Fireballen op snoek (deel 6)

Fireballen op snoek (deel 6):

Vislijn en onderlijn

Door Berthil Bos
 
Als vislijn is dynema een must, aangezien je de haak in een harde snoekenbek moet zetten en bijvoorbeeld nylon daarvoor teveel rek (elasticiteit) heeft. Een ander voordeel van deze lijn zonder rek is dat hierdoor beter de signalen van de bodem dan wel de aanbeet doorkomen. 
 
Door de enorme krachten die loskomen bij de aanslag, is het nodig om een goede lijn met een trekkracht van minimaal 15 kilo te gebruiken
 
De snoek is een zeer explosieve vis, waardoor je volledig op de vislijn moet kunnen vertrouwen.
 
Zoals het is bij de keuze van het (kunst) aas, hengel of molen/reel, heeft ook iedereen zijn eigen voorkeur qua merk vislijn. Waar je op moet letten is dat je de kleinste diameter moet hebben met bovengenoemde trekkracht. 
 
Je wilt natuurlijk zo dicht mogelijk onder of bij de boot vissen voor de meeste controle. Een lijn met een grotere diameter vangt meer water en zal verder van de boot te bodem bereiken, waardoor het allemaal wat moeilijker wordt. 
 
Een mooie ronde lijn met een hoge trekkracht, ook op de knoop.
 
Persoonlijk vind ik de Snyper lijn van Spro en lekkere lijn met een zeer hoge knoopvastheid die zeker nodig is bij deze visserij. Ook het wat ruwe (misschien een verkeerde benaming) oppervlakte van deze lijn geeft mij een beter gevoel bij het leggen van een knoop. 
 
Er komt nogal wat druk te staan op de knoop, waardoor ik de dynemaknoop met een dubbele lijn uitvoer, om er zeker van te zijn dat de lijn niet in trekkracht inboet. Ook de kleur van de lijn is persoonlijk en afhankelijk van situatie (zichtbaarheid), maar voor deze techniek is het belangrijk dat je markeringen kan aanbrengen op de lijn die goed te zien zijn. 
 
Door deze markeringen weet ik precies op welke diepte ik vis zonder dat ik steeds de bodem hoef te zoeken. Ik begin bij vier meter steeds per meter tot tien omdat ik nooit dieper vis. vier, vijf en zes zijn zwart gemarkeerd en zeven, acht en negen rood. Ik kan hierdoor lekker snel werken en gebruik hiervoor een niet te donkere lijn om de markeringen goed te zien.
 
 
Onderlijn
 
Ook de onderlijn is meestal een persoonlijke keuze. Omdat de presentatie van dit soort aas totaal anders is dan bij het actief kunstaasvissen, waar de snoek niet de tijd krijgt om het geheel goed te bekijken. 
 
Bij het fireballen heeft de snoek wel de mogelijkheid om het aas rustig te inspecteren. Hierdoor gebruikte ik in het verleden een zo dun mogelijk materiaal. Titanium in de singlestrand uitvoering is beresterk en heeft in verhouding tot de trekkracht een erg dunne diameter. 
 
Ga bij het fireballen op snoek niet lichter dan 30 pond trekkracht om de extreme krachten aan te kunnen. Een ander voordeel is dat het niet gaat kinken als het in de snoekenbek zit of tijdens de dril en dat scheelt je weer het telkens vervangen van de onderlijn.
 
Boven water is fluorocarbon mede door zijn diameter goed te zien, onder water is het praktisch onzichtbaar. 
 
Een ander materiaal waarbij het weer allemaal wat dikker moet zijn is fluorocarbon. Dit product heeft een lage lichtbrekingsindex waardoor het minder zichtbaar onder water is. Ik heb het hier dan wel over 100% fluorocarbon en niet de fluorocarbon gecoate lijnen. 
 
Ondanks dat je door de scherpe tanden van de snoek, die de lijn zeker kunnen beschadigen, geloof ik in deze onderlijn bij het langzaam presenteren. Wel dien je de diameter van de onderlijn hoog te houden (minimaal 80/00mm) om op zeker te gaan. 
 
Fluorocarbon heeft geheugen dus moet je het eerst strekken boven kokend water.
 
Neem gerust een wat langere onderlijn van pakweg 80 centimeter want het materiaal heeft nagenoeg geen rek wat het inhaken vergemakkelijkt. Een wat langere onderlijn dan normaal bij deze vorm van visserij, waarbij je niet bijvoorbeeld het kunstaas negatief beïnvloed door een te zware onderlijn, heeft ook nog andere praktische voordelen, maar daar kom je in de praktijk wel achter.
 
Vervoer de gestrekte onderlijnen in bijvoorbeeld een elektriciteitsbuis. 
 
Fluorocarbon heeft veel 'geheugen' waardoor het snel de vorm weer zoekt zoals het om de spoel zat. Hierdoor moet je hem strekken. Houd de onderlijn boven een waterkoker en zet spanning op de lijn. Het FC. heft zijn eerste geheugen op en blijft mooi gestrekt. Wel moet je hem gestrekt vervoeren in een lange koker zoals een stuk elektriciteit buis.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -