Goudkoorts in de Himalaya (3)  De eerste ontmoeting

Goudkoorts in de Himalaya (3) 

De eerste ontmoeting 

Door Bram Bokkers

Na een welverdiende nachtrust zitten we om zeven uur 's ochtends al aan het ontbijt en zien we de zon van achter de bergen rijzen. Eindelijk is het dan zover. Na een korte wandeling komen we aan daar waar de Saryu in de Mahakali stroomt.

Hier splitsen we ons, Bobby blijft bij mij en Singh gidst Bert de komende dagen. De Saryu is kraakhelder terwijl de Mahakali licht gekleurd is. Bobby laat weten dat een beetje gekleurd water perfect is voor deze visserij.


We gaan al vroeg op pad.


Golden mahseer schijnt heel slim en schuw te zijn, kraakhelder water is dan in je nadeel. Ik monteer een Firetiger kleurige Arnoud aan mijn crosslock en begin te werpen in de monding van de Saryu.


Een eekhoorn scharrelt zijn ontbijtje bij elkaar.


Bobby laat weten dat ik op zo'n één uur stroomopwaarts moet gooien om dan langzaam mijn plug binnen te vissen. De snelheid is afhankelijk van de stroming.


Vanaf de brug hebben we goed uitzicht over de Saryu.


Wanneer mijn plug zich op zo'n drie uur bevindt mag ik sneller binnen draaien. Eigenlijk doet de harde stroming het werk. Na een aantal keren geworpen te hebben wordt mij aangeraden even te stoppen om de stek rust te gunnen.


Vele 'leopard-trails' lopen langs de oever van de rivier.


Ook moet ik met kunstaas wisselen en mijn haken controleren. Bobby benadrukt nogmaals dat Mahseers erg slim zijn. Na dit meerdere malen gedaan te hebben verkassen we naar een poel. Hier bevinden zich diepere gedeeltes tot wel zeven meter diep.  


Bijeneters.


Mahseers kunnen zich zowel op de bodem als de oppervlakte ophouden. Dus alles moet geprobeerd worden. Bobby is zelf een fanatieke vliegvisser en heeft al een vis van 30 kilo op zijn naam staan. Zijn record op de vlieghengel is 21 kilo. Ook deze visserij is voor golden mahseer blijkbaar zeer doeltreffend.


Daar waar de Saryu de Mahakali ontmoet.


We vissen tot één uur. De temperatuur is inmiddels tot zo'n 30 graden opgelopen. We besluiten terug naar het kamp te gaan. We hebben nog geen enkele aanbeet gehad, maar wel al een hoop geleerd, wat bij deze visserij niet onbelangrijk is.


Splitringen en dreggen worden aandachtig nagekeken.


Tussen één en vier houden we siësta. De temperatuur stijgt verder, zelfs tot ruim boven de 35 graden. Een overheerlijke lunch, een koude douche en een middagdutje doet ons goed. Aan de overkant van de rivier zien we een jakhals langs de stenen struinen.


Aan de overzijde van de Mahakali is Nepal.


Dit, terwijl op nog geen 50 meter afstand vrouwen op het heetst van de dag aan het werk zijn. Even na vieren gaan we er weer op uit. We bevissen nu meerdere stekken op de Saryu zelf. De zon zakt al.


Makaken houden ons nauwlettend in de gaten.


Volgens Bobby trekken golden mahseers dan van de Mahakali de Saryu rivier op. Uiterste stilte is vereist. Zoals vele visserijen zijn hier de schemeruurtjes ook weer de beste. Rond zeven  uur haakt Bert een vis, maar raakt deze ook weer kwijt.


Ook voor het kamp kan er gevist worden.


Even later is het weer raak, deze vis vangt hij wel en is zo'n vier pond zwaar. Het is al even donker als ook ik een vis haak. De aanbeet is enorm en ik zet goed de haak. Even denk ik dat het om een groot exemplaar gaat, ik durf mijn slip niet te vast te zetten maar schijn bedriegt.


Bert zijn eerste vis is binnen.


Deze vis is zo'n zes pond. Ongelooflijk wat een power deze vissen hebben!


Ook ik hoef niet lang te wachten.

Om acht uur gaan we terug naar het kamp.


De kok heeft goed zijn best gedaan.


We snappen werkelijk niet hoe de koks dit klaarspelen: het eten is erg veelzijdig en lekker en dat allemaal zonder een echte keuken!


Bij het kampvuur praten en genieten we na.

Voor meer informatie over deze schitterende exotische reis kunt u terecht bij:
Tight Lines Visreizen, www.tightlines.nl, info@tightlines.nl, tel. +31 180 434788