Fireballen op snoek (deel 1)

Fireballen op snoek (deel 1)

Door Berthil Bos
 
Het vissen met kunstaas heeft mij altijd al gefascineerd en ook in de tijd dat nog de meerderheid met levend aas de wateren onveilig maakte, was ik met een ragfijn spinhengeltje aan de waterkant te vinden. 
 
Natuurlijk ging ik ook wel eens met een levendaascrack op pad en ik moet zeggen dat ondanks de kleinere aantallen het formaat beduidend groter was. Na het verbod op levend aas was het vissen met dood aas voor mij geen alternatief en stortte ik mij helemaal op de kunstaas wereld. 
 
Door allerlei ontwikkelingen op het gebied van de kunstaas en aanverwante producten ging ook het formaat snoek gestaag omhoog, zodat ik de aasvis totaal niet miste. Vooral het diagonalen op snoek met grote shads was en is een uiterst succesvolle methode, die vooral de dikkere vissen kan bekoren. De afgelopen jaren heeft dit rubber aardig zijn best gedaan op veel van mijn favoriete water.
 
Nog altijd is het diagonalen met shads een prima techniek.
 
Toch merkte ook ik dat de vangsten van de oudere dames terugliepen en dat het rubber hier en daar zijn onbekendheid verloor. De ervaren snoeken halen steeds meer hun neus op voor een perfect gepresenteerde shad, maar zijn zeker nog in de buurt of zijn verhuist naar rustiger plekken. 
 
Een dode aasvis onder een dobber aanbieden is vaak een dressuurdoorbrekende methode en ieder jaar worden op deze manier weer de grootste snoeken voor even aan het water onttrokken. Ondanks dat het wegschieten van de dobber één van de mooiste dingen is die je kunt beleven, is dit een betrekkelijk beperkte visserij. 
 
Vooral de grotere snoeken zijn niet vies van een dode aasvis.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -