image description

De topper Sandy Andy

Voor menig doorgewinterde visser welke jaarlijks richting het prachtige Noorwegen trekt zal dit zeker geen onbekende zijn. Daar Sandy Andy als zacht kunstaas vaak word ingezet om Kabeljauw, Pollak, en zelfs Heilbot te verleiden. Maar ook dichter bij huis voor degene die de zeebaars bevissen is dit een bekende troef en door de jaren heen heeft het dan ook zijn vangstkracht meer dan bewezen.

Waardoor het bij veel vissers een vaste plek heeft gekregen in hun tacklebox.

Een vaste waarde qua kunstaas voor vele vissers die jaarlijks naar Noorwegen reizen.


Heilbot van over een meter werpend gevangen met een Sandy Andy.

Zandaal imitatie

Sandy Andy is regelrechte kopie van een prooivis die bij vele zoutte roofvissen hoog op het menu staat. De Engelse benaming van deze prooivis is Sand Eel welke in het Nederlands vertaald zandaal/ zandspiering is. De zandaal/ zandspiering is feitelijk een verzamelnaam voor diverse soorten welke op elkaar lijken qua vorm/gedrag.

Sand eels kunnen zich verstoppen in het zand (vandaar de naam) maar wij vissers komen ze voornamelijk tegen als ze in (grote) scholen zwemmen. Met een goede Fishfinder kun je ze vaak op je scherm herkennen als kleine blauwe stipjes wat er als ruis kan uitzien. Vaak betreft het dan een zandaal familie achtige welke je gericht kunt bevissen met een kant en klare onderlijn zoals we die ook kennen voor de haring.

Alleen voor de zandaal /zandspiering zijn de haken net een maatje kleiner dan we voor de haring gebruiken. Het is voor menige vissoort een zeer gewilde prooi vandaar ook dat men een kunstaas heeft ontwikkeld welke deze imiteert.


De Pollak in Noorwegen laat zich zeer makkelijk verleiden door kunstaas welke sprekend lijkt op zijn natuurlijke prooi.


Leuke kabeljauw werpend gevangen met een Sandy Andy.

Sandy Andy

Zodoende is Sandy Andy ontstaan een slanke softbait met een passende loodkop in de vorm van een zandspiering. Doordat de loodkop in de vorm is gemaakt van de kop van een zandspiering is deze uitermate gestroomlijnd. Hierdoor ondervind het kunstaas zeer weinig weerstand in het water wat een groot voordeel is.

Niet alleen laat dit kunstaas zich snel afzinken (vele malen sneller dan bij een ronde loodkop) maar ook met het binnen vissen is er weinig weerstand. Je kunt daardoor met relatief licht materiaal een naar verhouding zwaardere loodkop gebruiken.

Door de jaren heen is het assortiment van Sandy Andy flink uitgebreid zodat er voor vrijwel elke situatie wel een passende variant voorhanden is. Sandy Andy is verkrijgbaar in negen verschillende lengtematen en maar liefst twaalf kleuren waarbij de verpakking altijd het totale gewicht aangeeft (loodkop + lijfje).


Ook voor de zeebaars is Sandy Andy een uitstekende softbait.

Zeebaars

Voor de Hollandse zeebaars visserij is Sandy Andy zeker het proberen waard aangezien de zandspiering in goede aantallen voorkomt en een natuurlijke prooi vormt voor de zeebaars. De 12 en 22 grams versie zijn door mij de meest gebruikte variant vissend vanuit een kayak. Waarbij de snel afzinkende eigenschappen ideaal zijn voor de werpende visserij op (snel) stromend water.

Zodat Sandy Andy snel bij de bodem is en deze dan met de stroming mee al zwevend net boven de bodem kan worden aangeboden. Als je op een plek vist waar je (te)veel vastzit aan de bodem dan kun je ook de nieuwe Magic Minnow inzetten. De Magic Minnow heeft een verborgen haak terwijl bij Sandy Andy deze er boven uitsteekt. Dit nog relatief nieuwe kunstaas zal ik in een later artikel uitgebreid behandelen.

Topper voor Pollak


Sandy Andy 62 gram in de kleur Robo Cod een hapklare snack voor deze Pollak.

Dankzij zijn slanke vorm en het snel kunnen laten afzinken is dit een uitermate geschikt kunstaas voor vriend Pollak. Werpend met een 42 a 82 grams Sandy rondom Noorse onderwaterbergen, taluds waarbij voorkeur een mooi stroompje langsloopt.

Is vaak goud gebleken tijdens onze jaarlijkse kayak avonturen in Noorwegen. Ideaal voor stekken tot ongeveer 35 meter diep en in combinatie met spinhengels van +/- 50 gram. Vergeleken met een ronde loodkop durf ik te stellen (voor mijn gevoel) dat Sandy Andy 2x zo snel beneden is en dan ook nog eens met een lager loodgewicht!

De prachtige rustige enigszins rollende zwembeweging tijdens het langzaam omhoog vissen van je kunstaas. En doordat het qua vorm 1 op 1 overeen komt met zijn natuurlijke prooi maakt van Sandy Andy een kunstaas waar Pollak maar heel moeilijk vanaf kan blijven.

Kleuren lijken hierbij ondergeschikt te zijn aan de vorm van Sandy Andy. Natuurlijk is het altijd interessant om hiermee te experimenteren en zal het best wel uitmaken per locatie wanneer je met welke kleur vist.

Persoonlijk gebruik ik graag de meest natuurlijke kleur die er is maar heb er eigenlijk net zoveel gevangen met andere kleuren. Al moet ik zeggen dat zeker wanneer je het kunstaas diep laat afzinken een kleur met luminiscerende buik (Robo Cod) de aanwezige Pollak sneller zal doen aantrekken doordat deze meer opvalt.


Qua kleuren lijkt het minder van belang al vis ik persoonlijk graag met natuurlijke kleuren zoals deze Tobis Ammo variant.)


Maar ook een knal roze kleur (Glowing Lipstick) blijkt fantastisch te werken.)

Werpend vissen op Heilbot


Sandy Andy blijkt tijdens de werpende visserij zeer goed te scoren bij de Heilbot.)

Deze zeer tot de verbeelding aansprekende koning der platvissen genaamd Heilbot entaat bij vele vissers welke richting Noorwegen trekken bovenaan hun wensen lijstje. Niet verwonderlijk daar deze rovers gigantische afmetingen kunnen bereiken maar vooral ook omdat het fantastische vechters zijn. Meerdere lange runs met een gierende slip zijn typerend voor deze bijzondere platvis. Wat mij vooral bijblijft en toch ook heeft verrast is het feit dat het veel meer rovers zijn dan ik voor mogelijk hield.

Het is zeker geen platvis die af en toe wel eens een kunstaas pakt, neen het zijn echte rovers welke je in elke water laag kunt vangen. Ze liggen vaak wel op een strategisch punt te wachten om toe te kunnen slaan. Maar ze komen je kunstaas wel echt halen ook als het zich op relatief grote afstand bevind.

Ze slaan zelfs nog toe in het water oppervlak dus het is van belang om ten alle tijden je kunstaas tot het laatste moment van binnenvissen goed aan te bieden. Sandy Andy valt ook bij de Heilbot goed in de smaak waarbij we deze bij voorkeur hetzelfde aanbieden als bij Pollak. Verre worp bij een strategisch punt, afzinken tot de bodem en dan langzaam terug binnen vissen.

Dankzij zijn slanke vorm schuift een heilbot er zo overeen waarna het gevecht kan beginnen. Voor de werpende visserij vissen wij vaak niet dieper dan 35 meter maar geregeld nog een pak ondieper. Ze liggen vaak veel ondieper dan je misschien zou vermoeden en daardoor zijn ze werpend mooi te verleiden.


Tijdens onze trips naar Noorwegen zijn er vele heilbotten gevangen op onze werpend aangeboden Sandy Andy's.


Het assortiment aan Sandy Andy is ruim voldoende voor elke situatie.

Sandy Andy maattabel

Hieronder staat een overzicht van alle Sandy Andy variaties waarbij er voor elke situatie wel een passend maatje te vinden is. Conclusie Sandy Andy is een makkelijk te vissen softbait met zeer goede vangstresultaten. Ze worden geleverd in een duo verpakking bestaande uit twee body's en één loodkop.

Tevens zijn er losse body's te koop en losse loodkoppen waarvan de laatste niet in een kleur zijn gespoten.

  • 5 gram / 7 cm
  • 7 gram / 8 cm
  • 12 gram / 10 cm
  • 22 gram / 13 cm
  • 42 gram / 15 cm
  • 62 gram / 17 cm
  • 82 gram / 19 cm
  • 150 gram / 23 cm
  • 300 gram / 28 cm

 

Voor eventuele vragen of opmerkingen over dit artikel of vragen over het vissen vanuit een kayak kunt U altijd een email sturen naar info@danielsfishingexperience.com

Met vriendelijke groet,

Daniel van der Post