Effzett Indian wobbler getest

Effzett Indian wobbler getest

Door Berthil Bos  
 
Nu de tijden met de R in de maand weer zijn aangebroken en er door de weersomstandigheden visdagen worden verschoven of verplaatst van het grote water naar het wat rustiger kleinschalig water, is het vissen vanaf de kant weer aan de beurt.  Dit komt natuurlijk ook omdat de waterplanten gaan afsterven of worden geruimd. 
 
Het water wordt weer toegankelijk in de polders, lansg kleine vaarten en in de bebouwde kom. Lekker met een licht hengeltje op zoek naar snoek is voor menigeen een ideale uitvalbasis of juist het mooiste wat er is. Het gaat weer druk worden in deze gebieden en dat is niet altijd bevorderlijk voor de vangsten op dit relatief kleine water. 
 
Dressuur is vaak een onderschat gegeven, zonder dat je je daar altijd achter moet verschuilen bij slechte vangsten. Het op zoek gaan naar kunstaas dat op een bepaald water maar weinig wordt gebruikt is een must om succesvol te zijn en ook het afwijken van het dagelijkse visserspatroon kan de oplossing zijn. 
 

Een plug met geheel eigen actie.
 
Voor het laatste moet je vooral bij 'je eigen' zijn, maar voor een kunstaasje dat iets anders is kan de hengelsportfirma D.A.M. je helpen. Onder de naam Effzett Indian wobbler heeft D.A.M. een plugje in zijn assortiment die een heel eigen actie heeft en dat Esox niet elke dag tegenkomt. 
 
Om dit te testen had ik besloten om in een vaartje te vissen waar de dressuur hoogtij viert en af en toe een jonge of wel heel erg domme groenjas je kunstaasje wil aanvallen. De Indian wobbler heeft een 'bolle kop' en een slank twee- of driedelig achterlijf. Hij kan op diverse manieren binnen gevist worden. 
 
Tijdens het zwemles geven van dit plugje beviel mij het met korte snelle tikjes terug vissen met regelmatig een rustpauze mij het beste. De plug begint dan een beetje te lijken op een swimbait, maar wel met een actiebepalende schoep. De duikdiepte is ongeveer een meter. 
 
Het bovenstaande water was toe aan iets anders en dat heb ik geweten. In twee uurtjes tijd namen zes snoeken het 'indiaantje' te grazen waarbij twee van in de 90 centimeter. Eerlijkheidsgetrouw moet ik wel zeggen dat dit tegen de avond gebeurde, maar een paar andere roofviscollega’s waren ook aan het vissen en scoorden niet. 
 
Het vaartje herbergde nog wel degelijk de wat grotere snoek, die de eigenzinnige actie wel konden waarderen.
 
Onlangs op de Hengelsport Outdoor Fair op het Eiland van Maurik, kreeg Total Fishing uit handen van DAM Nederland een aantal van deze kunstaasje om te testen op hun vangkracht. Inmiddels hebben leden van het Total Fishing Roofvisteam het plugje in de praktijk kunnen testen en melden hieronder hun bevindingen.
 
Berthil Bos
 
"Ondanks dat ik vis met 25/00 lijn gaat de Indian Wobbler toch nog ruim een meter diep. Door de hengeltop omhoog te houden kan ik vuil aan de haak vermijden op de ondiepere stukken. Door het smalle achterlijf pakt deze plug mijns inziens minder zweefvuil en mocht dat wel gebeuren dan blijf je de actie voelen.
 
68 centimeter bruut geweld kon de Idian Wobbler niet weerstaan.
 
De plug werpt voortreffelijk en grote afstanden zijn makkelijk te halen. Al met al een prettig te vissen stukje kunstaas met vangkracht. In mijn geval een snoek van 68 centimeter terwijl andere pluggen niet thuis gaven."
 
 
Karel Ketting Oliver
 
"De plug gooit super ver en in balans. De plug heeft een degelijke lak en kan tegen een stootje. Reageert zeer goed op diverse vistechnieken. De Indian Wobbler is zeer goed te trollen en zal ook bij hogere snelheden niet gaan tollen. Verder is hij voorzien van scherpe dreggen. 
 
Met de Indian Wobbler selecteer je niet...
 
Ik heb deze plug gevist met een lichte spinhengel van 25 gram werpgewicht en 20/00 nylon. Tijdens het werpen kunnen de dreggen wel eens in elkaar haken, vooral bij het stilvallen. Een leuk plugje die mij tijdens een moeilijke dag toch nog succes bracht."
 
Dominic Rothinger
 
"Toen ik deze plug overhandigd kreeg van Berthil, zag ik het al direct: deze plug valt op. En dan vooral door het uiterlijk. Wat het precies moet voorstellen ben ik nog steeds niet over uit, en eerlijk gezegd vind ik het niet eens op een vis lijken.
 
 ...hij vangt zowel klein als groot.
 
Dit is dan vooral ook positief en voor gebruik in de praktijk kon ik al met zekerheid zeggen dat dit aasje dressuurdoorbrekend is. De plug bestaat uit twee of drie delen waardoor er veel turbulentie onder water ontstaat. Het is een ondiep lopende drijvende plug  en een prachtige actie. Verder viel mij de lip op aan het uiterlijk. De lip is een geheel met de plug zelf, hiermee onderscheidt D.A.M. zich met deze plug zeker." 
 
Niels Patijn.