image description

Gesloten periode: Oostvoornse meer ! Deel1

Vreemd eigenlijk dat dit bijzondere water met een uitstekend bestand aan diverse forel soorten niet vaker bevist word door menig visser. Het Oostvoornse meer is écht een uniek water in Nederland en zelfs voor Europese begrippen!
Het brakke karakter van deze oude afgedamde zeearm waarin al vele jaren lang ieder jaar forellen worden uitgezet en is elk jaar wanneer de gesloten tijd op het zoete begint een gewilde locatie voor menig roofvisser die er toch op uit wilt trekken. In deze periode vanaf 1 April tot aan de laatste zaterdag van Mei is dit naar mijn wetens de enigste openbare locatie waar men met kunstaas mag vissen op binnenwater.


De nieuwste bewoner van het Oostvoornse meer.  Een Meerforel ook wel bekend als Ferox Trout.Het Oostvoornse meer is een oude zeearm welke in de jaren 60 is afgedamd. Het water is brak doordat er zout water van het naast gelegen Europoort word ingepompt.

Oostvoornse meer

Een oude verraderlijke zeearm welke in de jaren 60 is afgedamd van de zee, waar nu nog steeds restanten van oude scheepswrakken op de bodem te vinden zijn. Het meer kenmerkt zich naast het brakke karakter ook door zijn enorme grilligheid qua structuren. Zeer steile taluds, enorm diepe stroken tot wel 40 meter! Onderwater bergjes en ondiepe stroken langs de kanten welke vaak zijn omgeven door stenen dammetjes. Deze dammetjes worden veel gebruikt door vlieg en kantvissers waarmee ze zowel de diepe als ondiepe gedeeltes goed kunnen bevissen. Om het water niet geheel te laten verzoeten wordt er zout water vanuit het naastgelegen Europoort havengebied naar binnen gepompt.Top locatie voor zowel kant, belly en kayak visser!Typisch plaatje voor het OVM , Industrie + natuurschoon en rust!Met daarin schitterende forellen zoals deze Bruine forel.


De do’s en dont’s van het Oostvoornse meer.

Een bijzonder water met daardoor wat afwijkende regels dan wat we gewend zijn. Er mogen geen gemotoriseerde voertuigen op het Oostvoornse meer varen (ook niet elektrisch), maar een roeiboot, kayak, bellyboat zijn de enigste toegelaten visvaartuigen. Doordat de (regenboog)forellen worden uitgezet in bij voorkeur het najaar is op het OVM een gesloten periode ingesteld gedurende de maand November.

Zodat deze nieuwe uitzet een aantal weken kan wennen en zich verspreiden in hun nieuwe leefomgeving. Later is men naast regenboogforel ook bruine forel (beek/bron forel) gaan uitzetten echter wordt dit(bij voorkeur) hoofdzakelijk in het voorjaar gedaan. (In het najaar is bruine forel paairijp). Ondanks meerdere uitzetperiodes houd men vast aan de gesloten periode gedurende de gehele maand November. Naast de afwijkende gesloten periode mag er op dit water slechts met een enkele haak worden gevist zonder weerhaaken en je mag met elke kunstaas soort vissen zolang deze maar is voorzien van een enkele haak.

Een dreg (treble hook) is dus geen optie en word gezien als drie haken, houd daar dus rekening mee! Het is een 100% Catch en Release water dus een gevangen vis dient ook weer netjes terug gezet te worden. Er mag ook niet met natuurlijk aas worden gevist op bijvoorbeeld de ruime aanwezigheid van platvis in de vorm van Bot en zelfs Schol.


Er geld een 100% Catch en Release beleid op het Oostvoornse meerEen prachtige Regenboog forel met de kenmerkende paarse gloed op zijn/haar flanken

Binnenkort meer over het Oostvoornse meer

Heeft U nog een vraag of opmerking omtrent dit artikel of een vraag over het vissen vanuit een kayak dan kunt U altijd een kijkje nemen op mijn website of een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com

Met vriendelijke groet,
Daniel van der Post