Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 1)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 1)

 
Door Berthil Bos
 
Het nieuwe roofvisseizoen 2014/2015 is begonnen en als het goed is heeft iedere kunstaasroofvisser zijn zaakjes goed voorelkaar. Boot in orde, plannen voor het seizoen gesmeed, materiaal nagekeken en/of vervangen of aangevuld. 
 
Dat aanvullen, als het gaat om kunstaas, doen we graag en lijkt wel een hobby binnen een hobby. Zolang je daar plezier aan beleeft moet je dat zeker niet laten, maar of het altijd vangst verbeterend is, is te bezien. Het is zeker niet verkeerd om eens na te gaan denken bij de voorraad kunstaas dat je in je bezit hebt en elke keer weer meegaat in de boot. 
 
Af en toe zit er bij de nieuwe stukjes kunstaas een prima vanger die precies past in jou visvisie, maar vaak  krijgt een aantal hiervan na één keer vissen geen tweede kans. Om je te ontwikkelen tot een allround roofvisser moet je experimenteren met verschillende soorten kunstaas om diverse vistechnieken onder de knie te krijgen en om op elke vissituatie te kunnen inspelen. 
 
Een hobby binnen een hobby.
 
Neem hiervoor de tijd en geef het beestje de tijd om zich aan je voor te stellen, waardoor er alsnog een band kan ontstaan. Je zult begrijpen dat je niet alle pluggen, jerkbaits, swimmbaits, rubber, spinnerbaits en streamers binnen een jaar kan leren kennen, dus moeten we toch gaan selecteren in de kunstaas voorraad. 
 
Dit bedoel ik met minimaliseren. Neem met een gerust hart de verschillende bovengenoemde aasjes mee het water op, maar hou het overzichtelijk. Het heeft geen zin om van een bepaalde soort kunstaas grote aantallen mee te nemen, ik zie het meer zitten in de verscheidenheid, om op elke situatie te kunnen inspelen. 
 
Geloof mij dat deze overzichtelijkheid heel bevrijdend kan zijn, want ook ik heb in het verleden tassen vol kunstaas meegenomen, waardoor ik alleen maar onrustig werd bij de keuze ervan.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -