Is er een maatstaaf voor een goede roofvisser? (deel 7)  Boten, buitenland en genieten

Is er een maatstaaf voor een goede roofvisser? (deel 7) 

Boten, buitenland en genieten 

Door Berthil Bos

Als je in bezit bent van een boot, ben je meestal in het voordeel qua mogelijkheden, omdat je bijvoorbeeld ook in de warmere periode open, groter water kan bevissen. De kantvisser moet zijn geliefde polder of ondiep en kleinschalig water verlaten, omdat deze door de plantengroei het vissen onmogelijk maakt.

Ook de watertemperatuur stijgt door de ondiepte snel tot ver boven de 21 graden, waardoor het voor de gezondheid van de snoek niet meer verantwoord is.

Je kunt opzoek naar dieper water, maar vistechnisch kom je dan altijd te kort ten opzichte van een bootvisser. In de winter liggen de sloten sneller dicht dan het grotere water, waar bootvisser blijft doorvangen. Dit maakt de kantvisser echter niet een minder goede roofvisser en ook hij kan naar andere mogelijkheden kijken, als deze hem liggen.


Met een boot kan je ook met hoge temperaturen je visje met een gerust hart vangen.


Dieptemeters, GPS toestellen, elektromotoren en andere technische snufjes ondersteunen veel bootvissers tijdens hun jacht en kunnen bepalend zijn als het aankomt op vangen of niet. Het kan je beperken als je de techniek alleen het werk volledig wil laten doen en eigenlijk hier teveel tijd aan besteedt.

Ik kom regelmatig jongens tegen die heel weinig of zelfs helemaal geen technische ondersteuning in of aan de boot hebben.


Je kan veel voordelen hebben met elektrische snufjes, des te meer respect voor degene die dit niet tot zijn beschikking heeft.


In plaats dat ik mijn neus ophaal voor deze knapen, heb ik er een reusachtig respect voor, omdat ik weet dat zij hierdoor hun visgogme wel moeten aanspreken en ontwikkelen. Respect is er ook voor de mensen die in bepaalde periodes van het jaar niet willen vissen.

Sommigen stoppen rigoureus als het water te warm wordt en de ander twijfelt er niet aan om na februari de hengels op te bergen, om bijvoorbeeld de snoek de rust te gunnen om zich voort te planten.

Zelf kan ik mij niet inhouden, omdat ik denk dat ik ondanks deze kwetsbare tijd voor de roofvis, toch de vis op een weidelijke manier kan vangen. Maar eigenlijk zijn deze lieden een nog betere roofvisser dan ik.


Lekker doorvissen in het buitenland tijdens de gesloten tijd levert meer vis op, maar vergeet niet te genieten van de omgeving.


Veel vissers trekken in het gesloten seizoen naar het buitenland. Maar als je die mogelijkheid dan niet hebt, scheelt dit toch een aantal streepjes op je aantallenkaart. Een andere oorzaak dat de één iets succesvoller is, kan ook liggen in het feit dat hij de mogelijkheid heeft om op het gebied van de materialen en aassoorten alles te kunnen of willen aanschaffen.

Dat dit je ook kan tegenwerken in de jacht op predator, heb ik al eens geschreven, maar je kunt natuurlijk ook je voordeel hiermee doen.

Zelf zit ik dicht op de nieuwigheden die jaarlijks worden geïntroduceerd op het gebied van het roofvissen. Hierdoor hebben ik en anderen het voordeel dat wij de nieuwe ontwikkelingen, bij bijvoorbeeld het kunstaas, als eerste mogen gebruiken en hier ons voordeel mee doen. Bij welke groep je ook hoort, zorg ervoor dat je alles uit de voor jou geldende omstandigheden haalt en zodoende je met recht een goede roofvisser kunt noemen.


Erg trots en vol respect bekijkt Willem Moorman zijn opponent en het plezier is van zijn gezicht af te lezen.


De reden waarom ik een aantal afleveringen aan dit onderwerp heb besteed, ligt in het feit dat ik de laatste jaren de indruk krijg dat je alleen maar meetelt in het 'wereldje' als je foto’s kan laten zien van megavissen of verhalen van ontelbare rovers per dag.

In de media doen we daar nog eens een schepje bovenop met foto’s van alleen maar giganten en hebben niet door dat je op deze manier ook mensen kan afschrikken of zelfs demotiveren.

Als ik deze mensen, oud of jong, na het lezen van dit onderwerp toch iets het gevoel heb gegevens dat je sommige visverhalen en foto’s iets moet relativeren en niet alles als normaal of maatstaaf moet aannemen, is mijn artikel geslaagd.

De roofvismaatstaaf bestaat dus niet hoofdzakelijk uit aantallen en het meetlint, maar het behelst veel en veel meer, waarbij plezier en weidelijk vissen voorop staan.

Geniet ze,
Berthil.