image description

Fishfinder installeren op een Hobie Outback kayak

Het belangrijkste hulpmiddel voor mij als visser is zonder twijfel een Lowrance fishfinder. Op het scherm van onze fishfinder kunnen we in één oog opslag alle informatie aflezen welke belangrijk is tijdens het vissen / varen.

Diepte, Structuur, Vis, Vegetatie, Watertemperatuur, Vaarrichting, Snelheid, Waterkaart, Getijden, allemaal kan het worden weergegeven op dat ene scherm en fascinerend als je beseft hoe ontzettend veel informatie er met slechts één apparaat beschikbaar is voor ons (kayak)vissers.

Met een Lowrance Fishinder koop je kwaliteit én veiligheid

Een brok techniek wat in alle omstandigheden 100% moet functioneren, waarbij het nogal wat te verduren krijgt op een kayak. Meer nog als bij een boot daar ben ik zeker van, niet qua temperatuur verschillen, neerslag of vibratie. Maar wel als je denkt aan opspattende golven van zowel zoet als zout water en dat laatste is een echte killer.

Doordat bij een kayak de fishfinder zich slechts +/- 30 cm boven het wateroppervlak bevindt en vaak letterlijk zonder iets er tussen. Kiest deze jongen altijd voor een Lowrance fishfinder daar dat in mijn ogen de enige is. Welke keer op keer jarenlang talloze golven van zout water kan weerstaan en altijd optimaal zal blijven functioneren maar ieder zijn mening natuurlijk, echter als ervaren kayak visser in alle weersomstandigheden is dit de enige waar ik persoonlijk op vertrouw. Het is niet alleen een hulpmiddel tijdens het vissen maar ook een in potentie levensbelangrijke tool als het gaat om navigatie in combinatie met een Navionics waterkaart. Denk maar eens aan een onverwachte opkomende mist vanuit zee. Of als je bijvoorbeeld in Noorwegen bij slecht weer tussen de talloze eilanden je weg probeert te vinden.Dankzij de kwaliteit stekkers en afsluitdoppen op de aansluitingen welke niet in gebruik zijn krijgen golven/spatwater geen enkele kans om binnen te dringen!!De YakAttack installatie welke het uiteindelijk NIET is geworden!


Lowrance Fishfinder installeren op een Hobie Outback 2019/2020 kayak

Enkele weken na de aanschaf van mijn nieuwe Hobie kayak ben ik deze gaan inrichten naar mijn persoonlijke wensen. Op het internet heb ik een fraaie fishfinder installatie kit van het merk YakAttack aangeschaft. Maar na de installatie was ik toch niet 100% tevreden met hoe deze erbij staat. Ondanks dat het kwalitatief goed is staat de Lowrance HDS 9 Live fishfinder qua positionering te hoog naar mijn zin. Persoonlijk heb ik op de kayak bij voorkeur veel vrije bewegingsruimte om me heen. Al klinkt dat misschien wat vreemd gezien het formaat van een kayak. Maar deze jongen wilde zijn fishfinder dichter (lager) op de kayak hebben en ben uiteindelijk op een zeer eenvoudige installatie uitgekomen. Welke me ook nog eens veel meer opties geeft qua draaien en hoeken van het fishfinderscherm. Doordat er al een trackmount op de Hobie Outback zit, zijn twee 1.5 inch RAM kogels met een kort koppelstuk ertussen al voldoende voor de gehele installatie. Met twee kogels kun je elke gewenste hoek creëren zonder enige belemmering. Dit is trouwens exact dezelfde installatie welke ik in het verleden ook al toepaste op mijn oudere Hobie Outback kayak.Op het nieuwe model van de Hobie Outback kayak zitten al voor geïnstalleerde trackmounts.Eenvoudige maar zeer doeltreffende montagewijze. Van links naar rechts een RAP-201U-B , RAM-111BU en een RAP-354U-TRA1Voor mij de perfecte opstelling! De Lowrance HDS 9 Live enigszins buiten de kayak en zo laag mogelijk geïnstalleerd om zodoende veel bewegingsvrijheid te creëren.


Transducer installeren op de Hobie Guardian

Dankzij de ondertussen al jarenlange samenwerking van Hobie met Lowrance. Zijn de Hobie kayaks ideaal voorbereid voor bijvoorbeeld onze  3 in 1 Active Imaging Transducer. De Hobie Guardian welke in het verleden alleen beschikbaar was voor de grotere Pro Angler kayak. Heeft nu ook zijn weg gevonden naar de Hobie Outback kayak. Het grote voordeel van dit systeem is dat je het geheel intrek baar kunt maken. Met een koord in onze cockpit kunnen we de transducer als het ware in de kayak trekken. Zodat deze niet kan beschadigen tijdens het moment dat we te water gaan of als we van het water afkomen. De grootste plus zit hem in het feit dat we nu geen beschermkap voor onze transducer meer nodig hebben! Bij het oude model hadden we deze keuze niet en moeten we deze beschermkap van BerleyPro wel monteren.

Doordat ik nu beide uitvoeringen heb gebruikt merk ik nu pas hoeveel zo’n beschermkap doet voor je fishfinder beeld. Ook al zegt BerleyPro dat er nauwelijks een waarneembaar verschil is zegt de praktijk iets anders. Het Lowrance fishfinder beeld is zonder beschermkap vele malen scherper dan met beschermkap!! Maar jammer genoeg wanneer je een oude Hobie Outback kayak gebruikt. (t/m 2018) Heb je eigenlijk geen mogelijkheid om het zonder die beschermkap te doen. (Je transducer zal dan zeer makkelijk kunnen beschadigen)Onze 3 in 1 Active Imaging Transducer geinstalleerd op de Hobie Guardian. Het kapje (mount) zorgt voor een betere waterflow en biedt toch enige bescherming wanneer we tijdens het vissen ergens iets raken.Alle benodigde small parts voor onze transducer installatie worden standaard bij de kayak geleverd.


3 in 1 Active Imaging Transducer

Wanneer we de Hobie Guardian los schroeven kunnen we onze transducer gaan monteren. Er zijn twee opties beschikbaar een vaste installatie of een intrekbare installatie. Voor ons is de intrekbare optie de meest geschikte om de transducer te kunnen beschermen. We dienen hiervoor een paar extra schroeven te verwijderen waardoor het gedeelte met onze transducer los komt te liggen van de kayak. Door het koord welke naar de cockpit loopt te verbinden met de plaat met daarop onze gemonteerde transducer word het geheel intrekbaar. Andersom doet de zwaartekracht zijn werk en zal de transducer altijd op de gewenste positie zitten wanneer we het koord releasen.

De transducer neemt dan de positie aan welke het ook heeft wanneer we de extra schroeven niet verwijderen. Het is een simpele maar ingenieuze oplossing om de transducer te beschermen en we geen nadelige gevolgen ondervinden van een beschermkap op ons sonarbeeld. De kabels kunnen we eenvoudig routen met de aanwezige aangewezen accessoires op de kayak.


De gele pijlen geven aan welke schroeven (6x) we hebben verwijderd om het geheel intrekbaar te maken en de rode pijlen geven de schroeven (4x) aan waarmee onze transducer vast zit.


Simpele maar zeer effectieve oplossing om de transducer te beschermen.

Lowrance HDS 9 Live

Dankzij de 3 in 1 Active Imaging transducer kunnen we met slechts één transducer alle gewenste beelden zichtbaar maken op ons Lowrance toestel. We hebben het normale fish sonar beeld (Chirp) plus een Downscan beeld en we kunnen beide richtingen opzij kijken met onze SideScan technologie. Dit alles is in vele variaties, voorkeuren op de Lowrance HDS 9 Live weer te geven plus daarnaast nog eens een waterkaart van bijvoorbeeld Navionics. Waarbij de G.P.S. in ons toestel samenwerkt met de Navionics kaart en onze positie en vaarrichting exact weergeeft.Het bewuste koord waarmee we onze transducer kunnen bedienen (intrekken/ uitklappen)

Vaak gebruik ik op mijn Lowrance HDS 9 Live een combinatie van 2D Sonar (+A scope) samen met de SideScan beelden en als 3e op het splitscreen een uitstekende waterkaart van Navionics.

De stroomvoorziening op onze kayak

Natuurlijk om onze apparatuur werkend te krijgen hebben we spanning nodig. Daarom heeft deze jongen gekozen om er een extra round hatch te installeren achter het zit gedeelte. Die installatie is onlangs in dit artikel beschreven en is zeker een aanrader voor degene met een nieuw type Hobie Outback. De lichtgewicht Lithium accu’s van F.P.V. zijn voor mij de perfecte oplossing om de kayak van stroom te voorzien. Niet alleen zijn ze 100% veilig ze hebben ook eenvoudige (waterdichte) stekkers. Waarbij we gelijk af zijn van de accu klemmen welke op termijn altijd problemen geven. Door twee accu’s van 17.5 Ah te koppelen kan ik zonder me zorgen te maken de Lowrance HDS9 Live plus eventueel andere accessoires een volle dag gebruiken. Binnenkort komt er nog een volledig artikel gewijd aan de elektrische installatie met daarbij nog wat uitbreidingen.


De F.P.V. Lithium accu's

Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een kijkje nemen op mijn website of een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com
Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post