Is er een maatstaaf voor een goede roofvisser? (deel 6)  Leren van anderen

Is er een maatstaaf voor een goede roofvisser? (deel 6) 

Leren van anderen 

Door Berthil Bos

Je beleving en vangstresultaten zijn natuurlijk ook afhankelijk van met wie je je hobby uitoefent. Doe je dit alleen of met een vismaat of zelfs meerdere personen? Dat je van elkaar kunt leren, hoef ik jullie niet te vertellen en onderschat dan ook de eenvoudigste tip niet. Ook de minder ervaren roofvissers kunnen je op een visdag zomaar op het goede spoor zetten.

Een goed voorbeeld hiervan gebeurde mij afgelopen herfst. Op een grote plas was het een drukte van jewelste bij de trailerhelling. Zodra er een boot gereed was om te vertrekken, ging het gas erop, want het moest eens gebeuren dat een ander op 'mijn' plek zou afmeren. In het haventje stonden twee jonge hobbygenootjes met open mond te kijken naar al dat motor geweld.


Vaak gaan we in volle vaart op weg naar 'onze' stek, zonder om ons heen te kijken.

Toen de speedboten vertrokken waren, gingen deze kereltjes door met het afvissen van het haventje. Terwijl ik druk doende was om de boot te water te laten, hoorde ik een kreet en zag een zware snoek het lichte hengeltje van één van de jongens geselen.

Met wat assistentie lande de knaap een knappe metersnoek. We hebben wat gebabbeld en natuurlijk waren zij onder de indruk van de vispaleizen, maar zij visten wel op het juiste moment op de juiste plek.

Ze woonden in de buurt en waren in de gelegenheid om vaak even het haventje te bevissen. In hun enthousiasme vertelden de jongens dat ze al een paar keer grote kolken hadden gezien in en net buiten de haven.

Zelf was ik ook het wijd opgegaan, maar door die vangst en informatie ben ik maar in de buurt van de haven gebleven en daar ben ik de mannetjes nog steeds dankbaar voor. Trouwens, op het einde van de dag was er geen één van de boten die de vangst van het jochie heeft kunnen overtreffen.


De fotograaf van dit dikkertje was een wandelaar, die mij deze stek aanwees.


Door je niet arrogant of betweterig op te stellen en ieder in zijn waarde te laten, kan je meestal gemakkelijk informatie krijgen van andere roofvissers en van mensen met lokale kennis van het te bevissen gebied.

Als ik bijvoorbeeld in een onbekende polder aan het vissen ben, dan hoop ik altijd dat er bijvoorbeeld schooljeugd langskomt. De simpele vraag: "Wordt hier wel eens op snoek gevist?" levert dan veel informatie op.

Natuurlijk gaat het niet alleen om informatie over waar de vis te vangen is. Ook bij het gebruik van de juiste materialen zijn tips van anderen van harte welkom. Waarom zal je het wiel voor de tweede keer uitvinden?

Beurzen, manifestaties, roofvisbladen en natuurlijk de hengelsportsites op het internet kunnen je veel informatie verschaffen. Schroom je niet om een ieder aan te spreken, waarvan je graag een vraag of vragen beantwoordt wilt hebben.

Zoals ik al eerder opmerkte, zal iemand met de juiste sportvisintenties meestal zonder veel moeite je de benodigde informatie geven. Nu weet ik ook wel, dat als iemand zich kwetsbaar opstelt met een voor anderen vrij simpele vraag, er bijvoorbeeld op de internetsites kinderachtige opmerkingen komen. Maar die zijn dan van dat kleine groepje, die niet voldoen aan de criteria van een goede roofvisser.


Mannen die van wanten weten en laten zien hoe je een vis goed behandelt.


Als laatste wil ik het nog even hebben over het fenomeen visgids, dat eindelijk ook in Nederland voet aan wal heeft gezet. Deze mannen, die tegen betaling in één dag je alle informatie over een water kunnen geven en welke vistechniek of technieken er favoriet zijn, zijn in mijn ogen goud waard.

Natuurlijk is het vaak niet goedkoop, maar het verdient zich snel terug. Door een dagje mee te gaan, kom je er bijvoorbeeld achter dat je misschien helemaal niet zo ver hoeft te reizen voor goed roofvis water, of dat je geen kisten vol kunstaas hoeft aan te schaffen.

De meeste visgidsen, een uitzondering daargelaten, zijn het mannen die allemaal hun plaatsje hebben verdiend op de roofvisladder en die de regels van een goede roofvisser altijd nakomen.


Volkerak: op dergelijk groot water is een visgids geen overbodige luxe.

 
In de laatste aflevering van deze reeks artikelen staan we nog even stil bij de hulpmiddelen die je kunt gebruiken als roofvisser. Hierdoor kan het allemaal een stuk gemakkelijker worden om je visje te vangen, maar het is geen must voor een goede roofvisser.