

Door Berthil Bos

Het aanbod van jerkbaits is tegenwoordig enorm, mede door de vele roofvissers die zelf hun eigen creaties fabriceren en aan de man brengen. Door dit aanbod is het lastig om een keuze te maken uit deze wirwar aan jerkbaits.

Bij veel kunstaas en bij jerkbaits in het bijzonder, moet het aasje bij jou en de omstandigheden passen. Hiermee bedoel ik dat je je van te voren moet afvragen wat je met het kunstaas wilt doen en bereiken? Welk water bevis je over het algemeen en welk materiaal heb ik tot mijn beschikking? Ga je een hele dag meer dan duizend worpen maken, of ga je een paar uurtjes het water op? Is het water grootschalig en maak je gebruik van een boot of is het een prachtige polder waar je op de plek blijft staan en alle tijd hebt?


Een dergelijk groot water heeft een andere benadering nodig wat betreft de soort jerkbait.

Dit zijn een paar externe factoren die bepalen welk soort jerkbait je het beste kan gebruiken. Maar er is natuurlijk ook je persoonlijke gevoel dat bepaalt waar je voor kiest. Dat dit niet altijd strookt met de soort omstandigheden waarin je je begeeft is naar mijn mening niet het belangrijkste.

Jerkbaits zijn niet zaligmakend en kom je omstandigheden tegen waarin je niet met jou favoriete jerkbait(s) uit de voeten kan, pak dan gewoon een ander stukje kunstaas. Natuurlijk moet je wel enige tijd in het vissen met verschillend type jerkbaits steken, om er zo achter te komen waar je wel mee overweg kan en met welke niet.

Vertrouwen en gewoon doen is het sleutelwoord. Wat je altijd moet onthouden, vooral als je nog niet zo ervaren bent, is dat je een jerkbait en eigenlijk ieder stukje kunstaas, als vanzelfsprekend kan en moet terug vissen. Moet je veel moeite doen om het aan de ‘praat’ te krijgen, dan ben je meer bezig met het kunstaas dan met het daadwerkelijk vissen.


Een mooi hoekje in de polder waar je alle tijd hebt om je jerkbait uit te laten.

Door je concentratie op dat aspect, het aan de praat krijgen en houden dus, mis je veel van de andere dingen die tot een succesvolle visdag kunnen leiden. Ook moet je een goede jerkbait bij het binnen vissen niet of nauwelijks voelen. Hoe lichter dit gaat, des te scherper ben je aan het vissen. Elke aanbeet of onderbreking van zijn reguliere loop is dan te voelen, waarop jij kunt reageren. Dit heeft niets te maken met de grootte van het kunstaas, omdat het materiaal onder water bijna gewichtloos is.

ANDEREN LAZEN OOK