De week met Ard 8

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland


Ard Verheijen.

Wekelijks houdt Ard Verheijen een soor dagboek bij. Ard is één van de belangenbehartigers bij Sportvisserij Zuidwest Nederland. Op de website van Sportvisserij Zuidwest Nederland beschrijft hij waar hij zich de week ervoor zoal mee bezig heeft gehouden. De interessante onderwerpen van die week zal hij kort bespreken. Op deze manier hoopt Sportvisserij Zuidwest Nederland verenigingen, sportvissers en andere geïnteresseerden duidelijk te maken wat ze allemaal doen bij de federatie.

De week met Ard 8

Een belangrijk onderwerp dat nu speelt is het Brabantbreed Visserijbeleid dat de drie Brabantse waterschappen samen hebben opgesteld.

In een gezamenlijke bijeenkomst van de drie visstandbeheercommissies is de eerste aanzet hiervoor gepresenteerd. Daar hadden we wat opmerkingen op die besproken zijn. Het was een goed gesprek en wij hadden in ieder geval het idee dat we er wel uit zouden komen. We praten nu over de afgelopen zomer.

Dat goede gevoel werd overigens bevestigd tijdens een vergadering van Visstandbeheercommissie Aa en Maas in november waarin verteld werd dat er eigenlijk nog maar één twistpunt overgebleven was. Groot was dan ook onze verbazing toen in januari het beleid in de inspraak kwam. Onze opmerkingen waren helemaal niet overgenomen!

We zijn toen meteen begonnen met het schrijven van een zienswijze. Maar daarnaast hebben we direct afspraken gemaakt met de portefeuillehouders in de drie waterschapsbesturen. Ook hebben we onze vertegenwoordigers binnen Water Natuurlijk bij elkaar geroepen en na de inspraakperiode volgt er ook nog een overleg met de opstellers van het stuk. Kortom, we hebben een heel circus opgetuigd.

Dat is ook wel nodig. Het gaat natuurlijk over het Visserijbeleid voor heel Noord-Brabant. Bovendien wordt gemeentes gevraagd om het beleid over te nemen. Belangrijkste kritiekpunten zijn de status van visvijvers, de afstand tot kunstwerken waar niet gevist zou mogen worden, lokvoer en het gewenste watertype voor wateren zonder aangewezen functie.


De juiste afstand tot kunstwerken.

Maandag ga ik samen met onze voorzitter, Nol Sweep, naar de portefeuillehouder binnen het bestuur van waterschap Aa en Maas. We krijgen de ruimte om onze punten kunnen toe te lichten en we zijn positief als we weer naar buiten stappen. Vrijdag ga ik vervolgens met bestuurslid Jos van den Broek naar waterschap De Dommel.

Dit gesprek loopt niet zo lekker. In plaats van een toelichting van onze kant ontaardt het al vrij snel in een discussie over het effect van lokvoer of er vanwege de veiligheid niet binnen een bepaalde afstand van een kunstwerk gevist mag worden en of dit dan wel in het visserijbeleid hoort. Een heel stuk minder positief dan maandag stap ik hier weer naar buiten.


Ook hier geld de regel 50 meter afstand houden.

Donderdag hebben we een bijeenkomst belegd voor onze vertegenwoordigers binnen Water Natuurlijk. Dit is een coalitie tussen Sportvisserij Zuidwest Nederland en de natuurorganisaties. De echte “sportviskandidaten” hebben natuurlijk geen toelichting nodig maar de “groene” kandidaten wellicht wel. Die kijken soms toch net anders naar de hengelsport. Het wordt een nuttige bijeenkomst waarin we samen kijken naar onze conceptzienswijze.

Wordt vervolgd!

Tot volgende week, Ard
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -