Droomseizoen 2003

Droomseizoen 2003

Door Iwan Nijkamp

Als hengelsportwinkelier heb je meestal maar weinig tijd om zelf te vissen. Als je passie karpervissen is dan betekent dat uiterst spaarzaam omgaan met de beschikbare tijd en zo effectief mogelijk vissen. Voor Patrick van Dijkhuizen, eigenaar van Hengelsport Jaspara in Ede geldt niet anders. Na de drukte van het hengelsportseizoen waarin het meestal onmogelijk is om zelf te vissen, zag hij eindelijk kans om in september en oktober een week vrij te maken voor Frankrijk. Het doel: eindelijk de magische karpergrens van 30 pond voorbij streven.

‘De stek was zag er in ieder geval veelbelovend uit!’


Vele vissers had hij de afgelopen jaren al op weg geholpen door het verkopen van de juiste materialen voorzien van goede tips en welgemeende adviezen. En hoe vaak had dat al niet geleid tot geweldige resultaten voor deze mensen. Uiteraard zaten er tussen deze klanten regelmatig jongens die terugkwamen van een geslaagde trip uit Frankrijk en steevast was de koffietafel van Jaspara de uitgelezen plek om de verhalen in geuren en kleuren uit de doeken te doen. Natuurlijk ben je zelf als verwoed karpervisser niet ongevoelig voor dit soort dingen en daarom moest het nu maar eens zelf gaan gebeuren. Er werd afgelopen september 2003 een huisje gehuurd (ook ideaal voor de vrouwen en de kinderen die mee gingen) op een vrij onbekende locatie in Frankrijk waar ongestoord gevist kon worden op grote karper. Vismaat Willem, kok van beroep en graag experimenterend met alle voorhanden zijnde ingrediënten, besteedde samen met Patrick veel tijd en zorg aan de bereiding van de boilies. Voor de mix werden hoofdzakelijk de basisingrediënten en de flavours van UCP gebruikt.

‘Patrick met een prachtige 30 plus’


Daarnaast werd een grote hoeveelheid pellets meegenomen omdat ook in Nederland regelmatig bleek dat gebruik van pellets in combinatie met boilies sneller en betere resultaten gaf. Het water waar gevist werd was een meertje met een voor Franse begrippen geringe oppervlakte, maar kon door de vele begroeiing en obstakels in en om het water gerust als moeilijk bestempeld worden. De hele week was zonovergoten met een gemiddelde temperatuur van 25 graden en waarschijnlijk daarom duurde het ook 3 dagen voordat eindelijk die langgekoesterde droom in vervulling ging. Er werd run om run gevist zodat er theoretisch gezien gelijke kansen waren voor beiden. Willem beet de spits af met een vis van 6 pond maar uiteindelijk wisten ze in de resterende 4 dagen, 13 vissen te vangen waaronder 4 vissen van 32 pond en hoe kan het mooier, twee 30 ponders voor Patrick en twee voor Willem. Met recht konden ze spreken van een zeer geslaagde eerste trip naar Frankrijk!

‘Voorzichtig zet Willem een mooie spiegel terug’


In oktober 2003 lag er een tweede Frankrijktrip in het verschiet voor Patrick, ditmaal met Michel Oudendag, op een interessant water waarop ook zeer zware meerval en steuren voor kwamen. De omstandigheden leken in zijn geheel niet op die van een maand geleden. De herfst had ook hier inmiddels zijn intrede gedaan en de tenten (gelukkig waren de vrouwen en kinderen dit keer thuis gebleven) werden continu geteisterd door regen en harde windstoten. Toch lukte het om de eerste paar dagen een aantal mooie vissen te vangen met als topper wederom een schitterende vis van 32 pond voor Patrick. Ook kregen ze beten van 4 meervallen, 2 daarvan werden vrijwel direct verspeeld omdat ze onhoudbaar door de volledig vastgedraaide slip van de Infinity molens trokken, totdat ze een veilig onderkomen gevonden hadden in de onderwaterjungle ter plaatse. De andere 2 zwommen eerst naar de kant waarbij ook een glimp kon worden opgevangen van het formaat van de vissen, voordat ze alsnog hetzelfde deden als hun voorgangers. Deze vissen waren zeker 2 meter lang geweest.

‘Michel met een prachtige schub’


De derde nacht was nog jong toen zich een beetverklikker meldde. Weer zo’n typische brasembeet verzuchtte Patrick toen hij de hengel vatte en sloeg aan. Totaal onverwachts en met een enorme explosie kreunde de hengel met gierende slip het uit. In eerste instantie werd er opnieuw gedacht aan een meerval maar het eerste schot van de vis kon gelukkig gekeerd worden en langzaam maar zeker werd er door Patrick terrein gewonnen. Na een kwartier zat de vis onder de kant en bleef diep rondjes zwemmen. Zeker een half uur waren ze nu al aan het drillen, toen een zilverkleurige glimp opgevangen werd van een enorme vis. Dit kon niet anders dan een steur zijn was de conclusie en de spanning nam toe. Uiteindelijk na drie kwartier kon de moegestreden vis geland worden, en toen pas drong het tot hun door dat deze vangst werkelijk uniek was. Met een karperhengel van 2,5 lbs en 30/100 nylon een steur vangen van 180 centimeter en 42 pond is een schitterende prestatie en deze vangst mag voor Patrick absoluut gezien worden als de slagroom op het toetje dat seizoen 2003 heet.

‘Het indrukwekkende toetje…’


De rest van de week werd er door omslag van het weer met nachtvorst niets meer gevangen. Het maakte echter ook niet zoveel meer uit want de buit was al binnen. Voor meer informatie kunt u Patrick altijd bellen: 0318-576944. Een visrijk 2004 toegewenst!