Fireballen op snoek (deel 7)

Fireballen op snoek (deel 7)

Door Berthil Bos
 
Om de aasvis richting bodem te krijgen is een loodkop nodig met een korte haak, de zogenaamde Fireballjig. Het gewicht hiervan is afhankelijk van de waterdiepte en de snelheid waarmee je vist. Gemiddeld gesproken is 30 tot 40 gram voldoende om de aasvis bij de boot te houden als je tot 6 tot 7 meter diep gaat. 
 
De aasvis wordt van onder de bek naar boven op de haak gezet en meestal is één stinger met een dreg maat 1/0 voldoende als je hem in het midden van de aasvis op de rug inprikt. Dit heeft zowel bij het landen met de hand als met het net zo zijn voordelen. 
 
Ben je nu constant in beweging dan zal het visje de loodkop volgen en horizontaal door het water gaan. Is de vaart uit de boot en ligt het geheel stil onder de boot dan zal de aasvis langs de haakbocht naar beneden glijden. Kan je iets verhelpen door een stoppertje op de haakbocht te plaatsen van bijvoorbeeld een stukje stug aquarium slang. 
 
De Vectra Vertical is geschapen voor deze visserij.
 
Een oplossing voor het verschuiven op de haakbocht kan je vinden in de Vectra Vertical loodkop van Pike Master Lures. Een uiterst ingenieus systeem van een soort stalen pen aan een loodkop, met twee gebogen verenstaaldraden, zorgt ervoor dat de aasvis ook bij het stilvallen praktisch horizontaal blijft staan.
 
Door de gebogen klemstangetjes blijft de aasvis horizontaal.
 
Omdat de loodkop van dit systeem geen haak heeft, kan je een extra stinger dichtbij de kop plaatsen, maar dit is niet altijd nodig. Bij aasvissen die niet groter zijn dan ongeveer 20 centimeter is één dreg net achter de rugvin geprikt vaak voldoende. De snoek heeft, doordat het hier gaat om natuurlijk aas, meestal geen argwaan en zal dat voor hem kleine hapje in zijn geheel naar binnen werken. 
 
Een leuke bijkomstigheid van het vissen met één dreg en zonder kophaak is, dat als je gebruik maakt van een schepnet, wat ik graag mag gebruiken met deze visserij, de haken hierin niet kunnen verstrikken, omdat de enige aanwezige haak in de bek van de snoek zit. 
 
Eén dreg is bij aasvissen tot ongeveer 20 centimeter ruim voldoende.
 
Gebruik je grotere aasvissen, dan is een extra dreg wel aan te bevelen, al is het alleen maar voor je eigen gevoel. 
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -