En… al zeebaarskriebels?

En… al zeebaarskriebels?

Door Joop Folkers

Op het moment dat de temperatuur weer oploopt, de dagen alweer duidelijk langer worden en de merels hun eerste ochtendconcert aanvangen, bekruipt me ieder jaar weer dat ondefinieerbare lentegevoel! Je weet dat de zeebaars zich daar ergens rond het Kanaal, zuid Engeland en Ierland, aan het opmaken is voor een lange tocht richting noorden.

Volgens een aantal biologen is de route die ze kiezen ieder jaar weer anders en sterk afhankelijk van het aasaanbod dat ze onderweg tegenkomen. Maar dat ze onderweg zijn, dat is wel zeker. De zeewatertemperatuur ligt beduidend hoger dan vorig jaar toen we in deze periode nog volop in het winterweer zaten.


Zoals jullie weten liep de natuur door deze langdurige winter een achterstand van zeker 3 tot 4 weken op.

Zowel de zee- als zoetwatervissers klaagden steen en been en begrepen maar niet dat de strenge winter zo’n invloed kan hebben op de gehele habitat van vele vissoorten. Maar goed, laten we hopen dat koning winter dit jaar geen rare stunten meer voor ons in petto heeft en dat we de eerste zeebaarzen zo rond half april alweer kunnen begroeten.

We houden jullie in de nieuwe rubriek ‘Zicht op Zeebaars’, die binnenkort van start zal gaan op Total Fishing, zeker op de hoogte van alles wat er komen gaat!

Groet, Joop

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -