image description

Hengelsportbeurs Angeln in Duisburg

Hengelsportbeurs Angeln in Duisburg  

Door Ron Smits

Afgelopen vrijdag tot en met zondag 07 januari is de 13de editie van de hengelsportbeurs Angeln in het Duitse Duisburg gehouden.

Een hal met een oppervlakte van 6000 m², van wat eens een vooraanstaand hoogovenbedrijf was in het Ruhrgebiet, staat deze drie dagen in het teken van Hengelsportbeurs Duisburg. Het gehele terrein is nagenoeg geheel intact gelaten en is deels geopend voor het publiek.

In de directe omgeving van het voormalig hoogovenbedrijf is de invloed van het bedrijf (mogelijk zelfs de invloed van het Ruhrgebied) duidelijk zichtbaar. Ook in de hal is bijna alles intact gelaten,1 diverse ruimten zijn herschikt als bijvoorbeeld horeca aangelegenheid (keuken).


De kinderen vinden het prachtig.

Vrijdag is het een topdrukte, terwijl het zaterdag wat minder is en ’s middags rond 15.00 uur gaan de meeste hengelsporters met hun gezin weer naar huis. Bratwursten, pommes frites en Duits bier zijn duidelijk aanwezig en ook de prijzen zijn heel normaal. Het parkeren kost zelfs niets. Ook voor de Nederlanders en Belgen is zo’n beurs in Duitsland heel goed te doen. Het is immers maar vijftig kilometer van Venlo. De horeca in de hal spreekt over een jaarlijkse groei van ongeveer vijf procent de laatste drie jaar. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voordat de hal toch echt te klein gaat zijn.


Voormalige productiehal van een hoogovenbedrijf in het Ruhrgebied, tijdelijk omgetoverd tot een waar hengelsportparadijs.

Vergeleken met de hengelsportbeurs in Nederland is deze beurs met zijn 6000 m² klein van opzet. Maar wat direct opvalt is dat de ruimte hier zo efficiënt mogelijk gebruikt wordt. Waar in Nederland de ruimte gekozen wordt, is het hier zo efficiënt mogelijk ingedeeld. Je ziet ook dat jaarlijks dezelfde hengelsportzaken telkens terugkeren. Door deze efficiënte indeling lijkt het hierdoor ook veel drukker en daarom oogt het volgens mij wat gezelliger.


In het midden een paar mooie grote poppers, voor het zware werk.

Net als in Nederland schitteren ook hier de groothandels op het gebied van de hengelsport door afwezigheid. Maar net als in Nederland is Spro hier wel vertegenwoordigt. De hengelsport standhouders vinden daarentegen de Nederlandse hengelsportbeurzen beter. De hengelsportzaken in Nederland hebben een veel groter totaalpakket, waardoor de concurrentie in het totaalpakket niet zo aanwezig is zoals in Duitsland op de beurzen. Hier is echt een concurrentiestrijd gaande, omdat de hengelsportzaken hier maar een beperkt pakket hebben.


Spro is zo goed als op elke hengelsportbeurs aanwezig.


Diverse merken van Zebco zijn vertegenwoordigd bij de diverse hengelsportzaken. Dietmar Isaiasch, senior business manager bij Zebco Europe is dan ook aanwezig op de beurs.

Het valt op dat hier in Duitsland veel voor het zeevissen aanwezig is en maar een beperkt aandeel in het karpervissen, maar ook het witvissen te zien is. Het vliegvissen is hier ook ruimschoots vertegenwoordigd. 

Op de diverse beurzen in Nederland en België zijn de reisbureaus voor visreizen in aantal groots aanwezig. Ook hier vinden we een paar reisbureaus in visreizen terug, die we vaak ook in ons eigen land tegenkomen.


Novasol Duitsland voor de Scandinavië gangers.


Ierland ook altijd goed vertegenwoordigd.

Schoon water willen we allemaal. Maar we willen wel blijven kunnen vissen en niet zoals hier in Nederland op bepaalde wateren kraakhelder water, maar er zit of geen vis. (geen voeding voor de vissen aanwezig) of er kan niet gezwommen en/of gevaren worden vanwege de vele waterplanten. In Duitsland doen ze het beter, hier gaan schoon water en sportvissen hand in hand.


Schoon water waar de vissen goed in gedijen.


Pilkers en speciale systemen om hele vissen attractief aan te bieden en zo de heilbot te verleiden.


De Kveite Killer van Speedy Fish. Met deze montage kun je een hele (bijvoorbeeld) een hele makreel aan de haak bevestigen, maar ook groot (soft) kunstaas. In Noorwegen een killer voor de heilbot. Verkrijgbaar in diverse gewichten en (UV) kleuren.


Draad, molens, kunstaas volop aanwezig op de beurs.


Webshops doen het ook in Duitsland goed.


Veel groot kunstaas.


Veel werphengels, vooral spinhengels.


Centraal in de hal is een ruime plek voor een natje en een droogje.


Behalve veel molens zijn er ook reels aanwezig.


Bovenaanzicht, gezichtspunt van net naast de zaal voor lezingen.


Het valt op dat de diverse hengelsport zaken veelal hetzelfde aanbieden. Zo zie ik bijvoorbeeld geen vaste hengels, feederhengels, dobbertjes etc. voor de witvis. 


Vliegvissen is heel goed vertegenwoordigd. 


Prachtige splitcane hengels en een cursus om deze te maken. (zie onder)
 


Bekende merknaam van Michael.


Duits moederbedrijf van Beet.


Er zijn ook een paar visboten te zien.


Hobie is present met de kayaks.

Kort samengevat is dit een leuke beurs op een kleine oppervlakte, waar wel veel te zien is, maar ook veel hetzelfde bij de kleinere hengelsportzaken. Voor koopjesjagers kan dit juist heel aantrekkelijk zijn, vanwege de concurrentiestrijd. De witvisser komt hier niet zo aan zijn of haar trekken. De roofvisser en ook de roofvisser op zout water komt daarentegen wel aan zijn trekken. Er is heel veel kunstaas van groot tot klein en een groot aanbod aan hengels. Ook voor de zeevisser met natuurlijk aas is er wel iets te vinden.


Een onderlijnmontage voor wie met licht materiaal de vis wil belagen. In plaats van de kunstpieren kunt u er natuurlijk ook een stukje vis aan doen of echte zeepieren of zagers.


Groot kunstaas.


Lekker toch?

Voor de inwendige mens is er voldoende te scoren zoals een lekker frietje of een braadworst. Een lekker tapje en/of flesje is ook verkrijgbaar tegen heel schappelijke prijzen, zeker in vergelijking met Nederland. Voor de rest van het gezin is er ook wel iets te doen in Duisburg. Ze kunnen het hoogoventerrein, maar ook enkele van de technische installaties bekijken. Verder is het parkeren van je auto geheel gratis. Tot volgend jaar?