Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 5)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 5)

 
Door Berthil Bos
 
Binnen het grote aanbod van pluggen zijn er een paar die zich bij mij bewezen hebben als goed vangende stukken kunstaas in diverse waterlagen.
 
In de categorie hoogzwemmend zijn de Fatso, de Grandma en de Super Shad Rap aasjes die je meestal wel een visje doen opleveren. Deze oldtimers kan je langzaam maar ook zeer snel vissen, waardoor je de actie ook nog eens verandert. 
 
Ze vallen onder de zogeheten 'flankers' wat wil zeggen dat dit soort plug van de ene zijde naar de andere rolt. Omdat je wat hoger in de waterlagen vist, tot ongeveer 2.5 meter, valt dit goed op voor de lager liggende roofvis.
 
012 De Fatso is een geweldige 'flanker' die de bovenste waterlagen onveilig maakt.
 
Bij de diepduikende pluggen zijn de Little Ernie, de Pike Fighter van Spro en de Grandma bewezen namen en ook de ratelpluggen zoals de Screaming Devil van Spro en de Bill Lewis zijn met hun specifieke actie en geluid een goede keuze.
 
Ook hier geldt weer dat je met de snelheid een andere actie kan veroorzaken en natuurlijk kan dit ook met een tik uit de pols. Door niet in één rechte lijn te varen, maar zigzaggend, creëer je ook weer een andere actie van het kunstaas.
 
Ook door het gebruik maken van een planerboard kan je één en hetzelfde stukje kunstaas iedere keer een andere zwemactie geven. Je ziet dat je als je alles uit één kunstaasje weet te halen, je een aantal anderen thuis kan laten. 
 

De diepduikende Grandma zoek naar bodemvissen zoals…een brasem.
 
De diepduikers hebben vaal een wat schuddende actie waardoor ze veel waterverplaatsing teweeg brengen en hierdoor lekker opvallen in de donkere diepte. 
 
Voor het trollen met pluggen hebben we er nu een beperkt aantal genoemd die we goed kunnen leren kennen. Dit gaat snel genoeg en als je na een tijdje een meegenomen nieuw kunstaas ook de tijd geeft, kunnen daar leuke verassingen tussen zitten die je weer op een hoger plan brengen. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -