Dietmar volgt…(10): Het spel met het loodje

Dietmar volgt…(10):

Het spel met het loodje

Door Dietmar Isaiasch

Tijdens de laatste dagen op het water heb ik het merendeels meegemaakt dat de vangsten niet superspectaculair waren. Men wist wel zijn visje te vangen, maar echt los waren ze niet. Ik en mijn medevissers waren niet in staat om de baarzen en snoekbaarzen in grotere aantallen te kunnen overtuigen.

Totdat ik tot mijn verbazing meemaakte dat die aanbeten op mijn dropshot-takel vele malen vaker kwamen dan verticalend. Wat bleek: de vis lag nog niet echt op de bodem lui te zijn, maar hij is (watertemperatuur boven de 12 graden) nog steeds zwemmend actief op zoek naar aas.


De juiste hengel bespeelt het kunstaas op de beste manier. De zachte top laat iedere aanbeet zien…


.. en naast de hengel is ook de haak belangrijk: een grote haakbocht is een must!

En ook de grove shadjes (15 tot 18cm), die ik al jaren om deze tijd aan de loodkop durf te zetten, leverde minder aanbeten op. Nee, de kleintjes van rond de 10 cm zijn nu nog steeds de toppers! Vooral vanaf de kant een zeer goede en productieve techniek!


Het perfecte kunstvisje voor het dropshotten ziet er uit als speldaas, klein maar fijn!


Vanuit de boot langs het kantje gedropshot. Voor iedere dropshotter betekent dit dat er een grote keuze aan kunstaas in diverse kleuren en vormen meegaat.

Wat mij ook opviel is dat er gerust snel over de bodem gesleept mag worden. Wie me kent die weet dat ik het dropshotloodje nooit over de bodem laat springen (een soort jiggen dus), maar alleen over de grond sleep.


Het loodje is de sleutel tot succes. Lange loodjes zitten minder vaak vast dan ronde. En het kuntsaasspel is ook beter, vooral als ze van tungsten zijn!


Baarzen zijn de nummer één voor de meeste dropshotters.

Het langwerpige lood, wat er het enig geschikte voor is (dan is de kans om tussen de stenen te blijven hangen minimaal), trekt zijn spoor door de zandbodem, over het grind en langs de stenen en het kleine shadje bovenaan de lijn is ver van de bodem op ooghoogte van de rovers.


Een paar uurtjes na het werk, vanaf de kant met de dropshothengel levert altijd goede resultaten op. Probeer het zelf!

Helaas is er veel misverstand over het gewicht. Er zijn vissers die te licht vissen en helemaal de bodem niet voelen en zo het aas zonder enkele controle aanbieden. Dus hier mijn advies voor het spel met het loodje: 

Stilstaand water:
- vanaf de kant: 3,5 - 7g
- vanaf de boot voor anker en werpend: 7 - 10g
- driftend met de boot: 10 - 25g (afhankelijk van de drift en diepte)

Stromend water:
- vanaf de kant (en werpend vanaf de boot voor anker): 7 - 20g
- driftend met boot 15 - 25g.

Probeer het maar eens uit!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: augustus zeer slecht…
Willem Moorman -
image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -