Fireballen op snoek (deel 5)

Fireballen op snoek (deel 5) :

Molen of reel?

Door Berthil Bos
                                                      
Als lijnhouder gebruik ik het liefst een reel, die de krachten van een aanbeetexplosie beter kan verwerken dan een molen. Ook het lijn geven is eenvoudiger. Door een simpele druk op de knop kan je met je duim gedoceerd lijn geven en mocht op dat moment een aanbeet volgen, dan druk je met diezelfde duim op de spoel en zet de haak.
 
Vergeet niet dat je de snoek vaak kan vinden op een plek met veel structuur. Bulten en gaten variëren qua diepte behoorlijk en hier met je snel en gemakkelijk op kunnen reageren waarbij een reel net iets gemakkelijker is. Ik gebruik het liefst een Low profiel reel omdat ik hier mijn hand over kan leggen voor een beter houvast. 
 
Een reel kan je met de duim goed controleren bij lijnafgifte en onverwachte aanbeet.
 
Nu zijn er collega roofvissers die totaal niets zien in een reel en de molen heilig verklaard hebben. Niets mis mee natuurlijk, maar het steeds weer lijn aftrekken van de molenspoel kan vooral bij koude perioden behoorlijk pijnlijk worden.
 
De slip kan je niet zo los hebben staan als bij het verticalen op snoekbaars, omdat een snoek nu eenmaal een veel hardere bek heeft. Het steeds openen van de molenbeugel is ook geen optie, omdat je dan de controle kwijt bent over de aasvis en niet op een plotselinge aanbeet kan reageren. 
 
Je hand past beter om een Low Profile reel waardoor je een nog beter houvast hebt.
 
Maar goed, ik kan mij voorstellen dat sommigen niet anders willen en zei moeten oplossingen voor het bovengenoemde zoeken. Omdat je niet met het gewicht gaat werpen, hoef je de reel niet te zwaar te nemen.
 
Hij krijgt het wel voor de kiezen bij een aanbeet en de dril dus een beetje degelijkheid en een perfecte slip is wel een vereiste. De Quick Calyber Pro baitcast reel van D.A.M. is een niet te dure kwaliteit Low profiel reel, die mij al een geruime tijd zeer goed voldoet.
 
De Quick Calyber Pro van DAM is licht, heeft een goed af te stellen slip en is betaalbaar.
 
Nogmaals, hetgeen wat ik beschrijf over materialen gebruik ik zelf of heb hier ervaring mee. Het wil natuurlijk niet zeggen dat dit heilig is en heb jij een ander soort hengel of reel/molen die aan bovenstaande criteria voldoet, dan moet je hem met veel plezier gebruiken. Ik geef gewoon een leidraad met merknamen waar ik goede ervaringen mee heb en in de praktijk hun kunnen hebben bewezen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -