Fair Play hengels van Amsterdam naar het landelijke Belgische St Lenaerts

Fair Play hengels van Amsterdam naar het landelijke Belgische St Lenaerts 

Door Ron Smits

Eindelijk is het dan zover. Op zaterdag 26 september heeft Jan Bassez, na ongeveer een jaar lang bouwen en verbouwen, officieel zijn Fair Play atelier in St. Lenaerts aan de Kloosterakker 1C geopend. ’s Morgens was ook John Schreiner naar St. Lenaerts afgereisd om het nieuwe Fair Play atelier te komen bekijken. Gelukkig dat Fair Play voortgezet wordt zou ik zeggen.

Met mij zijn er velen, die met een handgemaakte hengel van gerenommeerde hengelbouwers vissen. Er zijn er niet zoveel, die een specifieke hengel kunnen ontwikkelen en bouwen voor een bepaalde soort visserij.

Jan Schreiner was er één van en Jan Bassez zet zijn manier van hengels ontwerpen en bouwen voort. Jan Schreiner had een geheel eigen idee van hoe hengels gebouwd moesten worden en verspreidde zijn mening door middel van de vele boeken, die hij geschreven heeft. Een mening, die niet door iedereen werd gewaardeerd.

Vooral de producenten van fabriekshengels en natuurlijk de groothandels, die deze hengels aan de man moesten brengen, waren niet blij met zijn kritiek op de fabriekshengels.

Hij (en nog een paar hengelbouwers) waren de tijd ver vooruit op het gebied van de hengelsport. Nog steeds slagen de producenten van fabriekshengels er bijvoorbeeld niet in om de geleide ogen aan de juiste kant van de hengel te plaatsen. Hengels van € 500 en meer declasseren zich hierdoor tot stokken met geleide ogen.

Ja, natuurlijk kun je er vis mee vangen, maar de kritische sportvisser weet waar ik het over heb. De producenten verschuilen zich achter het onmogelijk kunnen controleren van de door hen geproduceerde hengels. Het is veel te duur geven zij aan.

Ja, dat is waar, maar er wordt nog steeds niet gekeken hoe het productieproces aangepast moet worden, zodat de geleide ogen wel aan de goede kant van de hengel geplaatst worden. Dan kan een eenvoudige steekproef controle volstaan.


Vele Nederlanders waren afgereisd naar het Belgische St. Lenaerts.



Sommigen konden het niet laten om weer een nieuwe hengel aan te schaffen.


Een voortzetting van een gerenommeerde zaak betekent vaak veel nieuwe ideeën en langzaam maar zeker een verschuiving naar een compleet ander assortiment. Ik heb Jan Bassez gedurende de bouw van zijn atelier leren kennen en ik kan de liefhebbers van een Fair Play hengel geruststellen.

Jan Bassez heeft een hele tijd met John Schreiner de technieken en achterliggende gedachten gevolgd en deze geheel eigen gemaakt. Volgens mij heeft Jan ook al de boeken (ergens rond de 50) van Jan Schreiner gelezen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de oorspronkelijk 'geest' van de Fair Play hengels nog steeds aanwezig is in de hengels gebouwd door Jan Bassez.

Ik vind het nog steeds ongelooflijk knap dat een jongeman van 36 jaar, die zelf maar net vijf jaar vist, nu hengels gaat ontwikkelen en bouwen. Sterker nog hij gaat de uitdaging aan om hengels te bouwen a la grootmeester Jan Schreiner. Dat kan alleen maar als je bezeten bent van het werk van Jan Schreiner.


Een van de laatste hengels door Jan Schreiner gebouwd.


Een geheel nieuwe pluggen hengel (werpgewicht van 18 gram) voor de zeeforel is nu in ontwerp. Het prototype is door mij getest en in de loop van de komende maanden verschijnt het testrapport op de website van Total Fishing. Hierna worden ook de pluggen hengels met een werpgewicht van 12 en 24 gram gebouwd. Ook weer in de 'geest' van Jan Schreiner.


Jan met zijn echtgenote Eva, beiden apetrots op hun Fair Play atelier.


Tijdens de opening ontmoette ik sportvissers, die helemaal uit het noordelijkste puntje van Nederland kwamen om de opening mee te maken. Jan en zijn echtgenote Eva waren apetrots op hun nieuwe atelier en dat was geheel terecht. De bouw van het atelier heeft bijna een jaar geduurd, want Jan heeft het werk bijna geheel alleen gedaan naast zijn normale werk.

Dit betekent dat hij veelal tot in de late uurtjes nog aan zijn atelier aan het bouwen was. Ondertussen heeft hij ook diverse hengels gebouwd en geleverd aan de liefhebbers. De business must go on. Stilstaan is achteruit gaan.

Jan en Eva, namens de redactie van Total Fishing heel veel succes met de voortzetting van de “Fair Play hengels van vader en zoon Schreiner uit Amsterdam.


Vol trots laat Jan de mooie progressieve buiging van de blank zien: een van de kenmerken van de Fair Play hengel, net zoals de prachtige bussluiting.


Vele liefhebbers van de Fair Play hengels zijn nu al afgereisd naar het Belgische St Lenaerts om weer een nieuwe hengel aan te schaffen en velen zullen er nog volgen.


Op de voorgrond ligt één van de ongeveer 50 boeken, geschreven door Jan Schreiner, het Groot Sportvissersboek uit 1969, een gewild boek onder de verzamelaars.


De eigenschappen van de Fair Play hengels van Jan Schreiner zijn nog steeds aanwezig in de Fair Play hengels gebouwd door Jan Bassez. Kijk eens op de website van Jan: fairplayhengels.be/
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -