Het                 Oostvoornse meer

Het Oostvoornse meer

door Joop Folkers

Ik kan me de tijd nog heugen, dat het Oostvoornse meer werd gecreeerd door afsluiting van een toenmalige zeearm. Binnen een kort tijdsbestek, traden er zeer grote veranderingen op. Tot ruim een jaar na de afsluiting, kon je er buiten de vele palingen ook mooie scharren, grove botten en zelfs dikke tongen vangen.

                       



Enige tijd later begon men, evenals op de Grevelingen, met het uitzetten van regenboogforellen. Mijn eerste regenboog forelletje ving ik aan een trosje dikke dauwwormen, gewoon tijdens de bodemvisserij. Nu vele jaren later, is er werkelijk heel veel veranderd rond dit mysterieuze stukje natuurgebied. Zo vonden inmiddels al heel veel vliegvissers hier hun roots. Afhankelijk van de windrichting, staan ze vaak mannetje aan mannetje naast elkaar tot aan hun middel in het ijskoude brakke water. Wachtend op het mooiste moment als de zon langzaam maar zeker achter het hoge duin verdwijnt. De laatste vliegvissers zijn op dat moment nog een ogenblik te herkennen, door de licht oranje gloed die langzaam vertwijfelt over hun donkere kleding dwaalt. Als dan, toch nog onverwachts de duisternis invalt, ontwaar je aan de “horizon” slechts nog wat donkere silhouetten, die moeiteloos door het betoverend gladde water schuifelen. Zo nu en dan, wordt het gezoef van de vliegenlijnen even onderbroken door het angstige gekrijs van een meerkoet die hier nogal eens ten prooi vallen aan de grote mantel meeuwen. Kortom, het Oostvoornsemeer een uniek natuurgebied waar je nog met volle teugen kunt genieten. Daar, waar je naast zaagbekeenden, wilde zwanen, purper reigers ook nog regelmatig groepen lepelaars langs de wuivende rietkragen ziet schooieren. Daar, waar je zo kort na het verdwijnen van de zon gewoon een dikke, fascinerend gekleurde “stealhead” kunt verwachten!

                       



De laatste jaren hebben we al heel wat mooie uren aan dit uitgestrekte meer mogen beleven. Zelf vissen we vrijwel uitsluitend met plugjes. En geloof me de sport is er echt niet minder om. Het is een boeiende visserij, die een enorme concentratie van de visser vraagt. Zo pakken ze je plug op het moment dat hij amper het water raakt, terwijl ze even later hem soms tot vlak voor je voeten volgen om dan geheel onverwachts toe slaan. Topmomenten, die voor altijd en eeuwig in je geheugen worden opgeslagen. Het is dan ook van het grootste belang, dat je je slip perfect afstelt anders kun je het wel schudden. Oke, een forel is dan misschien niet zo sterk als onze zeebaars, maar zijn runs liegen er echt niet om. Ze zijn mede zo spectaculair omdat ze eigenlijk vrijwel altijd onverwachts komen. Zo denk je dat een vis rijp is om uit het water getild te kunnen worden en zo kanjert die weer gewoon 20 meter door je slip!

Vooral de kleinere vissen voeren vaak een heerlijke show op. Meerdere buitelingen en sprongen tijdens een dril zijn heel gewoon. Zelf gebruiken we geen schepnet. Dit om de gevoelige, fijn geschubde huid zoveel mogelijk te sparen. We tillen de vis na de dril voorzichtig tot aan het wateroppervlak, waarna we hem onthaken en daarna direct weer laten zwemmen. Omdat we de weerhaak hebben platgeknepen zijn de vissen makkelijk te onthaken. Vooral tijdens de maanden januari en februari zie je vaak enorme vissen vlak onder de kant afpaaien. In kleine groepjes zwemmen ze dan naast elkaar door het glasheldere water. Helaas heeft moeder natuur besloten, de voortplanting in dit schitterende water, om wat voor redenen dan ook onmogelijk te maken.

                       



Deze visserij vraagt om licht materiaal. Tenminste als je je krachten wilt meten met de ultieme kracht van deze grote forellen! Zelf vis ik met een Diaflash (240M) spinhengel van 240 cm. met een werpgewicht van 10 tot 30 gram. Als molen gebruik ik de Twin Power 3000MgS. Gewoon een fijne lichte outfit dus. In principe vis ik met een dyneema lijn. Logisch want juist dan komen de aanbeten 100% door. Topper is de Fire Line 10/00 mm. van Berkley. Belangrijk is wel dat je er een korte (helder gekleurde) nylon voorslag van pakweg 100 cm. op zet. Zelf maak ik gebruik van een goedsluitende speldwartel om mijn pluggen makkelijk te kunnen verwisselen. Omdat je vrijwel de gehele sessie in het water staat, is het belangrijk dat je een kort (vliegen-) jack met veel zakken draagt. Je hebt namelijk ongemerkt toch altijd wel heel wat attributen bij je. En zomaar even terug waden naar de rietkraag, waar je tas met eten etc. staat doe je niet echt snel. Zorg dus altijd voor een goede indeling van de benodigde spullen. Zo hebben we bijvoorbeeld ook altijd een hoofdlampje bij ons om tijdens de meestal snel invallende duisternis makkelijk te kunnen werken.

De aanbeten zijn op zijn minst sensationeel te noemen. Vaak gaat het om een korte “droge’ dreun, gevolgd door een supersnelle, vrijwel oncontroleerbare run afgewisseld door enkele acrobatische sprongen. Ben je op zo’n moment even niet bij de les, dan kun je het dus gewoon schudden! Mede door de zachte winters van de laatste jaren, ontstaan er helaas steeds grotere wiervelden die het vissen met een plugje moeilijk maken.

                       


Veel klein kunstaas werkt zeer goed

Je zal begrijpen dat je op deze ondieptes alleen maar met drijvende plugjes kunt vissen. Zelf gebruiken we voor deze ondiepe stukken uitsluitend de bekende Rapala Original Floating 7 cm. /4 gram serie. Topkleuren zijn de SH(silver shiner) V(vampire) de RT(rainbow trout) en de GRT. Vissend vanaf de vele strekdammen waar veel meer water staat, gebruiken we over het algemeen de Rapala Husky Jerk 8cm. in de topkleuren OCW/CLN en GRT . Ook kunnen kleinere spinners, lepels en de Minnow Spin van Blue Fox soms voor verbazingwekkende vangsten zorgen. Voordeel van deze kunstaassoorten is dat je makkelijk ver weg kunt zetten en dat ze sneller op diepte zijn. Let wel op, dat het in dit mooie water verboden is om met een of meerdere dreggen te vissen. Sterker nog, alleen het vissen met een enkele haak is hier toegestaan!

                       


Bewezen plugjes voor het Oostvoornsemeer

Let goed op want voor het Oostvoornse Meer geldt een gesloten tijd van 15 oktober t/m 14 december. Na deze periode kan iedere sportvisser zijn hart hier weer ophalen. Ook is het verboden, om vis mee te nemen. Houd je aan deze goede regel, want er wordt streng op gecontroleerd en de boetes zijn niet mis. Je mag hier vissen van een uur voor zonsopkomst tot een uur na zonsondergang. Men mag hier uitsluitend gebruik maken van een belly-boat. Boten, al dan niet gemotoriseerd zijn dan ook verboden. Vissen is hier alleen toegestaan als je in het bezit bent van de grote vergunning + de sportvisakte. Zorg dat je deze altijd bij je draagt want er wordt volop gecontroleerd.

Er zijn verschillende mogelijkheden waar je je geluk kunt beproeven. Een waadpak is zondermeer een must omdat je altijd moet waden, zeker als je vanaf een van de vele piertjes wilt vissen. Let altijd heel goed op want zo’n wandeling naar een piertje heeft al vele sportvissers een nat pak opgeleverd. Kijk desnoods even, hoe een ter plaatse bekende visser oversteekt, en loop niet zomaar op de bonnefooi een eigen weg want voor dat je het weet maak je een misstap. Het Oostvoornese Meer kun je ook van de kant van Oostvoorne zelf bereiken. Volg dan de borden “autostrand”. Wees zuinig op dit mooie unieke stukje natuur en ruim altijd je rommel op. Juist omdat je hier te maken hebt met een enorme hoeveelheid vogels is het van belang dat je geen stukken nylon/dyneema laat slingeren! De risico’s zijn alom bekend!

                       


Een uniek stukje natuur!

Wil je alles over het Oostvoornse Meer weten, ga dan voor een visdag even langs Avicentra hengelsport in Oostvoorne. Eigenaar Cees Boog vist zelf ook regelmatig op forel en kan je dan ook alles vertellen over deze toch wel unieke lokatie. Je vindt Avicentra op de Goudhoekweg 6-8 . Voor meer info kun je Cees altijd bellen op 0181- 482411



Let op!! Nieuwe regelgeving Oostvoornse Meer!!
Per 1 januari 2003 is er een en ander gewijzigd met betrekking tot de regelgeving op het Oostvoornse Meer. Zo mag er vanaf die datum niet meer met kunstaas worden gevist zoals pluggen lepels enz. Alleen het vissen met een kunstvlieg is toegestaan. Ook het gebruik van roestvrijstalen haken wordt aan banden gelegd. Voor de juiste informatie kunt u terecht op de site van de Oostvoornse Meer Beheercommissie: http://www.homepages.hetnet.nl/ ~flop001/ (klik op: Wijzigingen vergunningen 2003)

Verder is het Oostvoornse Meer uit de grote vergunning van de NVVS gehaald. Meer info hierover kunt u vinden op de www.sportvisserijbelangen.nl

Dus tot het einde van dit jaar (2002) kunt u nog met kunstaas voorzien van 1 enkele haak vissen op het Oostvoornse Meer, zoals vermeld in de verschillende artikelen over dit water op Total Fishing. Daarna dus echt niet meer!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -