HOERA, HOERA, HOERA!!! Het roofvisseizoen gaat weer van start!


HOERA, HOERA, HOERA!!! Het roofvisseizoen gaat weer van start!

Door Berthil Bos

Na een kleine twee maanden, waarin we alle rust hadden om onze roofvisattributen te verbeteren, aan te vullen, te controleren en uit te proberen (kunstaas zonder haken natuurlijk), is het weer zover. Eindelijk kunnen we weer kunstaas aan de speld knopen en dat werpt een stuk beter dan een kunstvlieg kleiner dan 2,5 cm. met een jerkbaithengel.

Natuurlijk werpen we de plantenbedden af opzoek naar snoekbaars of een joekel van een baars, want officieel is het snoekseizoen nog tot 1 juli gesloten. Een regelgeving die voor velen erg verwarrend is en niet meer van deze tijd (reglement gesloten tijd 1985). Sportvisserij Nederland zou hier wat meer druk achter moeten zetten om deze wet aan te passen, want wat ik in deze zogenaamde gesloten tijd aan wantoestanden heb gehoord, daar lusten de honden geen brood van.

De lui die zich niets aantrekken van deze wet hebben vrij baan aangezien er geen sociale controle is op en aan het water. Eigenlijk is dit, zolang de regels niet veranderen, een mooie taak voor die organisaties die de visstand en die van de roofvis in het bijzonder, een warm hart toedragen. Hierbij kom ik bij het volgende aandachtspunt dat door deze organisatie zoals Sportvisserij Nederland, de SNB en andere specialistengroepen wel erg lauw zijn aangepakt. Extreme kou, warmte en/of droogte pleegt nogal wat roofbouw op de visstand en ook dit voorjaar is het weer raak.

 

Nu kan je zeggen dat dit de natuur is, maar vele wateren in ons land zijn door mensenhanden geschapen of veranderd en door ons economisch benut, waardoor de bewoners hierin van ons afhankelijk zijn. Op televisie zie ik dan dat Staatsbosbeheer druk doende is om vissen te redden uit de drooggevallen wateren en mis ik bovengenoemde organisaties. Ik hoop in de toekomst op meer initiatief op dit gebied, want de hengelsport is meer dan alleen een visje vangen.

Door de weersomstandigheden dit voorjaar kan je er vanuit gaan dat het seizoen qua verblijfplaats van de roofvis in zijn geheel wat opschuift. De watertemperatuur is al behoorlijk hoog, de waterplanten volop aanwezig en de waterstand anders dan anders. Onze denkwijze moeten we dus aanpassen om nu deze verblijfplaatsen te vinden. De roofvis is door de omstandigheden extra kwetsbaar en dient daarom uiterst voorzichtig behandeld te worden door korter te drillen (minder verzuring) en zoveel mogelijk in het water te onthaken.

Als gespecialiseerde roofvisser stel ik elk seizoen mij een doel voor het komende seizoen. Dit kan zijn het veelvuldig bevissen van een onbekend water, het gebruiken van een specifiek soort kunstaas, het perfectioneren van een vistechniek of het uitproberen van een nieuw materiaal. Een groot voordeel van een doel stellen is dat je extra gemotiveerd het nieuwe seizoen ingaat. Ook leer je in korte tijd veel van je uitgekozen onderwerp, wat je kunt gebruiken in de toekomst.

Dit seizoen ga ik mijn driltechniek op de proef stellen door de weerhaken in te knijpen. Ten eerste doe ik dit om zoveel als mogelijk de vis in het water te onthaken en ten tweede is het mij al eens overkomen dat bij het landen de dreg tot over de weerhaak in de hand vastzit. Ook het loskomen uit andere obstakels is een stuk makkelijker en scheelt je vistijd.

Ik hoop dat het komende seizoen een succesvol jaar wordt en als je een doel hebt gerealiseerd, laat het middels Total Fishing aan je collegavissers weten, want we kunnen altijd van elkaar leren.

Tot op het water, Berthil Bos.