Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 7)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 7)

De twister 

Door Berthil Bos
 
Met de twister kan je natuurlijk ook trollen. Waar je alleen rekening mee moet houden is dat de twisterstaart minder weerstand onder water heeft, waardoor je het loodgewicht iets moet aanpassen, al valt dat bij de grote varianten vaak mee, omdat deze een behoorlijke staart hebben. 
 
Ook bij dit kunstaas geldt weer dat de loodkopkeuze de actie bepaalt. Vooral in de twisterwereld heb je veel voorgelode creaties die ieder hun visje vangen, maar het nadeel is dat je vast zit aan één gewicht. 
 
Alleen bij gewichtstoename kan je door middel van een koploodje wat flexibel zijn, maar dit moet je ook weer niet overdrijven anders beïnvloed je de actie.
 

De Bull Dawg past in iedere snoekenbek.
 
De legendarische Bull Dawgs is een dergelijke twister die tegenwoordig in vele uitvoeringen te verkrijgen is en zeker nog zijn vangkracht heeft. En prima trolkunstaas, waarvan je er altijd één mee kan nemen. 
 
Vooral in deze voorgelode rubberen creaties moet je wat tijd investeren, omdat jezelf moet uitvissen op welke dieptes hij zijn werk gaat doen, bij welke sleepsnelheid en welke afstand van de boot. Een goede troltwister die jezelf moet verzwaren is de Kalin’s Big Grup, die je bij Lureparts.nl kan bestellen.
 

Bij de Big Grup van Kalin’s kan jezelf bepalen welk gewicht je gebruikt.
 
Deze twister heeft de juiste staart die altijd in beweging is. Hij is hier in drie contrasterende kleuren te krijgen, waaruit je twee kunt kiezen. Bij deze grotere twisters kan je hetzelfde rekensommetje aanhouden die je bij de grotere shads gebruikt, namelijk dat per gram loodkopgewicht het rubber 10 centimeter naar beneden zakt bij een gemiddelde trolafstand van ongeveer 15 meter. 
 
Dus Big Grup van 25 centimeter gaat met een loodkoop van 30 gram ongeveer drie meter diep. Juist met rubber kan je zoveel variëren qua actie, dat je met een kleiner aantal die je goed kent, een veel beter resultaat kan behalen. In deel 8 gaan we wat actiever met het rubber aan de slag.

ANDEREN LAZEN OOK