Jerkbaits van A tot Z (15): Titanium onderlijnen

Jerkbaits van A tot Z (15):

Titanium onderlijnen

Door Berthil Bos

Een geweldig product dat driemaal zo sterk is als staal en de helft lichter. Het kinkt niet en komt altijd terug in zijn oorspronkelijke, rechte stand. Je hebt hier dus te maken met een product dat ook bij een uitermate hoge trekkracht niet of nauwelijks het kunstaas negatief beïnvloedt.

Het zal na iedere jerk ook nog even meebuigen waardoor je jerkbait wat meer vrijheid heeft, maar ook direct weer in de rechte staat teruggaat voordat de dreggen de lijn inhalen. Door de hardheid en uitzonderlijke kracht overleeft dit titanium in de single strand (enkeldradig) uitvoering niet alleen menig snoekendril, maar ook de levensduur van de wartel en/of speld als die van niet superieure kwaliteit zijn.

Zorg ervoor dat de wartel van het type ‘gelagerde wartel’ is omdat dit soort meestal oerdegelijk en sterk is. Ze blijven ook na vele visuren en drillen en tikken goed draaien en dat moet ook wel omdat je de wartel niet zomaar kan vervangen. De speld daarentegen is, als je er één van het type ‘Duo Lock Snap’ neemt, wél makkelijk te vervangen.

Wees hier niet te zuinig mee omdat bij het herhaaldelijk openen en dichten van de speld metaalmoeheid kan optreden. Vind je dat de spanning die de speld in het begin wel had, geleidelijk verdwijnt, dan is het tijd om te gaan vervangen. Die spanning die een goede speld in zich moet hebben is er één die je met moeite tussen duim en wijsvinger kan openknijpen.

Nu even terug naar titanium. Doordat het zo sterk en hard is kan je vaak niet herkennen of de onderlijn verzwakt is. Het enige waar dit materiaal niet tegen kan en waarbij je hem direct dient te vervangen, is het knikken van het single strand. Constateer je na een dril of andere situatie een dergelijk knikje, dan is het voor de zekerheid over en sluiten.

Gebruik om het knikken zoveel mogelijk uit te sluiten minimaal 30 pond trekkracht, omdat bij nog dunnere afmeting dit te gemakkelijk gaat en het in de papieren gaat lopen. 30 pond titanium is al zo ontzettend dun dat ik dat voor vele andere technieken gebruik maar niet voor de gemiddelde jerkbait. Hiervoor is 60 pond een mooi gemiddelde om ook nog gebruik te kunnen maken van het gewicht van de stang.

Door ook nog wat te experimenteren met grotere of kleinere wartels en/of spelden, kan je menig jerkbait de voor jou en natuurlijk de snoek favoriete actie laten uitoefenen. Tegenwoordig is er ook gevlochten titanium dat iets soepeler is, maar hierdoor wel weer dikker qua diameter. Je kunt het nog goed gebruiken om er mee te Jerken als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In mijn rubriek Tips & Trics geef ik jullie uitleg over dit nieuwe materiaal voor onderlijnen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Nog zo’n 5 weken….
Willem Moorman -
image description
Schud ze wakker: IRIS THRILLSEEKER XL
Willem Moorman -